Lahesta

"Lahti-aapinen" kertoo perimätietoa aasta ööhön

Sami Kivisen kouluprojektista kehkeytyi tyylikäs Lahti-opas.

- Kaikki lähti kurssityöstä, joka karkasi vähän käsistä, Sami Kivinen sanoo luomuksestaan.

Muotoiluinstituutti tar­joaa taas parastaan. Graafisen suunnittelun toinen vuosikurssi sai tehtäväkseen koostaa aapisen jostakin aiheesta. Sami Kiviselle se poiki idean kaupunkioppaasta, ja niin valmistui Lahest - Kaupunki ABC -kirjanen, jota hän on omakustanteisesti painattanut myyntiin.

Teos käy läpi Lahden tunnettuja ja tuntemattomiakin maamerkkejä, henkilöitä ja yksityiskohtia. Selitykset saadaan muun muassa termeille grandi, hakkis ja rundi.

- Minulle oli aika selvää ottaa aiheeksi Lahti, mutta tekstit muuttuivat matkan varrella monta kertaa. Alkuperäisestä kurssityöstä piti myös hieman siistiä joitakin kohtia, Kivinen kertoo.

The ’d is silent. Kaupunkioppaan ääntämisohje Lahdesta-sanalle.

Mustavalkoiset kuvitukset piirtänyt ja napakat tekstit kirjoittanut Kivinen korostaa, että opas on vain yhden miehen henkilökohtainen näkemys kotikaupungistaan. Sisältö on sekoitus kuulopuheita, omia ajatuksia ja netistä tarkistettuja faktoja.

Eikä Lahti-opasta kai voisikaan tehdä ilman sopivaa huumoria ja realismia. Vanhaa mainetta dopingista Alatorin tenukeppeihin ei ole siloteltu pois.

- Hyvää palautetta on tullut paljon, negatiivista ei ollenkaan. Tietenkin on ehdoteltu mitä missäkin kirjaimessa pitäisi lukea. Johonkin K-kirjaimeen minulla oli pitkä litania vaihtoehtoja, toisaalle taas ei mitään.

Soveltamista kirjanteossa vaati Q-kirjain, jonka Kivinen jätti lukijan täytettäväksi. X:n kohdalle hän listasi kymmenen muuten mainitsematta jäänyttä paikkaa.

- Jonkin verran on toivottu K50-versiota, mutta menneistä vuosikymmenistä minulla ei ole tarpeeksi tietoa, 35-vuotias Kivinen mainitsee.

Raksaduunit graafiseen alaan vaihtanut Kivinen on selkeästi taitava ja monipuolinen taiteilija. Hänen Insta­gram-tilillään (@art_by_smk) julkaisemat kuvat vaihtelevat aiheesta ja tyylistä toiseen.

Hän piirtää kynällä ja tussilla, ja sävyttää piirrokset vesimusteella pensselin avulla. Viimeistely ja värien lisääminen tapahtuu digitaalisesti tietokoneella.

Piirtäminen hänellä on aina ollut verissä.

- Koulussa ajatus harhaili aina piirusteluun, mihin kaverit vielä yllyttivät. Elokuvat ja musiikki kiinnostavat, lisäksi kirjoittelin runoja ja bändissä laulujen sanoituksia, Kivinen kertoo.

- Aikuisiällä olen tehnyt kymmenen vuotta muita hommia, mutta Muotsikka kummitteli aina mielessä. Sitten työt loppuivat, ja vaimon painostuksesta päätin hakea sisään. 

Toistaiseksi Lahti-opasta myydään parissa paikassa, mutta Kivinen toivoo saavansa sen laajempaankin levitykseen.

- Myynnin järjestäminen on ollut haastavaa, ja opiskelijana on riski teettää isoa määrää etukäteen. Kustantajan löytyminen auttaisi paljon, Kivinen vinkkaa.

Taannoin Muotoilusäätiö jakoi teosta Lahden design-työpajan osallistujalahjana. Kivinen pohtii mahdollisuutta tehdä siitä kaupungin kanssa virallisemman version turisteille, miksei myös uusille lahtelaisille.

Paikallisessa M&P-Painossa painatettu opus on täysin lähituotantoa.

- Halusin ehdottomasti tehdä sen tällä paikkakunnalla, vaikka moni ehdotteli Viron halpoja vaihtoehtoja. Se ei ole se juttu.

Kahden lapsen isä tähtää tulevaisuudessa kuvittajaksi media-alalle, tai sarjaku­vien ja lastenkirjojen tekijäksi.

- Esimerkiksi joidenkin lastenkirjojen sisältö tuntuu joskus vähän köyhältä. Kyllä lapset jaksavat lukea pidempää ja vakavampaakin tekstiä, jos tarina ja kuvitus ovat hyviä.

Lahest - Kaupunki ABC

Kirjan voi ostaa Kauppahallin Fitaly-ravintolasta ja Pub Virastosta Vesijärvenkadulta. Hinta 5 euroa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme