Lahesta

Kehätiehanke poistaa katuja käytöstä Launeella

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä purettiin Launeen ylikulkukäytävä, ja keskiviikkona suljetaan Ajokatu, Luhdantaustankatu sekä Patomäentie kentän kohdalta. Lisäksi kenttä on poistettu käytöstä. Kesän aikana liikenne suljetaan myös Apilakadulta.

- Kentän lähteminen on seurausta siitä, että on haluttu rakentaa kehätie keskelle viihtyisää asuinaluetta. Tällaiseen päätökseen ei voi olla tyytyväinen, Launeen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Granlund sanoo.

- Sulkeminen ja muut liikennejärjestelyt lienevät välttämättömiä, mutta tuovat lisää läpikulkuliikennettä aiemmin hiljaisille pikkukaduille. Asukkaita huolestuttaa, miten alueella olevaa 30 km/h nopeusrajoitusta tullaan noudattamaan, hän lisää.

Ajokatu on suljettuna vähintään yhdeksän kuukautta. Tiesuluista on hankkeen projektijohtaja Janne Wikströmin mukaan pyritty tiedottamaan mahdollisimman kattavasti. Katujen katkaisusta on ilmoitettu muun muassa katukyltein kohteessa sekä lehdistötiedotteiden avulla.

- Viime keskiviikkoiltana oli yleisötilaisuus, missä kävimme asioita läpi. Vajaa 80 henkeä osallistui tilaisuuteen. Varmasti jää niitäkin, joita tieto ei tavoita, mutta olemme yrittäneet tiedottaa mahdollisimman laajasti, Wikström sanoo.

Wikström on saanut palautetta matka-aikojen pitenemisestä.

- Moni kokee sen hankalaksi. Suosittelemme miettimään, onko muualla omalle kulkureitille soveltuvia yhteyksiä, vaikkapa maantie 140 tai Lahden itäinen liittymä moottoritien kautta. Yksi avaintavoitteemme on saada Ajokatu mahdollisimman nopeasti avattua liikenteelle, hän kertoo.

Patomäentiellä maanantaina liikkunut Lauri Pirinen on huolissaan tulevan syksyn koulumatkasta.

- Kyllä tien sulkeminen vaikuttaa vähän kulkemiseeni. Kun koulu alkaa syksyllä, tietyöt vaikeuttavat matkaani Launeen koululle.

Nimettömänä pysyttelevä pyöräilijä ei koe hankkeen vaikeuttavan hänen kulkuaan paljon.

- Kuljen pyörällä, joten näistä ei ole minulle paljon haittaa. Kevyen liikenteen väyliä on hyvin auki. Minusta kehätie olisi kuitenkin ollut parempi rakentaa Renkomäkeen kuin Launeen läpi.

Granlund on kuullut Launeen asukkailta kritiikkiä hankkeesta.

- Kehätiehanke sinällään on ollut tarpeellinen, mutta Launeen linjaus on mielestäni alusta alkaen ollut se huonoin vaihtoehto. Launeen asukkaat ovat suhtautuneet kehätiehankkeeseen kriittisesti. Sitä ei ole haluttu, hän tiivistää.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme