Lahesta

Myös riippuvaisen läheinen kärsii - Lahdessa perustettu yhdistys auttaa

Lahtelaisyhdistys auttaa päihderiippuvaisen läheisiä, joille rakkaan ihmisen tilanne aiheuttaa ikäviä tunteita. Kuva: Evgeniya Berdyaeva

Lahdessa on äskettäin perustettu Silminnäkijät-yhdistys, joka tarttuu usein unohdettuun asiaan.

Kun ihminen sairastuu päihderiippuvuuteen, se satuttaa montaa muutakin henkilöä tämän ympärillä. Näiden läheisten ei ole aina helppoa löytää apua itselleen.

Silminnäkijät ry:n tavoitteena onkin edistää läheisten hyvinvointia ja jaksamista vertaistuen avulla sekä parantaa heidän asemaansa yhteiskunnassa.

– Oman kokemukseni kautta huomasin, että tämän tyyppiset palvelut voivat olla Lahdessa vaikeasti saatavilla. Ne ovat jotenkin hajanaisia, ja niitä on vaikea löytää. Tätä myös ensimmäiseen vertaistuki-iltaan saapuneet toivat esille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Päivikki Kukkamaa.

Perustajina Silminnäkijöissä on kolme lahtelaista kaverusta, joille esimerkiksi vanhemman tai puolison huono tila on aiheuttanut paljon huolta.

Riippuvuuden seuraaminen sivusta aiheuttaa sekavia tunteita, ja sitä voi olla vaikeaa käsitellä, Kukkamaa toteaa.

– Siksi on tärkeää saada avun hakemisen kynnys mahdollisimman matalaksi, ettei asiasta muodostu tabu.

Silminnäkijöiden järjestämissä illoissa päihderiippuvaisten läheiset voivat jakaa kokemuksia tai vaikka hiljentyä yhteisen asian äärellä.

– Meillä ajatus on, että saa tulla vain kuuntelemaan tai piipahtamaan kahville. Emme sido kävijöitä pidemmäksi aikaa.

Tapaamisissa pyritään vuorovaikutukseen. Ne eivät ole vain yksinpuhelua tai terapiaa, vaan vertaisten yhteinen tilaisuus.

– Ilman muuta voi vapaamuotoisesti keskustella ja kommentoida porukalla.

– Lopuksi pidetään yhdessä rentoutumisharjoitus, jotta puhutut asiat eivät jää päällimmäisenä mieleen lähtiessä, Kukkamaa kertoo ja painottaa kuultujen asioiden luottamuksellisuutta.

Silminnäkijät profiloituu nimenomaan läheisten auttajaksi, toisin kuin katkaisuhoitoa tai kuntoutusta tarjoavat tahot, joilla toki usein on erilaisia ohjelmia myös läheisten tueksi.

Yhdistys kannustaa läheisiä hakemaan apua silloinkin, kun riippuvainen itse ei ole hakeutunut mihinkään hoitoon tai on jo kierteensä katkaissut.

– Esimerkiksi lapsena koetut asiat vaikuttavat pitkään, ja niitä on hyvä käsitellä vielä aikuisenakin, Kukkamaa mainitsee.

– Tiedotamme avoimesti Lahden alueen muista palveluista, joista voi olla apua eri tilanteissa.

Ongelmana sosiaali- ja terveysalalla onkin Kukkamaan mielestä löytää ne ihmiset, jotka palveluita tarvitsisivat.

– Kun normaaleissa tarkastuksissa kysytään omasta päihteiden käytöstä, niin yhtä hyvin voisi kysyä käytetäänkö lähipiirissä. Sitä ei oikein huomioida, ja se voi peittoutua esimerkiksi yleisen väsymyksen taakse.

Seuraava läheisten tapaaminen järjestetään ensi viikon torstaina Harjulan setlementin tiloissa. Kukkamaa rohkaisee kokemuksiinsa vedoten, että avun hakeminen kannattaa.

– Häpeän tai riippuvaisen omien ratkaisujen ei saa antaa olla este omalle hyvinvoinnille.

Kevään jälkeen jatkoa on Kukkamaan mukaan tulossa.

– Olemme jo huomanneet, että tämän tyyppinen toiminta kiinnostaa, ja sille on tarvetta. Tapaamisiimme voi hakeutua mukaan milloin tahansa.

Silminnäkijät ry:n vertaistuki-ilta päihderiippuvaisten läheisille torstaina 5.4. ja 3.5. kello 18–19.30 Harjulan setlementin tiloissa, 2. kerroksen Pihlaja-kabinetissa (Harjulankatu 7).

Uusi yhdistys

Silminnäkijät ry

Lahtelainen yhdistys, joka auttaa ja tukee päihderiippuvaisten läheisiä.

Yhteystiedot: puhelin 040 722 9098, sähköposti silminnakijat@gmail.com, Facebookissa hakusanalla ”Silminnäkijät ry”.

Facebook-sivulta löytyy myös aihetta käsittelevä blogi.

Aatu Raninen

Suosittelemme