Lahesta

Sataman ja urheilukeskuksen visiot päivänvaloon - Karpaloon lumilautailua ja rantaraitille automaattikulkuneuvo?

Miten hyvästä tehdään entistä parempi?

Tällaisella kysymyksellä alkaa visioraportti, johon on kerätty mitä erilaisimpia ideoita sataman ja urheilukeskuksen alueen kehittämiseksi. Joukossa on jo meneillään olevia hankkeita ja ensimmäistä kertaa laajempaan julkisuuteen tulevia ideoita.

Raportista pomppaa silmille muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuten jo aikaisemmin tänä vuonna kerroimme, Vesijärven rantaan on suunniteltu kelluvaa uimala, jonka yhteydessä on myös saunoja ja ravintoloita.  Uimalan läheisyydessä olevista ranta-aitoista löytyisi välinevuokraamoja, kauppapuoteja ja muita palveluja. Saunan lähettyviltä pääsisi Lanupuistoon rinnehissillä ja parhaalle näköalapaikalle on rakennettu terassi, josta aukeaa Vesijärvi-näköala. Visiotyön karttakuvan perusteella rinnehissi olisi köysirata.

Rantaväylä säilyy jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käytössä, mutta vision mukaan sillä kulkee myös kevyt automaattikulkuneuvo, jota erityisesti kongressivieraat käyttävät siirtyessään messukeskuksesta Sibeliustaloon.  Älyratkaisuja on otettu käyttöön niin valaistuksessa, opastuksessa kuin tapahtumissakin.

Myös urheilukeskuksen alueelle on tehty uusia suunnitelmia. Vision mukaan pienet hyppyri-mäet on uusittu ja siirretty alueen reunaan. Keskellä kulkee hiihtohissi ja eteläreunassa on lautailumäki. Teivaan rinteeseen visiossa on väläytetty kiipeilypuistoa.

Vision kohteena olevalle alueelle halutaan lisää yritystoimintaa. Kokonaisuuden on tavoitteena olla myös yrittäjiä houkutteleva ja liiketoiminnallisesti mielenkiintoinen.  Alueelle halutaan lisää yritystoimintaa ja yrityksistä sekä yhteisöistä kumppaneita toteuttamaan isoja ja pieniä hankkeita.  Mahdollisuuksia on suurista kylpylähotelleista ja Ranta-Kartanon asuntokortteleista pieniin pop up -tapahtumiin. 

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen kertoo, että alueen nostaminen keskusteluun on selvästi lisännyt yrityselämän kiinnostusta osallistua alueen kehittämiseen ja investoida sinne.

Alueen kehittämistä jatketaan eri kokonaisuuksien yksityiskohtaisella suunnittelutyöllä.  Visiotyötä on ohjannut kaupungin elinvoima- ja työllisyysjaosto. Hankkeeseen on saatu maakunnan kehittämisrahoitusta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme