Lahesta

Työmaa-alue aiheuttaa haasteita invalideille

Aleksilla esteettömyys on huomioitu hyvin, mutta ympäröivällä alueella on oltava varovainen.

Keskustassa liikkuminen on jalankulkijalle suhteellisen helppoa työmaista huolimatta, mutta pyörätuolilla liikkuvalle reitin löytäminen ja liikkeissä asiointi ei ole välttämättä yksinkertaista. Lahden seudun invalidit ry:n varapuheenjohtaja Ritva Korhonen huomauttaa, että pieniltä tuntuvat asiat voivat olla pyörätuolilla kulkevalle iso este.

- Täällä on esimerkiksi liiketiloja, joissa ovet aukeavat ramppeihin päin. Pyörätuolilla voi olla vaikea päästä aukaisemaan tällaisia ovia. Joissakin liiketiloissa saattaa olla todella hyvät rampit, mutta sisätiloissa oven luona onkin rappuset, hän päivittelee.

Aleksanterinkadun uudistuttua esteettömyyttä on pyritty lisäämään muun muassa suojateiden luiskautuksilla. Tienylityspaikat on pyritty tekemään loiviksi, niin että niiden yli pääsee helposti pyörätuolillakin.

- Aleksilla on ihan siedettävä mennä. Suojateiden luiskat ovat ehkä jostain kohtaa turhan korkeita, maunaalipyörätuolilla voi olla vaikea mennä, sähköpyörätuolia noin 25 vuotta käyttänyt Korhonen tuumii.

Tänään pääsemme tästä hyvin liikkumaan, mutta toimiiko esteettömyys huomenna, sitä en voi tietää. Lahden seudun invalidit ry:n varapuheenjohtaja Ritva Korhonen

Suurempia vaikeuksia aiheuttavat keskustan vanhojen talojen liiketilat, joiden ulko-ovet ovat usein kapeita ja jonkin verran koholla maanpinnasta.

- Vanhoihin taloihin pääseminen on aika mahdotonta, eikä oviaukkoja oikein voi uusiakaan. Liikkeet kuitenkin aika hyvin palvelevat meitä ulos, jos he vaan huomaavat, Korhonen pohtii.

Myös Vapaudenkadulla löytyy ongelmakohtia, joiden kanssa pyörätuolilla kulkevan on oltava varovainen. Varsinkin kaltevat nousut jalkakäytävillä voivat käydä raskaiksi. Lisäksi jalkakäytävillä ja suojateillä on ajoittain maallikon silmiin pieneltä näyttäviä kuoppia, joihin pyörätuolin tai rollaattorin pyörä voi jäädä helposti jumiin. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Korhosen mukaan kesäkulkeminen on keskustan alueella siedettävää. Suuremmat vaikeudet tulevat talvella, kun lumikinoksia kertyy teiden varsille ja bussipysäkeille.

- Talvella lumityöt tehdään miten tehdään. Invapaikoille kerääntyy lumivalleja ja bussipysäkit eivät toimi pyörätuolilliselle ollenkaan. Varsinkin lähiöissä on vaikeuksia. Kuulun Lahden vammaisneuvostoon, sieltä otamme usein yhteyttä kaupunkiin. Saamme sieltä hetkellistä korjausta ja palautteeseemme suhtaudutaan myönteisesti, mutta joka talvi joudumme erikseen huomauttamaan, Korhonen kertoo.

Ranta-Kartanon työmaa aiheuttaa omanlaisiaan haasteita invalideille. Pian liikennekäyttöön valmistuva Kartanonkatu näyttää Korhosen silmiin hyvältä, mutta työmaa-alueella liikkuminen on vaivalloisempaa.

- Sellainen ihminen, joka ei näitä reittejä tunne, saattaa vähän säikähtää. Yleisesti Lahden työmaa-alueilla on kyllä yritetty ottaa esteettömyys huomioon, mutta välillä toteutus on kiikun kaakun. Tulee ylityssiltoja, mutta uskaltaako niiden yli kulkea, onkin eri asia, Korhonen selittää.

Työmaa-alueen reitit ovat Korhosen mukaan tällä hetkellä suhteellisen hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, miten invalidien kulkeminen saattaa vaikeutua, kun järjestelyjä seuraavan kerran muutetaan. Hänellä onkin terveisiä kaikille Lahden seudun työmaahankkeita toteuttaville ja suunnitteleville tahoille.

- Pidetään esteettömyys mielessä rakennusaikanakin ja otetaan se huomioon myös uusia rakennuksia tehdessä. Tänään pääsemme tästä hyvin liikkumaan, mutta toimiiko esteettömyys huomenna, sitä en voi tietää, hän pohtii.

Yhdistys

Lahden invalidien puolella

Lahden Seudun Invalidit ry toimii vammautuneiden henkilöiden yhdyssiteenä.

Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, jolla on pysyvä tuki- tai liikuntaelinvamma.

Yhdistys sijaitsee Hämeenkatu 26 A:ssa kolmannessa kerroksessa.

Vammaisten etua ajaa myös Lahden vammaisneuvosto, joka pitää yhteyttä Lahden päättäjiin ja tuo vammaisten äänen kuuluviin päätöksenteossa.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme