Lahesta

Ranta-Kartanossa ja Malskilla suurten ratkaisujen kevät

Malskin taide- ja muotoilukeskus sijoittuisi vanhan panimorakennuksen taakse uudisrakennukseen. Päijänteenkadun varrella olevaan panimotaloon tulisi mm. ravintola, luovien alojen yritystoimintaa ja kokoustiloja. Kuva: Tommi Berg

Lahdessa on vireillä isoja, jopa vuosikymmenien ajan päätöksenteossa pyörineitä hankkeita, joiden odotetaan nytkähtävän eteenpäin lähiaikoina.

Taidemuseo on sijoittumassa Malskille ja Ranta-Kartanoon sovitellaan kylpylähotellia, jonka yhteyteen tulisi myös 50 metrin uima-allas.

Molempien hankkeiden taustalla on lahtelainen kiinteistöalan yrittäjä Arto Korhonen. Hänen yrityksensä Kinos Property Investment Oy on ollut mukana kehittämässä kohteiden suunnitelmia ja hankkimassa niihin rahoitusta. Malskin toteutuksesta valtuuston on jo tehnyt periaatepäätöksen.

- Nyt on menossa hankkeen mielenkiintoinen vaihe. Tutkitaan juurta jaksain, mitä talo on syönyt. Selvitämme, mitä teknisiä ratkaisuja käytetään, jotta tästä saadaan toimiva ja terve moderni kiinteistö, jossa kuitenkin säilyy hauska teollinen ilme, Korhonen kuvailee.

Hankkeen osat ovat silloin paljon enemmän kuin 1 + 1. Kiinteistökehittäjä Arto Korhonen pitää Ranta-Kartanoa hyvänä paikkana uimahallille.

Selvitykset tähtäävät siihen, että rakennuslupaan tarvittava aineisto olisi kasassa kesäkuuhun mennessä. Silloin myös hankkeeseen tuleva sijoittaja ja vuokralaiseksi museon tiloihin tuleva kaupunki olisivat allekirjoittaneet tarvittavat sopimuspaperit, ja Malskin nykyinen kiinteistöyhtiö myisi omistuksensa.

Yli kymmenen miljoonaa euroa maksavan hankkeen rahoittajaksi on tarjolla ”suuri länsieurooppalainen kiinteistösijoittaja”. Nimi tulee julki viimeistään silloin, kun vuokrasopimus tulee kaupungin päättäjien käsittelyyn.

Valtuuston periaatepäätöksen mukaan kaupunki maksaisi taide- ja muotoilukeskuksen käyttöön tulevista tiloista 55 000 euron kuukausivuokraa.

- Siihen tähdätään, ilman merkittävää syytä vuokra ei voi muuttua, Korhonen sanoo.

Merkittävällä syyllä hän tarkoittaa esimerkiksi käyttäjän puolelta tulevia isoja muutostoiveita, ei rakennuksen tekniseen kuntoon liittyviä yllätyksiä.

Malskille on suunniteltu taidemuseon lisäksi myös mm. luovien alojen yritystoimintaa, ravintolaa, pienpanimoa ja kokoustiloja. Museo sijoittuisi pääosin uudisrakennukseen, muut toiminnot vanhaan panimokiinteistöön.

Korhonen uskoo, että vanhan kiinteistön kunnostus onnistuu hyvin, kun kiinteistö tyhjennetään saneerauksen alettua ja rakenteita päästään tutkimaan kunnolla. Siinä yhteydessä kaikki eloperäisiä aineita sisältävät rakenteet on tarkoitus poistaa.

- Vaikeampaa olisi, jos olisi ajolähtö päällä ja pitäisi tehdä samaan aikaan kun täällä on käyttäjiä. Vanhan korjaamisessa mennään yleensä vikaan, jos hankkeita tehdään palasissa, liian kiireellä ja liian huonolla pohja-aineistoilla.

Ranta-Kartanon suunnalla Korhosen yhtiö on huomattavasti isomman hankkeen kimpussa kuin Malskilla. Kokonaisuuteen on soviteltu mm. kylpylää, uimahallia, hotellia, asuntoja ja kauppoja. Hankkeen hintalappu nousee väistämättä yli sadan miljoonan euron.

Kaupungin osuudeksi tulisi uimahalli 50 metrin altaalla. Sen hinnasta ei ole vielä tietoa, mutta julkisuudessa on väläytelty arviota 26-30 miljoonasta. Korhonen ei lähde vielä ottamaan kantaa asiaan yksityiskohtaisesti, mutta pitää 26 miljoonan euron hinta-arviota alimoitettuna kaupungilta saamiensa toivomusten perusteella.

- Siinä tapauksessa neliöhinta olisi 3 000 euroa. Sillä hinnalla ei rakenna uimahallia. Ei ainakaan sellaista, jossa vesi pysyy sisällä.

Sen halvemmaksi halli tuskin tulisi Launeella, jossa myös tarvitaan mittavaa paalutusta maaperään.

- Tuohon kohtaan saadaan toteutettua uimahalli laadukkaammin, enemmän matkailua ja paikallista terveyttä ja hyvinvointia tukevana kuin Launeelle, vähintään samalla kustannuksella, Korhonen sanoo.

Hän uskoo, että uimahalli, hotelli, kylpylä sekä ”kauppa- ja viihdegalleria” hyötyvät toisistaan monin tavoin.

- Hankkeen osat ovat silloin paljon enemmän kuin 1 + 1.

Ranta-Kartanon uimahallin toteutuksesta ei ole vielä tehty edes alustavaa päätöstä. Korhonen pyrkii siihen, että hänen yhtiönsä puolesta tarvittava aineisto on kaupungin päättäjien käytettävissä kesäkuussa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme