Lahesta

Jauhojärvi ja Herola haastavat Niskasen betonin valloituksessa

Verkko helpottaa mäen kipuamista, mutta vain hieman. Kuva: Anssi Hietamaa

Iivo Niskanen palaa lauantaina 12. toukokuuta vuoden takaisista hiihdon MM-kotikisoista tuttuihin maisemiin, mutta tällä kertaa sukset jäävät kotiin, sillä lajina on miehelle jo entuudestaan tuttu ylämäkijuoksu. Niskanen on kilpaillut aiemmin kolme kertaa Red Bull 400 -tapahtumassa, jossa juostaan 400 metrin pystysuora nousu mäkimontun pohjalta suurmäen huipulle.

- Vaikka matkaa ei tällä kertaa ole 50 kilometriä, niin viimeiset metrit ja hapot Red Bull 400 -loppusuoralla tuntuvat kyllä yhtä pahalta. Tekee hyvää päästä kauden jälkeen taas takaisin sorvin ääreen ja haastamaan itseään Salppurille, yli 900 tuntia vuodessa harjoitteleva huippu-urheilija kertoi haastattelussa aiemmin keväällä.

Samaisessa haastattelussa Niskanen haastoi maastohiihdon parisprintin olympiakultaa Sotshissa vuonna 2014 kanssaan huuhtoneen Sami “Musti” Jauhojärven mukaan kilpailuun. 

-Oloneuvos Jauhojärvihän asuu melkein naapurissa. Eiköhän siltä vielä lenkkaritkin löydy? Niskanen veisteli pilke silmäkulmassa.

Jauhojärvi otti haasteen vastaan ja lähtee huomiseen kilpailuun mukaan. Hän on jopa kerennyt käydä salaa harjoittelemassa.

Onko lenkkareita kulutettu juoksupoluilla paljon tänä keväänä?

- Ei liikaa, mutta voin sanoa että olen hieman käynyt haistelemassa tunnelmaa mäkimontun juuressa. Kävin jopa kiipeämässä salaa ylös testimielessä ja laitoin siitä kanssa viestiä Iivolle että täällä ollaan harjoittelemassa. Jalat tärräsivät 30 minuuttia sen jälkeen niin että ei voinut uskoakaan.

Myös yhdistetyn maajoukkuemies Ilkka Herola nähdään lähtöviivalla. Herola lähtee hienoisena ennakkosuosikkina kisaan, sillä hän on yltänyt jokaisessa kolmessa juoksemassaan kilpailussa palkintokorokkeelle. Ensimmäinen voitto antaa kuitenkin odottaa vielä itseään.

Ilkka Herola on osallistunut Red Bull 400 -kilpailuun Kuopion Puiijolla kolme kertaa ja vakuuttanut suorituksellaan kerta toisensa jälkeen. Herolan palkintokaappia koristaa kaksi hopeista sekä yksi pronssinen pysti Kuopiossa käydyistä kilpailuista. Lisäksi hän on kipparoinut joukkueensa Puijolla kaksi kertaa viestikisan voittoon. 

 

Iivo Niskanen on kokenut Red Bull 400 –tapahtuman osallistuja, sillä hän on juossut tapahtumassa jo kahdesti. Muitakin hiihtäjiä on nähty mukana ja heistä parhaiten on menestynyt yhdistetyn Suomen mestari Ilkka Herola. Hän sijoittui viimeksi Kuopiossa vuonna 2016 juostussa kisassa toiseksi. Miesten kisan on voittanut kaksi kertaa peräkkäin virolainen Risto Mägi ja vuoden 2016 kisan voitti Janica Mäkelä.
 
Iivo Niskanen voitti tänä vuonna 15-kilometrin päämatkallaan maailmanmestaruuden kotiyleisön edessä Lahdessa, joten paikka on Niskaselle tärkeä. Niskanen on puhunut paljon harjoittelumetodeistaan ja paljasti ennen Lahden kisoja, että että harjoittlee yli 900 tuntia vuodessa. Mäkihyppyrimäki tarjoaa kuitenkin aivan toisenlaisen kokemuksen, sillä maitohappohyökkäys on valtava.

- Mäkihyppymäki on ihan omassa mittakaavassaan jyrkkä ja se vetää jalat täysin hapoille. Eka kerta oli todellinen järkytys!, Iivo kertasi vuoden 2016 kisan jälkeen. 
 

Aikataulu

Red Bull 400 -kilpailu Lahden suurmäessä lauantaina 12.5.

12.30 Naisten alkuerät
13.00 Miesten alkuerät
13.50 Naisten viesti
14.00 Miesten/seka viesti 
14.10 Naiset, B-Finaali
14.20 Naiset, Finaali
14.30 Miehet, B-Finaali
14.40 Miehet, Finaali
15.00 Palkintojenjako
 

Suosittelemme