Lahesta

Le Village de Lachtis - Lahden historialliset kartat näytillä pääkirjastossa

Kylästä oli kasvanut tällainen kaupunki vuoteen 1947 mennessä.

Lahden vanhoja karttoja voi tutkailla pääkirjaston tammikuun näyttelyssä.

Kirjaston aulaan on koottu näyttely kaupungin teknisen ja ympäristötoimialan kartoista. Näyttely sisältää kaksitoista karttaa Lahdesta eri vuosikymmeniltä.

Karttoja vertailemalla näkyy Lahden kehitys pienestä kylästä maakunnan keskukseksi. Karttoja on 1700- ja 1800-luvuilta, pääasiassa kuitenkin 1900-luvulta, esillä on muun muassa asemakaava- ja opaskarttoja.

Lehtemme etusivulla oleva karttakuva edustaa näyttelyn vanhinta antia. Näyttelyn pystyttäjilläkään ei ollut tarkkaa tietoa kartan alkuperästä. Asian selvittäminen vaatikin lehdeltämme yhteydenottoja useisiin eri asiantuntijoihin. Kaupunginmuseon tutkija Päivi Siikaniemi muisti nähneensä kuvan kyseisestä kartasta aiemminkin. Pienen tarkistuksen jälkeen selvisi, että kartta esittää 1700-luvun Lahden kylää ja se on peräisin Ruotsin sota-arkistosta. Kyseisestä kartasta ei ole alkuperäistä versiota paikallisen museon kokoelmissa.

Kartoista järjestetään kaksi näyttelyä. Ensimmäinen pääkirjaston aulassa oleva näyttely kestää tammikuun loppuun asti. Toinen näyttely järjestetään elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa ajalla 2.-28.2. Kyseiseen näyttelyyn karttoja on tulossa esille vielä enemmän kuin kirjastoon.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Lahti-Seuran, Lahden teknisen ja ympäristötoimialan ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen kanssa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme