Lahesta

"Teen tätä vielä 60-vuotiaana" - lue parhaat palat lehtemme vanhoista Cheek-haastatteluista

Tämä kuva Cheekin uran alkuvaiheilta julkaistiin lehdessämme 26.4.2006 tällaisella kuvatekstillä: ”Nuoret ajattelevat, että kaupunki on kaikkien. Sanni Anttila (vas. ylh.), Helan Abdullah, Suvi Blumén ja Cheek haluavat, että kadulla voi tehdä muutakin kuin juopotella.”

Päihittääkö Elastisen ja Antti Tuiskun?

Uusi Lahti 17.9.2005:

"Jos fanit olisivat ympäri Suomea yhtä innokkaita kuin ne ovat täällä Lahdessa, mun levyjä myytäisiin varmaan enemmän kuin Antti Tuiskun, lahtelaisräppäri Cheek virnistää, kun poikajoukko yllättää idolinsa kaupungilla."

Tämän haastattelun aikoihin Tiihonen oli valmistautumassa YleX-radiokanavan Sibeliustalossa järjestämään erikoiseen Räpdown-tapahtumaan, jonka voittaja tultaisiin valitsemaan fanien huutoäänestyksellä. Räpdownissa vastaan asettuivat muut Suomi-rapin isot nimet Paleface, Elastinen ja Spesialisti.

Todellisen ”battlen” sijaan kyseessä oli kuitenkin rento, neljän eri puolilla Suomea asuvan artistin yhteinen show pienillä välikohtauksilla ja kukkoilulla höystettynä.

Kotikenttäedun ja fa­nien lisäksi Cheekin tukena lavalla olivat 5th Elementin dj Komet ja ”hypemaniksi” tituleerattu Brädi.

"Tällaisen tapahtuman järjestäminen edustaa hyvää meininkiä nuorisotoimen taholta. Tämä onkin ehdottomasti suurin hiphop-tapahtuma, joka Lahdessa on tähän mennessä järjestetty. Mieltä lämmittää myös se, että yleisön joukkoon pääsevät kaikenikäiset, 22-vuotias Cheek kommentoi.”

Kärkevästi paikallisiin asioihin kantaa ottava lahtelainen ei aio sentään ryhtyä poliitikoksi, toisin kuin kollegansa Pikku-G.

” Se osoittaisi, miten helpolla siihen pääsee mukaan, vaikka ei ole millään tavalla asiaan perehtynyt.”

Nuorison asialla, poliisin hampaissa

Uusi Lahti 26.4.2006:

Lahtelaisnuoret vaativat itselleen tekemistä ja tapahtumia. Joukko nuoria ryhtyikin tuumasta toimeen ja kyhäsi kesäkuulle Nuoret kadulle -nimisen hip hop -tapahtuman.

”Multa lähti ajatus, kun kauhistuin nähdessäni 6–7-luokkalaisia juopottelemassa kadulla”, sanoo sittemmin kansainvälisenä somejulkkiksena tunnetuksi tullut Helan Abdullah The Ones -tanssiryhmästä.

Musiikkia, tanssia sekä spontaania kuvataidetta sisältävä tapahtuma on vaihtoehto juomiselle.

”Nuoret kadulle on myös sitä, että nuoret oikeasti voisi olla keskenään sosiaalisessa kanssakäymisessä netissä chättäämisen sijaan, Jare Tiihonen miettii.”

Jo vuosia Kasisalilla musiikkitapahtumia järjestänyt Tiihonen antaa huutia kaupungin ja poliisin lupakäsittelyille.

” Jossain vaiheessa oli helppo järjestää tapahtumia. Tapahtumissa ei ikinä ollut hankaluuksia, mutta järjestäminen vaikeutui. Sanottiin, että tarvii olla 10 järkkäriä. Kun menin poliisilaitokselle papereiden kanssa, sanottiinkin, että tarvitsemme 15 järjestysmiestä, Cheek kuvaa pompottelua.”

Artistia kismittää sekin, että kaupunki pyytää räppäreitä ilmaiseksi esiintymään tapahtumiin.

”– Pienemmätkin paikkakunnat maksoivat. Sitten mulla rupes menee yli.

Käsiä sidottiin tiukentuneilla säännöillä, mainosjulisteiden levittämisestä alettiin Cheekiä ryhmineen uhata sakoilla.

"– Meillä ei ollut enää mainoskanavaa.”

Nyt ilmapiiri alkaa hiljalleen olla parempi. Cheek arvostaa Lakesin ennakkoluulottomuutta ja esimerkiksi Veikko Juutilaisen apua järjestelyissä.

”– Jos pikku hiljaa pääsis eroon, et hip hop on vain teinien juttu. Lahdessa 1996–97 jengi rupes pyörii laajemmin tällasissa kuteissa. Suomessa hip hop on ollut kasarin lopusta.”

Koulua, perhejoulua ja kissanristiäisiä

Uusi Lahti 15.11.2006:

Monta rautaa tulessa. Opinnot Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden laitoksella ovat loppusuoralla ja oma uusi albumi on täyttä häkää valmistumassa. Lisäksi Herrasmiesliigan levy saatiin ulos syksyllä. Lokakuussa oli 14 keikkaa.

”Monissa kaupungeissa paikat olivat täyttyneet niinäkin viikon iltoina, joina ei esiintymispaikkojen henkilökunnan mukaan tavallisesti asiakkaita ole paljon näkynyt.”

Tänä vuonna on riittänyt myös erilaisia kissanris­tiäi­siä: Cheek räppää mm. vastavalmistuneen Oikoradan avajaisissa, Pelicansin jääkiekkojoukkueen kauden päättäjäisissämassa, sekä Launeen jäähallin avajaisissa.

Mutta ottaa artistin ura jo isompiakin askeleita.

"– Syksyn kovin juttu ylitse muiden on luonnollisesti ollut lämmittelykeikka 50 Centin keikalla Hartwall Areenalla. Se on yksi siisteimmistä jutuista mitä minulle on tähän mennessä elämässä tapahtunut. Niiden fiilisten varassa jaksaa taas monet pitkät työpäivät."

Perinteisen perhejoulun viettokin alkaa jo pyöriä mielessä.

"– Rauhoittuminen on sen tärkein juttu. Haudoilla käynnit kuuluvat ehdottomana osana jouluaattoon. Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän arvostan hautausmaan näkymää ja rauhaa”, Cheek tunnelmoi ja ni­meää lapsuuden parhaiksi joululahjoiksi He-Manit."

”Nyt on hyvä näinkin, päivä päivältä saan pari uutta fania”

Uusi Lahti 7.6.2008:

Uudella Kuka sä oot -levyllä vierailee iso liuta muita artisteja yli musiikkirajojen, muun muassa souläänet Sami Saari ja Johanna Försti sekä Technicolourin Jimi Pääkallo. Levyn biiteistä vastaa 50 Centinkin kanssa yhteistyötä tehnyt MGi.

Cheek on räpännyt kymmenen vuotta ja on nyt 26-vuotias.

"– Me ollaan todistettu täällä jo monta vuotta sitten, että hiphop ei ole pelkkä ikäkausijuttu. Ollaan kuljettu raskas tie, perkele, roikkuvien housujen kanssa ja haluan eroon hiphopin ympärillä olevasta pikku poika -imagosta, Cheek jyrisee."

Monet Cheekin kanssa aloittaneet räppärit ovat pudonneet jo kelkasta pois, ja suosiokin pääsi välissä väljähtymään.

"– Kun vuosina 2000–03 järjestettiin 5th Elementin kanssa tapahtumia, kaikki olivat messissä. Vielä 2005 oli törkeen kova meininki ja sit rupes laimenee Lahdessa. Ympäri Suomea muualla on hyvä haippi. Me on edustettu Lahtea, tunnuksena on ollut L ja 03-aluekoodi ja kaiken ton jälkeen käy näin. Mutta ehkä se oli juttu, mistä ponnisti."

Usko ei silti horju.

"– Tykkään ajatuksesta, että teen tätä vielä 60-vuotiaana ja 40 vuotta nuoremmat diggaa mua."

"– Nyt on hyvä näinkin, päivä päivältä saan pari uutta fania.”

Helsinkiin muutto ei pyyhkinyt muistoja

Uusi Lahti 31.3.2012:

Uusi Koti -erikoisnumerossa helsinkiläistynyt Cheek muistelee Hämeenkadun yksiötään ja poikaporukan illanviettoja.

”– Se oli hauskaa aikaa. Muutin silloin ensimmäistä kertaa omilleni, mutta kämpille pakkautui joka viikonloppu 20 jätkää!”

Toisinaan älämölö äityi liian kovaksi.

”– Ainahan sitä jotain sanaharkkaa oli. Olin silloin sitä mieltä, että naapurit olivat väärässä, mutta näin jälkeenpäin ajatellen he saattoivat olla oikeassa...”

Hämeenkadulta Cheek muutti Vuorikadulle, jossa viihtyi opiskeluaikansa loppuun saakka. Sittemmin Patoniityn kasvatti on suunnannut Helsingin Töölöön 112-neliöiseen lukaaliin, josta löytyy kahden tilavan huoneen lisäksi avokeittiö, terassiparveke ja parvi.

Muuttaminen ei tule enää kyseeseen, koska Cheek sanoo inhoavansa sitä, ja olevansa huono muuttomies. Kämppä ei kuitenkaan ole yhtä likainen kuin riimit.

”– Ei täällä ikinä kauhean sekaista ole. Mä en oikein osaa katsoa leffaakaan sohvalla, jos kämppä on epäsiisti.”

Suosittelemme