Lahesta

Lahti-trilogia tuo kaupungin historian kesäteatterin lavoille

Kääpän kauppahuoneen autokalustoa 1960-luvulla. Kauppiassuvun tarina on mukana yhdessä ensi kesän näytelmistä.

Lahden kesäteattereissa esitetään ensi kesänä Lahti-trilogia, joka tuo esille kaupungin historiaa kolmelta aikakaudelta. Kolmen kesäkuukauden aikana Mukkulan kartanolla, historiallisen museon Ainopuistossa ja Anttilanmäen kaupunginosassa nähdään uusia näytelmätekstejä vanhasta Lahdesta.

Mukana Lahti-trilogias­sa on yli sata lahtelaista harrastajaa ja kymmeniä teatterin ammattilaisia. Näytelmät kirjoittaa ja ohjaa Timo ­Taulo.

Kesäkuussa Mukkulan kartanoteatteri esittää kantaesityksen Mokullan Maria. 1860- ja 70-luvuille sijoittuva näytelmä kertoo Mukkulan (Mokullan) kartanon omistajasuku von Hausenin tarinan.

Maria Edelheim siirtyy kartanon johtoon miehensä Arndt von Hausenin kuoltua. Suuret nälkävuodet, Pietarin radan rakentaminen sekä Lahden kylän palo muuttavat kartanon elämän.

Heinäkuussa ensiesityksensä saa Ainopuiston teatterin Viipurin reippaat. Se kertoo talvisodan jälkeisestä välirauhan ajasta, jolloin luovutettujen alueiden siirtoväki saapuu Lahteen. Lahden seudulle sijoittui yli 10 000 karjalaista.

Näytelmässä seurataan Västeråsiin lahjataloa rakentavan Paloposken evakkoperheen ja kauppiassuku Kääpän tarinaa sekä Viipurin Reipas -urheiluseuran siirtymistä Lahteen.

Anttilanmäellä esitetään elokuussa Saksalan maisterin omenatarha -näytelmä, joka on tuotettu Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen voimin. Anttilanmäki 1950-luvulla oli työläiskaupunginosa, jossa toimi niin tehtaita kuin verstaita. Yhteisön merkittävin henkilö oli miljoonaperinnön jälkeensä jättänyt Martti Saksala, Saksalan maisteri.

Lahti-trilogia toteutuu Taulon mukaan kaupunkilaistenteatteri-mallilla.

– Se on minusta hieno ja mielekäs tapa harrastaa ja samalla vaikuttaa oman asuinalueensa viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Tämä on lahtelaista ”juuriteatteria”.

– Esimerkiksi Anttilanmäellä asukkaat osallistuvat kaikkiin teatterin tekemisen vaiheisiin aina alueen historian tutkimisesta roolihahmojen tekemiseen.

– Kaksi aiempaa Lahti-aiheista kesää Ainopuiston teatterissa osoittivat, että myös katsojat haluavat kokea oman kaupunkinsa tarinoita, kirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo iloitsee.

Suosittelemme