Lahesta

Milloin tässä menee rantaraitti? - Niemen hanke joutuu vielä odottamaan vuoroaan

Niemen satama-alueen ja Ruoriniemen välillä on linnuntietä lyhyt matka, mutta oikoreitin teko ei ole yksinkertaista välissä olevan yritystoiminnan johdosta.

Ruoriniemen ja Niemen satama-alueen välille on jo vuosia sitten hahmoteltu uutta kevyen liikenteen väylää, jonka myötä Vesijärven rantamaisemissa kulkeva reitti ulottuisi katkeamattomana Jalkarannasta aina Mukkulan kartanolle asti. Tarvittava yhteys on vain muutaman sadan metrin pituinen, mutta sen toteutus ei ole ollut läpihuutojuttu alueen maanomistusolojen vuoksi.

Reittiä hahmoteltiin aluksi aivan rantaan, mutta ratkaisu ei ollut mahdollinen Polttimon toimintojen vuoksi. Niinpä nyt on mietinnässä vaihtoehto, jossa reitti menisi hieman kauempana rantaviivasta siltaan ja tekosaareen perustuvan ratkaisun avulla. Tältä osin suunnitelma on vasta lähtökuopissaan.

- Ensi vuodelle on varattu suunnittelurahaa, kertoo kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen.

Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alhon kommenteista on kuitenkin pääteltävissä, että rakennustöiden alkua joudutaan vielä odottamaan.

- Se ei varmaankaan pääse vauhtiin ensi vuonna, eikä todennäköisesti vielä sitä seuraavanakaan.

Alhon mukaan tämä johtuu siitä, että kaupunki on joutunut ennätyksellisen isossa investointisumassaan laittamaan kadunrakentamisen ja maankäytön hankkeitaan kiireellisyysjärjestykseen.

- Omalla toimialallamme olemme laittaneet kiireellisyysjärjestyksen kärkeen strategian mukaisesti kaupungin kasvun edellyttämät hankkeet, kuten Ranta-Kartanon. Myös maankäyttösopimuksiin liittyvät rakentamisvelvoitteet on hoidettava, esimerkiksi Askon alueella ja Hennalassa. Kun tilanne on tämä, Niemen rantaraitin tapaiset sinänsä hyvät hankkeet joutuvat odottamaan vuoroaan.

Alho kuitenkin toivoo, että hanke saadaan vauhtiin.

- Sopiva hetki voisi olla muutaman vuoden kuluttua, kun investointikyttyrä on hieman nykyistä matalampi.

Vuonna 2015 tehdyssä Niemen alueen yleissuunnitelmassa rantaraitin yhteyteen on väläytelty myös kymmeniä uusia laituripaikkoja.

- Tätäkin viedään pikku hiljaa eteenpäin resurssien sallimissa puitteissa, Alho toteaa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme