Lahesta

Aino-Kaisa Saarinen visioi Salppuria ja kommentoi kritiikkiä - "Kilpailemme muiden urheilutapahtumien kanssa, ei niinkään minkään musiikkifestivaalien"

Aino-Kaisa Saarisen tehtävänä on saada näihin maisemiin talvella mahdollisimman paljon väkeä. Muutaman viikon kuluttua monttu täyttyy Cheekin jäähyväiskonserteissa, mutta Salpausselän kisoista Saarinen ei halua musiikkifestivaalien kanssa kilpailevaa tapahtumaa. Kuva: Tommi Berg

Aino-Kaisa Saarinen on toiminut nyt muutaman päivän ajan Salpausselän kisojen pääsihteerinä ja Lahti Eventsin vastaavana tuottajana. Kartoitimme Saarisen näkemyksiä tapahtuman kehittämisestä pyytämällä häntä erittelemään yrityselämästä tutun nelikenttäanalyysin tapaan kisojen vahvuuksia, heikkouksia, uhkia ja mahdollisuuksia.

Saarinen antoi seuraavat listaukset ennen haastattelutapaamista sähköpostitse.

Vahvuuksia: "Perinteet, historia, muistot jotka ylittyvät yli sukupolvien, hyvä sijainti ja hyvät tilat, sitoutuneet vapaaehtoiset".

Heikkouksia: "Liika yritys sirkushuvien tuontiin ja markkinointiin, liian vähän tavallisia katsojia, ei huo- 29mioida perheitä tarpeeksi, tiedotus".

Itse uskon urheilun kiinnostavuuteen ja jännitykseen. Se on hyvä tuote. Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen

Uhat: "Urheilu menettää merkityksen ja kilpaillaan tapahtumana lähinnä festareita jne. vastaan, sääolot, vapaaehtoisten menettäminen".

Mahdollisuudet: "Luoda uutta ja vahvistaa vanhaa perinnettä, tehdä odotettu talvirieha, helpottaa paikalle pääsyä entisestään, sukupolvien kohtaamispaikka, vapaaehtoisten voimakkaampi mukaanotto, urheilijoiden käyttö paremmin".

Huomio kiinnittyy muun muassa mainintaan liiallisista sirkushuveista. Esimerkiksi MM-hiihtojen yhteydessä järjestäjillä oli tapana korostaa, että pelkkä urheilu ei riitä. Saarinenkin on sitä mieltä, että hiihtokilpailun rinnalle tarvitaan muuta, mutta hänen mielestään asioiden tärkeysjärjestyksen pitää olla selvä. Hänelle on jäänyt aiempien kisojen mainonnasta sellainen mielikuva, että on pyritty korostamaan muuta kuin urheilutarjontaa.

- Haluaisin tuoda enemmän esille sellaista näkökulmaa, että kilpailemme muiden urheilutapahtumien kanssa, ei niinkään minkään musiikkifestivaalien. Urheilu on meidän vahvuus, ja sitä pitää korostaa.

Onko tämä lähestymistapa riski, jos kisoissa ei ole vetovoimaisia suomalaisurheilijoita?

- Itse uskon urheilun innostavuuteen ja jännitykseen, se on hyvä tuote, Saarinen toteaa ja muistuttaa pohjoismaisten lajien kuuluvan Suomen suosituimpien lajien joukkoon.

Hän uskoo, että suomalaiset ovat kiinnostuneita myös ulkomaisten kilpailijoiden suorituksista.

- Kyllä moni suomalainen lapsi fanittaa esimerkiksi jotakin norjalaista hiihtäjää.

Saarinen haluaa tuoda urheilijat lähemmäksi yleisöä. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi pieniä haastattelu- ja nimmarituokioita kisojen jälkeen. Saarisen mukaan urheilijatkin ovat tällaisen ajatuksen takana, koska heitä kiinnostaa maailmancup-tapahtumien tulevaisuus.

- 15 minuutin lyhyet pätkät eivät ole liian kuormittavia urheilijoille.

Saarinen haluaa kehittää kisojen tarjontaa etenkin perheille. Hän pitää Karpalon kentälle kahden viime vuoden ajan toteutettua lasten leikkialuetta hyvänä avauksena, jota kannattaa kehittää edelleen. Suurhallissa hän näkisi mielellään esimerkiksi eri urheiluseurojen järjestämiä tutustumispisteitä ja lajikokeiluja.

- Ollut paljon keskustelua siitä, että urheiluseurojen välillä voisi olla enemmän yhteistyötä. Salpausselän kisat voisi olla tällainen yhdistävä tekijä.

Saarisen toimenkuvaan kuuluu myös muiden tapahtumien tuottaminen Lahteen. Niiden osalta yksityiskohdat ovat tässä vaiheessa auki, mutta alustavat toiveet hänellä ovat selvillä.

- Nyt on fokus nuorten MM-hiihdoissa ja Salpausselän kilpailuissa. Oma intohimo kohdistuu talviurheiluun, hyvinvointiin ja liikuntaan, joilla on tällä hetkellä vahva noste ja tilaa Lahdessa.

Miten vastaat kritiikkiin?

Aino-Kaisa Saarisen nimitys Salpausselän kisojen pääsihteeriksi herätti myös ihmetystä ja arvostelua, koska hänellä ei ole työpaikkailmoituksessa edellytettyä kokemusta tapahtumajärjestämisestä ja esimiestyöstä.

Jo aiemmin Saarinen ehti hakea olympiakomitean huippu-urheilujohtajan paikkaa.

– Olen hakenut korkean profiilin johtajan paikkoja rohkeasti, enkä olisi niitä hakenut, jos en uskoisi niissä pärjääväni tai jos pelkäisin jollain tapaa kritiikkiä. Huippu-urheilijana ollaan jatkuvasti kritiikin kohteena ja paineen alla, Saarinen sanoo.

Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että urheilijana kertynyt osaaminen ja sitä kautta huippu-urheilu-uran arvostus ovat tulleet nyt nimityksen myötä keskustelun aiheiksi.

– Urheilijan työ voidaan helposti nähdä pelkästään fyysisenä tekemisenä, jos ei ymmärrä urheilun luonnetta. Minulla on kokemus oman tiimin kasaamisesta, johon kuuluu tiedotus, lihashuolto, valmennus, suksihuolto, ravitsemusterapeutti, ja niin edelleen. Formaalia esimiestyötä se ei ole, mutta asiantuntijoiden johtamista tavoitteen saavuttamiseksi se on. Huippu-urheilijan on osattava delegoida hyvin ja luottaa asiantuntijoihin.

Saarinen kuitenkin myöntää, että uusi tehtävä on hänelle oppimisen paikka.

– Aivan varmasti opittavaa ja opeteltavaa löytyy yllättävistäkin asioista.

Nimityksen yhteydessä on keskusteltu myös siitä, miten hyvin Saarisen persoona sopii johtotehtävään. Kriitikot ovat muistuttaneet, että yksilölajin huippu-urheilijana Saarinen on tarvinnut itsekkyyttä. Tästä nähtiin viitteitä myös pari vuotta sitten julkaistussa Saarisen elämäkerrassa.

– En olisi menestynyt, jos en olisi kyennyt toimimaan ihmisten kanssa. Vaikka olen ollut yksilöurheilija, tuloksen ympärillä on pyörinyt paljon ihmisiä.

Samaan hengenvetoon hän korostaa olevansa tarkka ja huolellinen ihminen.

– Jos näen, että jokin asia on tuloksenteon kannalta huonosti, kyllä minä siitä sanon. Jos jollekin tulee siitä paha mieli, se on tietysti harmillista. Olen suora ihminen, mutta annan palautetta ystävällisesti.

Hän muistuttaa, että tarkkuutta ja huolellisuutta tarvitaan kaikessa työssä.

– Jos lähtee hoitamaan asioita puolihuolimattomasti, se on vastuutonta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme