Lahesta

Lahden bussireiteille halutaan vahvat runkolinjat - pieniä citybusseja tulossa jo elokuussa

Tällaisia pieniä Citybusseja on toistaiseksi ollut käytössä Heinolassa ja Lahden palveluliikenteeessä. Ensi elokuusta lähtien niitä nähdään myös säännöllisessä liikenteessä Lahdessa mm. Pyhättömänmäen ja Kiveriön suunnalla.

Lahden seudun liikenne suunnittelee kuluvan vuoden aikana bussien reitit ja aikataulut uudelleen. Uudet linjat otetaan käyttöön vaiheittain nykyisten liikennöintisopimusten päättyessä vuosien 2019-2020 aikana.

Tavoitteena on matkustajamääriä kasvattamalla ja kustannustehokkuutta parantamalla toteuttaa tehokkaammin ja taloudellisemmin toimiva, houkutteleva joukkoliikenne.

Kaupungin talouden tasapainottamisohjelman tavoitteiden mukaan uusilla liikennepalveluratkaisuilla on tarkoitus saada vuodessa 0,8 miljoonan euron tuottavuushyödyt vuoteen 2022 mennessä. Tämä voi toteutua säästöinä ja lipputulojen lisäyksenä.

Uudistuksen perusajatuksena on vahvojen runkolinjojen suunnittelu.

Runkolinjat ovat nopeita, suoria ja niillä on tiheä liikennöinti. Joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhonen

- Runkolinjat ovat nopeita, suoria ja niillä on tiheä liikennöinti, kuvailee joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhonen.

Nykyään moni Lahden bussilinja linja menee melko mutkittelevaa reittiä, mutta uudistuksen myötä tilanteeseen on tarkoitus saada muutos. Samalla tulee mietittäväksi, kuinka moni linja menee jatkossa torin kautta.

- En osaa vielä sanoa, miten linjat menevät keskustassa. Tori on hyvä vaihtopiste, koska siellä on helppo vaihtaa torin yli linjasta toiseen ja tilaa tasata linjojen aikoja. Toisaalta se tekee moneen reittiin ylimääräisen mutkan.

Runkolinjoja on tarkoitus täydentää kevyemmällä liikennöinnillä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pienten citybussien käyttöä tai kutsupohjaiseen liikenteeseen turvautumista. Pieni askel tähän suuntaan otetaan jo tämän vuoden elokuun aikataulu-uudistuksessa, kun citybussit aloittavat liikennöinnin Pyhättömän, Kive­riön ja Paavolan alueilla.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme