Lahesta

Lahden Vuoden yrittäjän palkinto Jousivesa Oy:lle - "Pakko on paras motivaattori"

Toimitusjohtaja Sirkku Vesalle yrittäjyys on ollut ilon ja innostuksen lähde jo yhdeksän vuoden ajan. Työparina on puoliso Jussi Fihlman, joka vastaa tuotantopuolesta. Kuva: Marjaana Kontu

Kun Jousivesa oy:n toimitusjohtaja Sirkku Vesa kättelee tulijan ovella, on ääntä pakko korottaa, niin kovaa kirskuvat koneet taustalla.

Metallialan yritys ei ole niitä hiljaisimpia työpaikkoja, joten Vesa turvautuu toimiston puolellakin hanakasti kuulosuojaimiin. Melutasoon on tosin luvassa helpotusta, kunhan suunniteltu hallin laajennus valmistuu.

Yritystä luotsasi aiemmin hänen isänsä. Tyttärelle metallifirman arki tuli tutuksi hänen jouduttuaan 24-vuotiaana tradenomiopiskelijana loikkaamaan toimitusjohtajan paikalle, kun isä kuoli äkillisesti yhdeksän vuotta sitten.

- Pakko on paras motivaattori. Jonkun piti tulla yritystä pyörittämään.

Yrittäjyydessä parasta ja pahinta on vastuu ja vapaus, ne kulkevat käsi kädessä. Yrittäjä Sirkku Vesa

Aisaparikseen hän sai pari vuotta myöhemmin puolisonsa Jussi Fihlmanin, joka vastaa tuotannosta. Sukupolvenvaihdos on työn alla, sen myötä yritys siirtyy kokonaan pariskunnan kontolle.

Heidät palkitaan tänä vuonna Lahden Yrittäjien Vuoden yrittäjä -tunnustuksella. Raati perusteli valintaa Jousivesan yritystoiminnan pitkäjänteisyydellä sekä tinkimättömällä yrittäjähengellä.

Jousivesa valmistaa jo kolmannessa sukupolvessa kierrejousia teollisuuden ja kaupan tarpeisiin, enin osa jousista menee maa- ja metsätalouskoneisiin. Tuotantotiloissa Helsingintien kupeessa syntyy puristus-, veto- ja vääntöjousia sekä erilaisia lankaosia mittatilauksesta.

Pääosa tuotannosta menee kotimaahan ja pieni osa myös vientiin. Yritys työllistää viisi ihmistä.

Jouset valmistetaan jousiteräksestä, lanka on vahvuudeltaan enimmillään 20-millistä. Alan osaajia ei ole helppo löytää.

- Tämä on aivan erikoisala, jota ei opeteta missään. Työn oppii tekemällä, sanoo Sirkku Vesa.

Jousivalmistajia on Suomessa viitisen kappaletta.

- Kilpailu on silti kovaa tälläkin alalla. Tähän asti on joka vuosi plussalle päästy. Kun keskittyy omaan tekemiseensä ja tekee sen niin hyvin kuin osaa, pärjää.

Oman yrityksensä vahvuutena hän pitää asiakaspalvelua.

- Olemme aidosti kiinnostuneita asiakkaasta.

Nuori nainen metallifirman johtajana ei ole se kaikkein tavallisin yhdistelmä. Vesa ei kuitenkaan ole törmännyt ennakkoluuloihin.

- Sitä usein kysytään. Itse ajattelen, että sinua kohdellaan siten, miten annat itseäsi kohdella.

Hänestä rekrytoinnissa ratkaisee oikea henkilö, ei oikea sukupuoli.

- Senpä takia Lahdessakin on niin monia naisjohtajia teollisuusalan yrityksissä.

Yrittäjyys on Vesalla verissä.

- Olen kasvanut siihen. Minulle se tarkoittaa asennetta, tapaa suhtautua asioihin: sitä, että on innostunut ja aktiivinen, haluaa kantaa vastuuta eikä odota valmista.

- Yrittäjyydessä parasta ja pahinta on vastuu ja vapaus, ne kulkevat käsi kädessä. On osattava myös ottaa lomaa ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan, sen olen viime vuosina oppinut.

Työn tekeminen yhdessä puolison kanssa sujuu hyvin.

- Tärkeää siinä on roolitus. Työ ei toimi parisuhdedynamiikalla, vaan työssä kummallakin on omat vastuualueet. Me olemme hyvä työpari.

Tunnustuksen saaminen yrittäjäjärjestöltä lämmittää

- Tuntuuhan se kivalta, kun se on tunnustus vertaisilta.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi
@

Suosittelemme