Lahesta

HelppiJelpin kirpputorilla eläinten auttaminen on pääasia

Lahtelaisen kirpputorin tuotot menevät muun muassa kummieläintoimintaan ja vähävaraisille perheille.

Vesijärvenkatu 14:ssä sisään astuessa ensimmäinen näky on kyltti, jossa kerrotaan sisällä olevan vesikuppeja janoisille eläimille. Seuraavaksi kuuluu innokasta haukkumista, kun tilan epävirallinen ovikello Pitsi ilmoittaa tulijasta.

- Se on meidän kaikkien lemmikki, innokas vapaaehtoistyöntekijä, naurahtaa Anitta Heiskanen.

Tilassa toimii eläimiä auttavan vapaaehtoisyhdistys HelppiJelppi ry:n kirpputori. Heiskanen on vuonna 2015 perustetun yhdistyksen puheenjohtaja.

- Olen tehnyt tavalla tai toisella eläintyötä vuodesta 2006 lähtien. Ajatus oman yhdistyksen perustamisesta vain lähti jotenkin liikkeelle. On ollut monta mutkaa sekä ylä- ja alamäkiä matkassa, hän kertoo.

Monelle se on vaikea ja kiusallinenkin tilanne, kun joutuu hakemaan eläimelle ruokaa. HelppiJelppi ry:n puheenjohtaja Anitta Heiskanen

Yhdistys kerää kirpputoritoiminnalla varoja eläinten auttamiseen. Kaikki myynnissä olevat tavarat tulevat lahjoituksina, ja kaikki tuotot menevät kulujen kattamisen jälkeen apua tarvitseville eläimille.

- Kirppiksen menestys on aallottaista. Olemme pääsääntöisesti plussan puolella, toki enemmän sopisi asiakkaita ja lahjoituksiakin. Lahdessa on kuitenkin paljon HelppiJelpin tukijoita, joilta tulee huipputavaraa meille myyntiin, Heiskanen toteaa.

HelppiJelpillä on vakituisia avustuskohteita Romaniassa ja Bosniassa sekä satunnaisia kohteita esimerkiksi Venäjällä. Yhdistyksellä on myös kummieläimiä Suomessa ja ulkomailla. Kummitoiminta tarkoittaa esimerkiksi kuukauden ruokien lahjoittamista tai yhden eläimen kastraation kustantamista.

Lisäksi kirpputorin tuotoilla autetaan Suomessa vähävaraisten perheiden lemmikkejä.

- Tämä vuosi on ollut sellainen, että kyselyitä on tullut todella paljon. Ihmiset ovat joutuneet työttömiksi ja perheillä voi mennä huonosti. Olemme joutuneet sanomaan ei monille, Heiskanen selittää.

Vähävaraisia perheitä autetaan muun muassa ruokalahjoituksin ja osallistumalla akuutteihin eläinlääkärikuluihin. Toinen tapa auttaa vähävaraisia perheitä on lemmikkien leipäjono.

- Se toimii matalalla profiililla, jotta ihmisten on helppo tulla hakemaan lemmikille ruokaa. Monelle se on vaikea ja kiusallinenkin tilanne, kun joutuu hakemaan eläimelle ruokaa, kuten ihmistenkin leipäjonoissa, Heiskanen pohtii.

Paitsi kirpputorin tavarat, myös työvoima nojautuu vapaaehtoisapuun. Lisäksi kirpputori työllistää kaksi työkokeilijaa.

- Vapaaehtoiset ovat eläinystäviä. Kirpparilla pyörivät ihmiset voivat olla yhdistyksen hallituksesta, mutta myös ulkopuolelta. Listoillamme on Lahdessa viisi vapaaehtoista, ja Vantaalla on kuudes ihminen, joka ottaa vastaan esimerkiksi tavaralahjoituksia, Heiskanen kertoo.

Vapaaehtoiseksi haluavalle löytyy varmasti tekemistä. Kirpputori- ja avustustoiminnan lisäksi yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia.

- Olemme järjestäneet koirapuistoiluja ja meillä on ollut pop up -ravintola. Kirpputorin pitäminen vie paljon aikaa, apua otetaan vastaan kyllä, Heiskanen tuumii.

HelppiJelppi ry tekee yhteistyötä muiden rescue- ja löytöeläinyhdistysten kanssa, jotka toimivat Suomessa saman päämäärän hyväksi. Yhdistykset järjestävät muun muassa koirapuistotapahtumia ja myyjäisiä. Tärkeintä on Heiskasen mukaan yhteishenki ja henkinen tuki.

- Yhdistysten välinen henkinen tuki on tärkeää. Tsemppaamme toinen toisiamme aina tarvittaessa. Se on hienoa, hän kiittelee.

Eläimiä auttavien keskuudessa hienoa on se, että kaikki työskentelevät omalla tavallaan kohti samaa päämäärää.

- Apua tarvitseva eläin on se pointti, oli se sitten missä päin maailmaa tahansa. Tavoitteemme on auttaa eläimiä voimaan paremmin, Heiskanen tuumaa.

Monet apua tarvitsevat eläimet ovat hylättyjä tai muuten kaltoinkohdeltuja. Heiskasella onkin pyyntö omasta lemmikistä haaveilevalle.

- Mieti eläimeen sitoutumista etukäteen. Pitää pohtia, onko varaa maksaa eläimen perushoidot kuten rokotukset, ja onko lemmikillä hoitopaikkaa siltä varalta, että omistajalle tapahtuu jotain. Esimerkiksi kissat voivat elää 20-vuotiaiksi, joten hetken mielijohteesta ei lemmikkiä kannata ottaa mistään, ei kennelistä eikä rescue-toiminnan kautta, hän painottaa.

Hyväntekeväisyys

HelppiJelppi ry:n kirppis

Kirpputori sijaitsee osoitteessa Vesijärvenkatu 14.

Aukioloajat ovat maanantaista perjantaihin kello 11-18, lauantaina kello 11-15. Sunnuntaisin kirpputori on suljettu.

Paikalle saa tulla myös koiran kanssa. Kirpputorin eteisessä on vettä janoisille eläimille.

Kirpputori saa tavaransa lahjoituksina. Se ottaa vastaan ehjiä vaatteita ja erilaisia tavaroita, kuten astioita tai koruja.

Kirpputorin tiloihin on mahdollista lahjoittaa myös esimerkiksi koiranruokaa. Lisätietoja saa osoitteesta helppijelppiry.weebly.com, sähköpostitse helppijelppi.ry@gmail.com tai puhelinnumerosta 044 7511766.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme