Lahesta

Koirat kameran eteen - lemmikkikuvausten suosio kasvussa

Koirakuvaukset ovat valokuvaaja Mari Rajaniemen mukaan nostaneet suosiotaan jatkuvasti, vaikka eivät vielä olekaan yhtä suosittuja kuin muut perinteisemmät kuvaukset.

– Koirabisnes on kasvanut nyt viime vuosina tosi paljon. Sellaisiakin valokuvaajia on, jotka kuvaavat pelkkiä koiria tai eläimiä, Rajaniemi kertoo.

Hän kuvaisin hyvin mielellään koiria enemmänkin.

– Minulla oli kerran yksi kuvaus, jossa oli perhe, vauva ja koira. Minusta olisi ihanaa, jos lemmikkejä otettaisiin enemmänkin mukaan perhekuviin.

Koirien kuvaaminen ei Rajaniemen mielestä eroa suunnitteluvaiheessa kovinkaan paljon muista kuvauksista, mutta tiettyjä seikkoja on otettava huomioon.

– Ihmisen iho heijastaa enemmän valoa kuin koiran turkki, eli turkki antaa enemmän anteeksi valaistuksessa. En koiraihmisenä koe koirakuvausta haastavammaksi kuin muitakaan kuvauksia. Tietysti, jos valokuvaaja ei ole koiraihminen, niin se voi olla haastavampaa.

Rajaniemen yritys Valokuvaus Rajaniemi on ollut toiminnassa kaksi vuotta. Hänen repertuaariinsa kuuluvat odotusajan-, lapsiperheiden-, vastasyntyneiden-, ja koirien kuvaaminen.

– Minulla on ollut koiria yli 20 vuotta. Sain ensimmäisen koirani vuonna 95 ja sitä kautta on tullut kuvattua koiria pitkään.

Rajaniemi kuvaa koiria kaikkein mieluiten ulkona, koska siellä koira rentoutuu helpommin kuin studiossa.

Koiran väri tai rotu saattavat tuoda omistajalle kotioloissa kuvaamiseen haastetta.

– Minusta se on luonnollinen paikka koiralle. Omistajat haluavat koirastaan hyvän kuvan. Jos on esimerkiksi musta koira, niin monelle on haaste saada siitä hyvä kuva.

Koirakuvauksessa omistaja toimii valokuvaajan avustajana. Omistaja ohjaa koiraa ja antaa sille käskyjä, kun kuvaaja ottaa kuvia. Ilman avustaja kuvaaminen on vaikeaa.

– Yksin voi olla hankalaa saada koira pysymään paikoillaan. Kuvaajan pitää olla myös nopea. Moni tahtoo myös koirastaan kuvan liikkeessä ja niitä voi olla yksin hankala saada otettua.

Ennen kuvausta Rajaniemi tahtoo tietää koiran iän ja rodun. Erilaisten rotujen ominaispiirteet voivat vaikuttaa kuvan suunnitteluun erittäin suuresti.

– Jollain rodulla voi olla esimerkiksi hyvin syvälle sijoittuneet silmät ja korkea otsa, jolloin voi olla vaikeaa saada valoa osumaan silmiin. Jotkut koirat ovat vähän arempia, jolloin on tärkeää saada se koira rentoutumaan, jotta kuvista tulee hyvännäköisiä.

Omistaja tuntee koiransa aina parhaiten ja tunnistaa kuvasta sellaisia piirteitä ja asioita, joita muut eivät näe.

– Annan asiakkaalle koevedosgallerian, mistä saa valita juuri sen kuvan, minkä haluaa. Se kuva, mikä on minusta onnistunut ja mikä ei eroaa joskus omistajan mielipiteestä. Siinä minusta ei niin hyvässä kuvassa voi olla juuri se juttu siitä omasta koirasta, mikä on omistajalle tärkeä. Omistaja näkee kuvasta helpoiten, milloin koira on oma itsensä.

Jenny Mäkinen
@

Suosittelemme