Lahesta

Eläkepäivät kuluvat viihtyisästi Lahdessa

Jarmo Mäkeläinen

Espoosta Lahteen viime vuonna vaimonsa kanssa muuttanut Ari Rosila pitää Lahtea kompaktin kokoisena ja varsin viihtyisänä asuinpaikkana.

– Kaikki palvelut toimivat hyvin. Kaupat ovat lähellä ja linja-autolla pääsee kaupungin keskustaan nopeasti. Liikenneruuhkiakaan Lahdessa ei ole juuri lainkaan.

– Olemme vaimoni kanssa ahkeria lukemaan kirjoja, ja olemme iloksemme huomanneet, kuinka erinomaiset kirjastopalvelut Lahdessa ovat, Ari Rosila mainitsee.

Ennen eläköitymistään Ari Rosila ehti työskennellä graafisella alalla peräti 45 vuotta.

– Olin asunut koko ikäni pääkaupunkiseudulla, ja kun jäin pari vuotta sitten pois työelämästä, oli sopiva hetki pohtia muuttoa jonnekin muualle, Rosila kertoo.

Kun Rosilat yhdessä pohtivat sopivaa muuttokohdetta, vaakakupissa painoivat hyvät liikenneyhteydet, palvelu- ja kulttuuritarjonta sekä harrastusmahdollisuudet luonnon läheisyydessä.

– Vaihtoehdoiksi valikoituivat lopulta Hämeenlinna, Heinola ja Lahti. Halusimme muuttaa Etelä-Suomeen, josta on lyhyt matka sukulaistemme luokse Espooseen, Riihimäelle ja Tampereelle.

Lahteen Rosilat olivat tutustuneet jo aiemmin käytyään katsomassa kaupunginteatterin näytelmiä.

– Teatteri-iltoinamme olimme samalla tutustuneet kaupungin tarjontaan hotelliyöpymisineen, Ari Rosila mainitsee.

Rosila oli kuullut Lahdesta myönteisiä asioita myös vanhalta työkaveriltaan.

– Lopullisen muuttopäätöksen teimme vuonna 2016, jolloin äitini muutti palvelutaloon asumaan. Samoihin aikoihin päättyi myös vaimoni työsuhde. Silloin oli otollinen hetki muuttaa pois pääkaupunkiseudulta, Ari Rosila muistelee.

Lahdessa Rosilat valitsivat asuinpaikakseen omakotitalon Pirttiharjusta.

– Kun kävimme ensimmäisen kerran tutustumassa taloon Pirttiharjussa, meille tuli vahva tunne: aivan kuin olisimme tulleet omaan kotiin. Muuttopäätös oli sillä selvä, Ari Rosila toteaa.

Lahden Pirttiharjun omakotitaloalueella uudet asukkaat on otettu hyvin vastaan.

– Naapurimme tulivat esittelemään itsensä heti alkuvaiheessa. Espoossa tilanne oli miltei päinvastainen: Kun uudet asukkaat muuttivat naapuriin, tuntui siltä, että he eivät halunneet olla muiden kanssa tekemisissä lainkaan, Ari Rosila sanoo.

Hänen kokemustensa mukaan Lahdessa ihmiset ovat välittömiä.

– Hämäläisiin usein liitettäviä ominaispiirteitä – hi­tautta ja jäyhyyttä – emme ole tunnistaneet lainkaan.

Eläköitynyt pariskunta kertoo viihtyvänsä uudessa kotikaupungissaan parhaiten omissa kotioloissaan sekä liikunnallisten harrastusten parissa.

– Heti, kun muutimme Lahteen, ostimme veneen, jolla soutelemme kesäisin Asikkalan maisemissa. Harmillista, ettei viime kesä ollut otollisinta aikaa veneilylle ja kalastamiselle. Toivottavasti ensi kesä on ilmojen puolesta parempi, Ari Rosila toteaa.

Kevättalven koittaessa kuntourheilusta kiinnostunut uuslahtelainen aikoo kaivaa sukset esiin ja tutustua Salpausselän latuihin.

Lahteen vähitellen kotiutuneet Rosilat ovat jo ehtineet tutustua kaupungin monipuoliseen kulttuuritarjontaan.

– Viime syksynä kävimme katsomassa Täällä Pohjantähden alla -näytelmän Lahden kaupunginteat­terissa. Myös Sibeliustalossa olemme olleet konsertissa, Ari Rosila kertoo.

Suosittelemme