Lahesta

Lahden tilakeskuksen tulevaisuudesta selvitys - tuloksia odotetaan lokakuun alussa

Nyt jo käytöstä poistetun Tiirismaan vanhan koulun sisäilmaongelmat ja tilanteen ympärillä pyörinyt päätöksenteko on yksi esimerkki tilanteesta, joka on lisännyt tilakeskuksen kiireitä ja myös yksikköön kohdistunutta kritiikkiä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kaupungin tilakeskuksen toimintaa arvioidaan äskettäin käynnistyneessä selvitystyössä, jonka kaupunki on tilannut konsulttiyhtiö FCG:ltä. Sama firma on tekemässä laajaa selvitystä kaupungin toiminnan uudistamisesta, mutta tilakeskuksesta haluttiin vielä tarkempi erillisselvitys.

- Selvityksessä käydään läpi muun muassa tilakeskuksen prosessien toimivuus ja asema kaupungin organisaatiossa, eli kysymys siitä, kannattaako sen olla konserni- ja tilajaoston alaisuudessa vain jossain muualla, kuvailee kyseisen jaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Selvitystyön tuloksena esille saattaa tulla isojakin järjestelyjä.

- Siinä käydään läpi esimerkiksi mahdolliset yhtiöittämisratkaisut, Mäntylä toteaa.

Homekouluongelmat ovat suurelta osin peräisin ajalta, jolloin tilakeskus ei ollut toiminnassa nykyisessä muodossaan. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.)

Kaupunkikonsernin organisaatiossa on muitakin tilojen kanssa tekemisissä olevia yksiköitä, kuten toimitilayhtiö Spatium. Selvityksen yhteydessä onkin tarkoitus käydä läpi myös toimijoiden keskinäistä työnjakoa.

Työ etenee suhteellisen nopealla aikataululla. Selvitys käynnistyi syyskuun alussa, ja valmista olisi tarkoitus olla jo lokakuun alussa. Erillisselvityksen hintalappu on 15 000 euroa.

Tilakeskuksen palveluksessa oli viime vuoden lopussa 48 henkilöä. Yksikkö on vastannut lukuisten kaupungin omistuksessa ole­vien kiinteistöjen ylläpidosta ja peruskorjauksesta sekä uusien kiinteistöjen rakennuttamisesta.

Vuosien saatossa tilakeskus on saanut osakseen paljon kritiikkiä muun muassa homekouluihin liittyvien ongelmien vuoksi. Niihin liittyen valtuustosalissakin on kuultu puheenvuoroja, joissa on käytännössä vaadittu tilakeskuksen vastuullisille johtohenkilöille potkuja.

Aleksi Mäntylä haluaa tältä osin rauhoittaa keskustelua.

- Homekouluongelmat ovat suurelta osin peräisin ajalta, jolloin tilakeskus ei ollut toiminnassa nykyisessä muodossaan. Meillä oli vuosituhannen alkupuolella kaupungin investointien taso noin 30 miljoonaa euroa vuodessa, jolloin korjausvelkaa pääsi syntymään huomattavasti. Se nostettiin tämän kokoiselle kaupungille sopivampaan 60 miljoonan euron tasoon vuonna 2006, Mäntylä muistuttaa.

Hän myös huomauttaa, että kaupungilla on .valitettavan paljon väärällä vuosikymmenellä valmistuneita rakennuksia..

Tila-asioihin liittyvät ongelmat eivät kuitenkaan täysin selity vanhojen päättäjäpolvien kitsaalla rahankäytöllä.

- Tilakeskuksen puolella ongelmia on ollut lähinnä tietojen välittämisessä, mikä on aiheuttanut epäluottamusta. Esimerkiksi Launeen koulun tapauksen aikoihin vallalla oli vielä vanhaa kulttuuria, että valtuutetuille ei haluttu antaa tutkimustuloksia. Tältä osin on nyt menty eteenpäin, Mäntylä toteaa.

Samaan hengenvetoon Mäntylä huomauttaa, että valtuusto itsekin on aiheut­tanut hankkeiden viivästymistä .soutamisella ja huopaamisella.. Tällä hän viittaa muun muassa päätöksentekoon Tiirismaan koulusta.

Nyt Lahdella on kuitenkin päällä ennen näkemättömän suuri investointisuma, jonka myötä koulujen rakennushankkeita ja peruskorjauksia on vireillä ympäri kaupunkia.

- Enempää ei käytännössä pystyttäisi tällä organisaatiolla tekemään. Horisontissa on näkyvissä, että tilanne saadaan vihdoin haltuun, Mäntylä uskoo.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme