Lahesta

Lahti mukaan Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun finaaliin, vastassa Gent ja Lissabon

Lahti on yksi kolmesta finalistista Euroopan komission järjestämässä kilpailussa. Loppukilpailuun pääseminen tarkoittaa, että asiantuntijaraati arvioi Lahden kuuluvan eurooppalaisten ympäristökaupunkien kärkikastiin.

Lahden lisäksi muut finalistit ovat Gent ja Lissabon. Euroopan komission järjestämään kilpailuun osallistui kaikkiaan 13 kaupunkia ympäri Eurooppaa.

Euroopan vihreä pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) kilpailussa kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvataan ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.  Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet viidellä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, melu, luonto ja luonnon monimuotoisuus, vesi sekä ympäristöasioiden hallinta.

Kilpailussa Lahti on profiloitunut kansainvälisesti kiinnostavana ympäristökaupunkina. Näkyvyys tukee kansainvälisen ja EU-rahoituksen saamista Lahteen sekä avaa yhteistyömahdollisuuksia, jotka hyödyttävät alueen yrityksiä ja korkeakouluja.

– Lahden vuosikymmeniä jatkunut työ ympäristöasioissa kantaa nyt hedelmää ja tuo toivottua kansainvälistä näkyvyyttä. Kilpailemme kovassa sarjassa, arvostan kaikkia finaaliin päässeitä kaupunkeja korkealle, mutta lähdemme loppukilpailuun uskoen omiin vahvuuksiimme. Olemme oppineet kuluneen vuoden aikana paljon lisää – toivon, että se näkyy tuloksessa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu.

Lahti kilpaili myös viime keväänä Euroopan vihreä pääkaupunki 2019 -finaalissa Oslon, Tallinnan, Lissabonin ja Gentin kanssa. Tuomaristo nosti esille Lahden ympäristövahvuuksina erityisesti pitkäjänteisen toiminnan jätehuollon ja vesiensuojelun parissa sekä uudenlaiset kestävät maankäytön suunnittelun toimintamallit yleiskaavatyössä ja asukasosallistumisessa.

Seuraavaksi finalistikaupungit esittelevät tuomaristolle toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa vuodelle 2020. Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 21. kesäkuuta 2018 Nijmegenissä Hollannissa. Voittajalle on nyt ensimmäistä kertaa luvassa 350 000 euron rahapalkinto. Aiemmin tittelin ovat saaneet muun muassa Oslo, Essen, Bristol, Hampuri ja Ljubljana.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme