Lahesta

Veljeni vartija menee Tiihosten iholle

Antti Holma (vas.) sai pistää Tiihosten veljeksiä esittäessään kroppaa likoon monessakin mielessä, niin vaatteet päällä kuin ilman. – Varsinkin Jeren roolissa, heissä on enemmän samaa näköä. Joku Sami Hedberg ei ehkä tässä olisi toiminut, Jare Tiihonen (oik.) luonnehtii näyttelijänsä raameja. Kuva: Aatu Raninen

Unelmilla ja etiäisillä on tapana käydä toteen, jos niille antaa reilun mahdollisuuden. Jare Tiihosen alias Cheekin vuonna 2013 julkaisemaan Kuka muu muka -kappale povasi stadionkeikkaa, kirjaa ja elokuvaa. Tänään ensi-iltansa saavan Veljeni vartija -elokuvan myötä elämäkerrallinen hattutemppu on valmis.

Elokuva viimeistelee kesällä uransa lopettavan supertähden testamentin Suomi-rapille, jonka puitteissa hänen on ollut vaikeaa yltää enää suurempiin saavutuksiin.

- Kirjassa kerroin jo niin paljon kuin sivuihin mahtui, mutta elokuvassa tietyt asiat varmasti näkee ja kokee vielä voimakkaammin. Uskon, että elokuva tuo faneille vielä jotain uutta, Uuden Lahden tapaama Tiihonen jutteli maanantaina lehdistönäytöksen yhteydessä.

- - -

Tähtien takana on aina ihminen, tai ihmisiä. Antti Holma

Cheek-saagan ja menestymisen sijaan Veljeni vartija nostaa kuitenkin esiin erityisesti kaksoisveli Jere Tiihosen, vanhemmat Aini ja Heimo Tiihosen, sekä suhteen tyttöystävä Nooraan. Tarina muistuttaa, kuinka kotikasvatus ja kokemukset elämänpolkua muovaavat.

Veljeksiä esittävälle Antti Holmalle tuplarooli tiesi kiireisiä kuvauspäiviä. Odottelutauot vaihtuivat maskeerauksiin, joissa vuoroin Jaren ja Jeren tukan jakausta leivottiin puolelta toiselle, tatuointeja ja arpia vaihdeltiin.

- Ennen kaikkea se kysyi pokkaa väittää, että otan nämä asiat haltuun, koska sitähän ei voinut varmasti tietää. Ja sen jälkeen vain päivä kerrallaan ihan hirveästi töitä musiikkia kuunnellen ja tehden, ja tappelukoreografioita hioen, Holma kertoo.

Näin vaativaa urakkaa ei ole aiemmin eteen tullut, ja tuskin tulee jatkossakaan, näyttelijä on luonnehtinut. Samalla kertaa haltuun piti ottaa kaksi päähahmoa, uskottava räppääminen ja veljesten fyysisempikin temmellys.

- - -

Jukka-Pekka Siilin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on täyspitkä 100-minuuttinen, ja ikäluokitukseltaan K12. Odotetusti kuvissa vilahtelee samppanjan makuista jetset-elämää naisseikkailuineen ja nopeine autoineen, mutta ei ylitsevuotavasti.

Musiikin ja ihmissuhteiden rinnalla kolmanneksi pääteemaksi kohoaa Jare Tiihosen mielenmaisema, joka on ajoittain ollut myrskyisä ja tuskainen. Jo pienestä pitäen hän on kantanut ”möykkyä” sisällään.

- Musiikillinen menestys on jo nähty, joten se olisi tässä ollut vanhan toistoa. Elokuvan kannalta on tärkeää, että se käsittelee veljestarinaa ja isäsuhdetta.

Tiihosen mukaan esimerkiksi aikoja ja paikkoja on muunneltu, mutta asiat ja tunteet ovat oikeita. Alussa kasvutarinaa värittää isältä opittu väkivaltaan turvautuminen, aikuisempana taas erityisesti vapauden kaipuu ja menestymisen pakko. Cheek on kamppaillut sen kanssa, että vain ne tuovat elämään merkityksen, mutta maalissa saattaakin odottaa vain syvempi tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunne.

Holma uskoo elokuvan pureutuvan näköaistin voimin vielä syvemmälle kuin musiikki ja kirjallisuus.

- Tekijän näkökulmasta leffan voi päästää sillä tavalla iholle. Valkokankaalta näkee pulssinkin, hän sanoo.

- - -

Tiihonen myöntää, että pientä halua vaikuttaa elokuvan sisältöön olisi ehkä ollut.

- Oli kuitenkin sovittu, että kerron vain tarinaa ja luovutan sen ammattilaisten käsiin. Lopulta leffassa ei ollut itselleni mitään kovin yllättävää, ja oli hauska nähdä, että pari mielestäni huonompaa kohtausta eivät olleet siihen päätyneet, Tiihonen arvostaa.

Lahtelaisittain Veljeni vartijalla on luonnollisesti erityisasema. Tiihoset leikkivät kukkulan kuningasta Radiomäellä, kiipeävät Metsäkankaan leipomosiilon katolle, pilkkivät Vesijärven jäällä, ja tietenkin myös räppäävät ainakin Hakkapeliittapatsaalla, Kasisalilla ja Hämeenkadun yökerhossa.

- Fiktiossa emme voi täysin jäljitellä faktoja, mutta toivottavasti katsojalle tulisi ajatus siitä, että tähtien takana on aina ihminen, tai ihmisiä, Holma sanoo.

Veljeni vartija

Rap-artisti Cheekistä kertovassa elokuvassa näyttelevät mm. Antti Holma (Jare ja Jere Tiihonen), Saga Sarkola (Jaren tyttöystävä Noora), Anna-Leena Härkönen (äiti Aini), Kai Lehtinen (isä Heimo), Armi Toivanen (manageri Carla), Alina Tomnikov (Jeren vaimo Anna).

Lapsi-ikäisiä veljeksiä näyttelevät Niklas ja Julius Liukkonen, teini-ikäisiä veljeksiä Eemeli ja Vilhelmi Masanen.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme