Lahesta

Terveydenhuollon valinnanvapaus alkaa tänään Lahdessakin - Launeen lähiklinikan asiakkaat kokeilun ulkopuolella

Valtakunnallinen terveydenhuollon palvelusetelikokeilu käynnistyy tänään Lahdessakin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että lahtelaiset terveysasemien asiakkaat voivat nyt halutessaan hankkia perustason lääkäri- ja hoitajapalvelut myös yksityisiltä palveluntuottajilta. Kokeilussa on mukana alkuvaiheessa kaikkiaan viisi yksityistä palveluntuottajaa.

Mikäli asiakas päättää vaihtaa julkisen terveysaseman yksityiseen palveluntuottajaan, sitoutuu hän sen asiakkaaksi vähintään puoleksi vuodeksi kerrallaan. Asiakkaan maksamat maksut ovat samansuuruisia kuin julkisella puolella ja laskutuskin hoituu edelleen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kautta.

Kokeilu ei koske Lahdessa Launeen lähiklinikan asiakkaita. Tämä johtuu ministeriön ohjeistuksista, joiden mukaan palveluseteliä ei tässä vaiheessa voi hyödyntää kunnissa ja kaupunginosissa, joiden asukkaat saavat jo nyt ulkoistettuja perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajapalveluja. Launeen lähiklinikan toiminta on ulkoistettu Mehiläiselle.

Kokeiluja on jo aiemmin käynnistetty Suomessa monella muulla alueella. Muualta saatujen kokemusten perusteella ihmisten innokkuus palveluntuottajan vaihtamiseen vaihtelee huomattavasti alueittain. Vaihtaminen on houkutteleva vaihtoehto yleensä siinä tilanteessa, kun julkiselta puolelta ei ole saatavissa lääkäriaikoja riittävän nopeasti.

Lahden kokeilussa ovat mukana esimerkiksi Terveystalo ja Mehiläinen. Molemmat yritykset lähtevät liikkeelle kokeiluun yhdellä lääkärin ja hoitajan muodostamalla työparilla, jotka työskentelevät yritysten keskustan toimipisteiden tiloissa.

Yksityiset yritykset saavat potilaista kiinteän korvauksen, joka on tässä vaiheessa määritelty ikäryhmittäin.

– Tämä ei tuota lisää säästöjä, mutta parantaa palveluiden saatavuutta, kiteyttää paikallisen kokeilun projektipäällikkö Risto Raivio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Kokeilussa mukana olevat palveluntuottajat käyttävät kansallista Kanta-arkistoa, jonne keskeiset potilastiedot tallennetaan. Kanta-arkistossa näkyvät julkisen terveydenhuollon tekemät kirjaukset viimeisen kolmen vuoden ajalta. Vanhemmat tiedot saadaan tarvittaessa hoitaneesta yksiköstä.

Yksityiselle vaihtava potilas saa päivystys- ja erikoislääkäripalveluita Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä hoitonsa edellyttämässä laajuudessa kuten ennenkin.

Valinnan rekisteröimiseksi sähköisessä palvelussa tarvitaan henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Jos verkkoasiointi ei ole mahdollista, voi valinnan ilmoittaa suoraan haluamalleen yksityiselle palveluntuottajalle tai kokeilun piirissä olevien Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemien tai lähiklinikoiden palvelupisteissä.

Tarkempaa tietoa paikallisesta valinnanvapauskokeilusta löydät Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sivuille kootusta tietopaketista.

Kokeilu

Näin valinnanvapaus toteutuu Päijät-Hämeessä

Mukana olevat yksityiset palveluntuottajat: Coronaria oy, Juho Nummenmaa, Mehiläinen Terveyspalvelut oy, Terveystalo oy, Tiimikke oy / Vääksyn Lääkärikeskus

Kokeilussa mukana tuottajat tarjoavat lääkärin ja hoitajan perustason vastaanottopalvelut sisältäen sekä akuutti- että pitkäaikaissairauksien hoidon. Palveluun kuuluu myös perustason laboratorio- ja kuvantamistutkimukset sekä keskeisimpien kansansairauksien asiantuntijahoitajat (esimerkiksi diabetes, astma, reuma).

Palvelusetelikokeilu kestää vuoden 2018 loppuun, mutta jatkunee ensi vuonnakin, jos sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa sen rahoitusta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme