Lahesta

Pipsa Wirtanen intoa täynnä Lahti City ry:n ruoriin - kävi jo viime vuonna sadassa yrityksessä

Keskustan yrittäjäyhdistys Lahti City ry ilmoitti juhannuksen jälkeen, että yhdistyksen seuraava toiminnanjohtaja on Pipsa Wirtanen. Hän on aloittamassa uudessa tehtävässään lähipäivinä. Uutinen ei ole mennyt lahtelaisilta ohi, mikäli pienen haastattelutuokion perusteella voi jotain päätellä: onnitteluita tulee pariinkin otteeseen.

Tässä vaiheessa tekemistä riittää asioihin perehtymisessä ja ihmisiin tutustumisessa. Hyvää esimakua tästä Wirtanen sai jo viime vuonna toimiessaan Lahti City ry:n ja keskustayrittäjien toteuttaman Yhden illan juttu -ostostempauksen tapahtumatuottajana.

– Huomasin, miten ihania yrityksiä meillä on. Monet sellaisia, joissa en ollut käynyt. Toivottavasti lahtelaisetkin rohkaistuvat menemään liikkeisiin sisälle ja tutustumaan, millaista tarjontaa niissä on. Se oli itsellekin tosi hieno kokemus, Wirtanen kuvailee.

Wirtanen on sitä mieltä, että keskustassa on otettu hypähdys parempaan suuntaan viime vuosien isojen hankkeiden, kuten toriparkin ja Aleksin myötä.

– Se että erilaisia mielipiteitä syntyy, on hyvä merkki. Se on merkki siitä, että keskusta on tärkeä paikka ihmisille.

Kehittäminen ei kuitenkaan ole koskaan valmista, vaikka nyt mennään pienemmin askelin. Wirtanen muistuttaa, että keskustan kehittämisessä pitää sovittaa yhteen monia eri näkökulmia.

– Keskustassa asutaan, tehdään töitä ja vieraillaan. Kaikki nämä pitää huomioida.

Keskustaan liittyvä keskustelu menee tyypillisesti autoilun ja kevyen liikenteen väliseksi vastakkainasetteluksi. Wirtanen haluaa välttää tällaista asetelmaa.

– On otettava huomioon kävelijät, pyöräilijät, autoilijat, pyörätuolit, lastenvaunut ja niin edelleen. Keskusta on tehtävä kaikille mahdolliseksi ja ketään ei pidä sulkea ulkopuolelle. On löydettävä balanssi.

Keskustan lähettyvillä asuva Wirtanen ei itse autoile, mutta hän on sitä mieltä, että keskustan saavutettavuus autollakaan ei ole ongelma.

Jos riittää keskustasta erilaisia näkemyksiä, samaa on viime vuosina voinut sanoa Lahti City ry:stä. Historian saatossa yhdistyksessä on nähty monenlaisia vetäjiä. Jotkut ovat olleet innokkaita tapahtumatuottajia, jotkut ruohonjuuritason työmyyriä, jotkut enemmän kotonaan isoissa kehityshankkeissa. Tehtävän ensimmäinen hoitaja Pokko Lemminkäinen onkin jo ehtinyt nimittää Wirtasta 5-ottelijaksi, mikä tuntuu olevan hänelle mieluinen nimitys.

– En tee mitään asiaa siten, että vain se olisi prioriteettini.

Yhdistyksen sisäiset kuohunnat olivat viime vuonna näyttävästi esillä julkisuudessakin. Tilanne vaikuttaa nyt rauhoittuneen hallituskokoonpanon vaihduttua.

– Minä keskityn tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Toki on hyvä tiedostaa, että tuollaistakin on siellä taustalla ollut, Wirtanen toteaa.

Kriittisimmissä puheenvuoroissa kuulee sanottavan, että Lahti City ry olisi käytännössä kaupungin kumileimasin, jonka avulla hankitaan keskustayrittäjien virallinen kannatus erilaisille hankkeille. Kritiikkiä on perusteltu sillä, että yhdistys on riippuvainen kaupungin rahoituksesta.

– Jos tällainen mielikuva on, toivottavasti pystyn sitä kääntämään. Minun motivaatio on ainakin siinä, että teen Lahden, keskustan ja jäseniemme hyväksi asioita. Siinä on varmasti tekemistä, miten saamme vielä enemmän jäseniä mukaan ja ääntä kuuluviin.

Suosittelemme