Lahesta

Huippujuoksija tarttui isoon haasteeseen - teki tutkielman Lahden pysäköinnistä

Kekki haastatteli opinnäytetyötään varten paikallisia yrittäjiä, virkamiehiä ja poliitikkoja.

Lahdesta kotoisin oleva Ossi Kekki, 24, tunnetaan Suomen kärkipään kestävyysjuoksijana.

Esimerkiksi tämän vuoden Kalevan kisoissa hän nappasi SM-hopeaa 10 000 metrin juoksussa.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Kekki on ehtinyt opiskella jo neljä vuotta ympäristöpolitiikkaa ja aluetieteitä Tampereen yliopistossa.

Äskettäin Ossi Kekki teki yliopisto-opintoihinsa liittyvän kandidaatin tutkielman, jossa selvitettiin Lahden kaupungin mahdollisuuksia parantaa keskustan elinvoimaa erilaisilla pysäköintiratkaisuilla.

Toriparkki on ainakin hyvä yritys ratkaista asiaa. Kestävyysjuoksija Ossi Kekki

Tutkielman otsikko kiteyttää hyvin, millaiseen aiheeseen hän tuli tarttuneeksi: .Pysäköinti on sydämen asia niinku oikeesti..

Otsikko on suora sitaatti jonkun Kekin haastatteleman henkilön kommentista. Kekki mainitseekin tutkimustyössään, että pysäköinti on kaikkein eniten tunteita herättävä asia paikallisessa politiikassa. Toteamus, jota kukaan asiaan perehtynyt ei voi pitää ainakaan pahasti liioiteltuna.

- Olen seurannut aina Lahden paikallisia asioita ja kansalaiskeskustelua. Olen pyrkinyt yhdistämään paikallisia aiheita opiskeluihini, esimerkiksi jo lukiossa kirjoitin Teivaan hotellihankkeesta. Tämän kandidaatintyön aiheeksi mietin pitkään myös kehätietä, Kekki taustoittaa aiheensa valintaa.

Kekki haastatteli opinnäytetyötään varten paikallisia yrittäjiä, virkamiehiä ja poliitikkoja.

Kekki kiteyttää 46-sivuisessa tutkielmassaan lahtelaisille tutun perusasetelman: kaikki ovat samaa mieltä keskustan elinvoimaisuuden tärkeydestä, mutta näkemyserot nousevat esiin keinoista puhuttaessa. Erityisesti käveltävyys ja pysäköinti ovat mielipiteitä jakavia asioita.

Eri leirien välille on yritetty saada vuosien saatossa jonkinlaista yhteistä näkemystä, mutta käytännössä se on helpommin sanottu kuin tehty.

- Tuo on nimenomaan se tuhannen taalan kysymys. Ymmärrän molemmat ääripäät ja sen miten vaikeaa on sovittaa eri näkökulmia. Toriparkki on ainakin hyvä yritys ratkaista asiaa: keskustaan voi tulla autolla, mutta autot eivät pyöri täällä.

Keskustan elinvoimaa edistääkseen Kekki suosittaa tutkielmassaan nykyisten pysäköintipaikkojen käyttöasteen nostoa hinnoittelun ja yhteiskäytön avulla.

- Yksi parkkipaikka voi palvella päivällä toimistokäytössä, illalla ravintolan ja elokuvateatterin asiakkaita ja yöllä asukaspysäköintiä, Kekki havainnollistaa.

Nykyinen teknologia mahdollistaisi myös pysäköintimaksujen vaihtelun kulloisenkin kysynnän mukaan.

- Tämä vaatisi tosin alkuinvestointeja tekniikkaan. Näin pitkälle ei ole pakko mennä, ihan normaaleillakin muutoksilla voi saada jo paljon aikaiseksi.

Paikallisia pysäköintijärjestelyitä sivuaa myös ajatus Vesijärvenkadun kaventamisesta. Kekin mielestä ideaa voisi kokeilla hyvin kevyillä ratkaisuilla, kuten tilapäisillä tötteröillä ja katumaalauksilla.

- Tällaisissa kokeiluissa pitää olla myös valmis myöntämään, jos homma ei toimi. Kukaan ei menetä kasvojaan, kun ei ole käytetty paljon rahaa. Pitää myös kokeilla tarpeeksi kauan, jotta saadaan tietoa riittävän pitkältä ajalta.

Kekki toivoo työssään myös hyvää osallistamista ja tiedottamista.

Hän sivuaa myös Lahti City ry:n roolia ja mainitsee yhdistyksen roolin herättävän myös osittain ristiriitaisia näkemyksiä. Kekki muistuttaa, että yrittäjien keskuudessa on erilaisia näkemyksiä pysäköintipolitiikastakin.

- En usko, että löytyy tahoa, joka voi puhua kaikkien yrittäjien suulla.

Urheilutavoite: Ei jossiteltavaa

Ossi Kekki on kokenut opiskelun ja huippu-urheilun olevan hyvää vastapainoa toisilleen. Loukkaantumisista urallaan kärsinyt Kekki haluaa panostaa vielä ainakin 2–3 vuoden ajan täysillä urheiluun.

– Pitkän tähtäimen tavoitteena on, ettei tarvitse jossitella vanhempana. Kun joltakin entiseltä huippujuoksijalta kysyy hänen ennätysaikaansa jollakin matkalla, sieltä tulee tavallisesti ensin se aika ja sen jälkeen selitykset, miksi aika ei ole parempi. Oma tavoite on, että ei tarvitse selitellä.

Kekin ennätykset kirjataan näin: 1 500 m: 3.44,91 (v. 2014), 5 000 m: 14.11,25 (2016) ja 10 000 m: 30:21.43 (2016).

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme