Lahesta

Lahden ensimmäinen palomieskalenteri tehtiin hyvässä hengessä

Juuri valmistunut Lahti Fire -kalenteri esittelee palomiehen työn monipuolisuutta rouheaan tyyliin. Sujuva yhteistyö on tärkeää sekä töissä että kuvauksissa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Lahden palomiesten vuosikalenteri on saatu valmiiksi, ja sen julkaisujuhlaa vietetään ensi viikon keskiviikkona ravintola Pikku Hanhessa. Idean sai vuodenvaihteessa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomies ja sairaankuljettaja Esko Peltonen.

- Aluksi kun soittelin jätkille ja kysyin, että lähtisivätkö he mukaan tällaiseen hommaan, vastaanotto oli aika nihkeä. Sitten selvittelin hyväntekeväisyystarpeen Päijät-Hämeen keskussairaalasta liittyen lapsiin. Juttutuokion jälkeen aloin kaupata projektia pojille hyväntekeväisyysaspektilla. Sen jälkeen alettiin saada porukkaa hyvin kasaan, hän muistelee.

Kalenterin tuotot menevät puoliksi kaikille Päijät-Hämeen lastenosastoille ja puoliksi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen urheiluyhdistykselle, joka jakaa tukea urheilutapahtumiin. Lahti lunasti viime vuonna palomiesten SM-kisoissa paikan Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Göteborgiin.

- Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus. On iso juttu, että Lahden pojat pääsevät edustamaan Lahtea ja viemään Suomea kartalle, Peltonen kertoo.

Halusin tehdä siinä mielessä erilaisen kalenterin, että siinä pitää olla toiminnallisuutta. Palomieskalenterin keksijä Esko Peltonen

Kuviin on upotettu paljon lahtelaisia maamerkkejä ja malleillekin tärkeitä paikkoja. Lisäksi kuvissa tuodaan esille palomiehille tärkeää pihapelikulttuuria.

- Pihapelit kuuluvat palokuntakulttuuriin. Sen takia halusimme saada mukaan myös jalkapallokuvan. Se kuvastaa samalla myös työn pakollisia liikuntakoulutuksia, Peltonen selventää.

Kuvien asetelmat ja kuvaus­paikat mietittiin yhdessä helmikuussa, kun Peltonen kokosi yhteen ensimmäisen palaverin. Hän huomasi nopeasti, että kasassa oli aina valmiina oleva porukka.

- Missään vaiheessa ei tarvinnut olla hermot kireällä, tämä jengi on kokonaisuudessaan hyvin joviaali ja leppoisa. Opin ainakin sen tästä projektista, että palomieheen voi oikeasti luottaa. Jos jotain sovitaan, niin se myös hoidetaan. Kaikki hoitivat hommat täsmällisesti, niin kuin tässä ammatissakin on tarpeellista, Peltonen kiittää.

Palomiehen ammatti on hektistä ja monipuolista. Töitä tehdään 24 tunnin vuoroissa, ja Peltosen mukaan hyvä yhteishenki on erittäin tärkeää. Hän halusi kalenterin kuvistakin tulevan ilmi sen, miten paljon erilaisia tehtäviä ammattiin liittyy.

- Pointtini oli, että tehdään siinä mielessä erilainen kalenteri, että siinä pitää olla toiminnallisuutta. Mietimme, mitä kaikkea ammattiin kuuluu. On vesisukellusta, pintapelastamista, korkeissa paikoissa työskentelyä, kemikaalionnettomuuksia, kolareita ja paljon muuta, Peltonen luettelee.

Pelastajan ammatissa tehdään nykyään paljon ennaltaehkäisevää työtä, kuten pidetään alkusammutuskoulutuksia, tehdään palotarkastuksia ja valistetaan lapsia ja vanhuksia, mikä on todella tärkeää. Peltonen muistuttaa kuitenkin, että palomiehen tärkein tehtävä on ihmisen pelastaminen.

Vaikka juuri kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta kameran edessä poseeraamisesta, kalenterin tekeminen sujui mukavasti.

- Kun pojat olivat olleet muutamissa kuvissa, meno alkoi vapautua. Meillä huumorintaju on aika hyvä. Välillä sai pitää jätkiä aisoissa ja huudella, että yrittäkää nyt olla tosissanne, Peltonen naurahtaa.

Kova työ kulminoituu kalenterin julkistamisjuhlaan Pikku Hanhessa. Tapahtumassa on luvassa palomieskypärien jakoa nopeimmille, hyvää musiikkia ja yllätysnumeroita. Juhlat hoituvat samalla rouhealla meiningillä, kuin millä kalenterikin on saatu kasaan.

Lahti Fire -kalenteri

Iloa silmälle hyvällä tarkoituksella

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomiesten vuosikalenteria on otettu 1 000 kappaleen painos.

Kalenteri on A3-kokoinen ja maksaa 20 euroa.

Kalenterin voi ostaa Pikku Hanhesta (Vapaudenkatu 18) tai ravintola Tirrasta (Loviisankatu 8).

Julkaisujuhlaa vietetään keskiviikkona 18. heinäkuuta kello 20 alkaen ravintola Pikku Hanhessa (Vapaudenkatu 18). Kalenterit ovat jo silloin myynnissä.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme