Lahesta

Mystinen Saksalan maisteri palaa Anttilanmäelle - miljoonaperintö oli 70-luvulla valtakunnallinen puheenaihe

Salaperäinen Saksalan maisterina tunnettu Martti Saksala on puhuttanut lahtelaisia niin hänen eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Rikas maanomistaja jätti jälkeensä yli 10 miljoonan markan perinnön, jonka valtio peri. Saksalan erikoinen persoona on kiinnostanut lahtelaisia vuosikymmeniä, ja hänestä kertova näytelmä Saksalan maisterin omenatarha saa ensi-iltansa ensi viikolla.

Saksalan omistamassa rinnetalossa lapsena asunut Eija Saarilahti, 81, seuraa kiinnostuneena maisterista käytävää keskustelua.

– Monet lehtiartikkelit hänestä ovat väärässä. Sanotaan, että hän ei olisi ollut sosiaalinen, mutta se ei pidä paikkaansa, Saarilahti painottaa.

– Maisteri Saksala oli erikoinen ihminen, mutta hän oli hyvin sosiaalinen ja voisi sanoa, että koko Anttilanmäki on nauttinut jollain tapaa hänen ystävyydestään, tuttavuudestaan tai hyväntekeväisyydestään. Saksala oli hyvin kiinteä osa Anttilanmäen lähiympäristöä, hän muistelee.

On kiva että saamme vipinää Anttilanmäen sydämeen. Ohjaaja Timo Taulo

Saarilahti on kirjoittanut Lahdesta useita tekstejä esimerkiksi Suomalaisen kirjallisuuden seuralle. Vuonna 2003 hän kirjoitti tekstin Anttilanmäki, ruhjottu rakastettuni, jossa hän muistelee lapsuuttaan Saksalan maisterin pihapiirissä. Saarilahti ihmettelee, miksei esimerkiksi Saksalan kotitaloa ole säästetty.

– Minulle se oli kova järkytys. Valtiolle tuli häneltä hirmuinen perintö, ja he olivat menneet purkamaan Saksalan talon, hän harmittelee.

Saarilahti kuvaa poikamieheksi jäänyttä Saksalaa ystävälliseksi ja lämpimäksi mieheksi. Hän suhtautui myös lapsiin hyvin ystävällisesti, mikä ei Saarilahden mukaan ollut itsestäänselvyys.

– Hän oli omalla tavallaan hyvin lapsirakas, vaikka jäi itse lapsettomaksi. Hän katsoi lapset arvoisikseen ja huomioi meidät sekä seurusteli kanssamme. Jos kysyimme luvan, saimme mennä poimimaan pudonneita omenoita hänen puutarhastaan, Saarilahti kertoo.

Monet pitävät Saksalaa nuukana miehenä. Tämäkään väite ei Saarilahden mukaan pidä kokonaan paikkaansa.

– Kun isäni, joka oli hyvissä väleissä Saksalan kanssa, täytti 50 vuotta, hän sai ehkä arvokkaimman lahjansa Saksalalta. Maisteri myös kutsui usein lähipiirin perheitä kylään ja uhrasi iltansa kyläilevälle perheelle. Hän kutsui myös omiin viisikymppisiinsä paljon ihmisiä Anttilanmäeltä. Siellä oli herraa ja narria ja Saksala järjesti kunnon ruokapidot. Jos hän olisi huippunuuka ollut, niin miksi hän olisi meille mitään järjestänyt, Saarilahti huomauttaa.

Saarilahden mukaan pihin miehen maine on voinut tulla esimerkiksi siitä, että Saksalan ovella kävi pyytämässä palveluksia yksi jos toinenkin.

– Jos aina on joku ovella pyytämässä jotain, ei hän kaikille ole voinut antaa myöntävää vastausta. Olen myös sitä mieltä, että negatiivia juttuja voi keksiä tyhjästäkin, Saarilahti pohtii.

– Kyllä hän tarkka oli, sitä en kiellä, mutta hän oli myös todella avulias ja hän ymmärsi ihmisiä, hän jatkaa.

Miten tarkalta mieheltä sitten jäi testamenttaamatta yli 10 miljoonan markan varallisuus?

– Saksala kävi ennen kuolemaansa lahtelaisen tuomarin puheilla ja suunnitteli testamentin tekemistä. Tuomari antoi testamentin tekemiselle kuitenkin korkean hinnan, ja Saksala päätti harkita, mihin vaihtoehtoon hän päätyisi. Ennen päätöstään hän kuitenkin sai kohtauksen, eikä mitään ollut enää tehtävissä, ja testamentti jäi tekemättä, Saarilahti kertoo.

Näytelmä on jatkoa Anttilanmäen historiikille

Viime vuonna Anttilanmäen asukkaat päättivät tehdä kotipaikastaan historiikin. Syntyi Anttilanmäki elää. Eläköön Anttilanmäki! -historiateos, joka toimi inspiraationa myös ensi tiistaina ensi-iltansa saavaan Saksalan maisterin omenatarha -näytelmään.

- Historiikista tämän näytelmän idea lähti. Saksalan maisteri oli ehkä muistetuin anttilanmäkeläinen persoona. Hän oli kuitenkin Lahden rikkain mies ja aika moni muistaa hänet. Asukkaille tuli ajatus, josko kaupunginosasta ja sen historiasta voisi tehdä näytelmän, kertoo näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo.

Saksalan maisteri kohtaa näytelmässä leskeksi jääneen buduaarinpitäjä Aura Helteen, joka yrittää hurmata maisterin. Näytelmässä seurataan heidän tarinansa kehittymistä ja samalla pohditaan ongelmia, joita Anttilanmäellä on 1950- ja 1960-lukujen taitteessa ollut.

Näytelmän näyttämönä toimii Anttilankadun puisto, ja Taulosta onkin hienoa, että esitykset järjestetään Saksalan maisterin kotikulmilla.

- Näytelmä sijoittuu niille paikoille, missä tapahtumat ovat oikeasti tapahtuneet. On kiva että saamme vipinää Anttilanmäen sydämeen, katsojat pääsevät samalla tutustumaan paikkaan, Taulo iloitsee.

Näytelmä toteutetaan täysin paikallistuotantona, sillä lokaation lisäksi myös näyttelijät ovat Anttilanmäeltä.

- Saksalan maisterin tarinaa on kertomassa yhteensä noin 20 anttilanmäkeläistä. Näyttelijöiden ikähaarukka on 4-82 vuotta. On ollut hienoa saada mukaan innokas porukka. Lipputulot menevät asukasyhdistyksen toimintaan, eli niitä käytetään alueen kehittämiseen, Taulo kertoo.

Saksalan maisterin omenatarha Anttilankadun puistossa (vastapäätä Anttilankatu 13:a) 7.8.-12.8. Liput aikuisilta 20 euroa, lapsilta 10 euroa. Alle 7-vuotiaat maksutta.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme