Lahesta

"Satamassa kävely vaatisi sateenvarjon" - lokit ärsyttävät lukijakyselymme vastaajia

Lukijakyselyymme vastanneet ovat sitä mieltä, että sataman lokkiyhdyskunnan kokoa on pyrittävä pienentämään käytettävissä olevin keinoin. Peräti 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että tämä vaihtoehto vastaa  parhaiten heidän näkemystään kyselyssä tarjotuista vaihtoehdoista. Vain 12 prosenttia oli sitä mieltä, että nykytilanne on ongelmaton. Kahdeksan prosenttia olisi tyytynyt vähentämään lokkien aiheuttamia ulostehaittoja mm. puhtaanapidon ja katosten avulla. Nettisivuillamme järjestettyyn kyselyyn tuli yhteensä 279 vastausta.

Aihe herätti monenlaisia kommentteja, joista osa on koostettu tähän juttuun. Kriittisten huomioiden lisäksi lokeille tuli myös sympatiaa ja tukea.

 

Lokkien aiheuttamat  ulostehaitat nousivat esille monen ihmisen vastauksessa.

”Sontivat päälle ja estävät alueen kahviloissa ja ravintoloissa ruokailun. Saastuttavat ja metelöivät sietämättömästi. Jotkut istutukset eivät muuta tilannetta mitenkään ,vaan lokkikantaa täytyy harventaa radikaalisti.”

”Olemme jo useana kesänä kärsineet veneilijöinä ja venepaikan omistajina kohtuuttomasti ja suuresti ko. ongelmasta, joka aiheut- taa sekä terveydellisiä haittoja, omaisuusvahinkoja että muuta taloudellista vahinkoa.”

”Satamassa kävely vaatisi sateenvarjon, ettei likaannu vaatteet , Inhottavia rääkyjiä, ei sovi kaupunki- alueelle.”

Moni nosti esille ravintolatoiminnan näkökulman.

”Sataman lokit tappavat koko sataman ravintolatoiminnan. Jos itse saisin päättää, niin lokit pois satamasta ja verotuotto kaupungille.”

”Lokkien äänet ei haittaa tippaakaan, mutta terassilla viereiseen pöytään pizzanjämille laskeutuva lokki ei suoranaisesti houkuttele itseäni ruokailemaan.”

”Lokit ulostaneet päälle tänä kesänä jo kaksi kertaa ja häiritsevät ruokarauhaa satamassa. Yrittäjien talouden kannalta välttämätöntä tehdä asialle jotain.”

Aallonmurtajan tilanne puhuttaa.

”Ihmisen rakentama aallonmurtaja, se on hävitettävä tai siitä on tehtävä sellainen, että siihen ei pysty pesimään. Herättää melkein raivoa!”

”En voi käsittää, miksi Lahden kaupunki ei tee asialle mitään. Suihkulähteitä aallonmurtajalle lokkien pesimäaikaan päälle, niin eivät pesiydy sinne.”

”Ihmetyttää lokkien puolustajien puheet, että ihmiset rakentavat ja laajentavat reviiriään ja paikka kuuluisi lokeille. Nykymaailmassa vaan tarvitsee kehittää kaupunkeja, jotta saadaan raha kiertämään. Ja eikös se aallonmurtaja ole tehty ihmisten tarpeita varten?!”

Lokeille tuli myös sympatiaa.

”Lokit kuuluvat satamaan ja ovat Lahdelle myönteinen imagotekijä.”

”Eivät haittaa muuta kuin viereisiä aluksia. Haitta on lyhytaikainen ja ennakoitavissa. Helsingin kauppatorilla ovat röyhkeitä, eivät Lahessa.”

”Pahimmat valittajat ovat itse muuttaneet sataman alueelle ja tienneet jo tuolloin muuttaessaan, mitä tuleman pitää - aivan varmasti heillä on ollut tiedossa aallonmurtajan lokit ja muut äänet. Jos luonnon äänet häiritsevät, niin silloin pitää muuttaa varmaankin muualle. Jos maahanmuuttajat saataisiin ymmärtämään, ettei lokeille syötetä kassitolkulla paahtoleipää, niin lokkien määrä saataisiin vähenemään rannalla.”

”Lokkien äänet kuuluvat vesiympäristöön. Naurulokit lähtevät pois jo heinäkuun alussa, joten aika lyhytaikainen vierailu.”

”Minä rakastan lokkien kirkunaa, eikös lokit kuulu muutenkin järven rannoille?”

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme