Lahesta

Uuslahtelaiset: Henrik Saari tekee vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua

– Kaupunkialueemme kompakti koko on Lahden parhaita puolia. Täällä on helppo kulkea kävellen ja pyörällä. Itse en ole tarvinnut omaa autoa kaupungilla liikkuessani, Henrik Saari sanoo. Kuva: Joonas Koponen

Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelijana toimivan Henrik Saaren mielestä lahtelaisten suhtautuminen muualta mastokaupunkiin muuttaneisiin on varsin välitöntä.

- Itse en ole huomannut Lahdessa nurkkakuntaista asennoitumista enkä ole kokenut lahtelaisia sulkeutuneiksi. Esimerkiksi lahtelainen asiakaspalvelu on ollut eri liikkeissä hyvin välitöntä. Se, miten sinuun suhtaudutaan, riippuu paljolti omasta asenteestasi muita ihmisiä kohtaan, Henrik Saari toteaa.

Tampereelta kotoisin oleva Saari kertoo, että hänen mielikuvansa Lahdesta oli myönteinen jo ennen kaupunkiin muuttoaan.

- Lahden rouheampaa puolta, ”Chicago-mainetta”, en ole tiedostanut lainkaan. Sitä en tosin aina ymmärrä, miksi halutaan olla niin vaatimattomia omaa kotikaupunkiaan kohtaan. Omista juuristaan ja kotikaupungistaan kannattaisi tuntea ylpeyttä, uuslahtelainen julkituo näkemyksensä.

Suhtaudun työhöni nöyrästi: minulla on paljon opittavaa lahtelaisuuteen liittyen.

- - -

Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteitä opiskellut 31-vuotias Saari ehti asua valmistumisensa jälkeen hetken aikaa Espoossa.

- Sitten huomasin Lahdessa avoinna olevan kiinnostavan työpaikan. Kaupungin vuorovaikutussuunnittelijana aloitin marraskuussa 2013, jolloin muutimme avopuolisoni kanssa Lahteen, Henrik Saari kertoo.

Pariskunnan ensimmäinen asuinpaikka Lahdesta löytyi Harjukadulta.

- Nykyisin asumme Anttilanmäen kupeessa Nikkarinkadulla, jossa viihdymme erinomaisesti.

Saari kertoo hauskasta sattumuksesta Nikkarinkadun rivitaloasuntoon liittyen:

- Kun remontin yhteydessä revimme asuntomme vanhoja tapetteja irti, seinästä löytyi yllättäen viesti, jossa luki: ”Katja on kova hiihtämään”. Laitettuamme kuvan tekstistä Facebookiin saimme kommentin naiselta, joka oli asunut kyseisessä asunnossa 1970-luvulla. Samalla saimme kuvia vuonna 1976 rakennetusta talostamme. Mielenkiintoinen kytkös menneisyyteen herätti muistoja naapureidemme keskuudessa.

- - -

Lahti on Henrik Saaren mielestä omaleimainen urheilu- ja kulttuurikaupunki.

- Lahdessa on hyvä yhdistelmä monipuolista vapaa-ajan tarjontaa. Luonnonkauniita lenkkeilymaastoja riittää eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi Kerinkallion lenkkipoluilla on ollut mukava juosta. Kulttuuritarjonnasta mieleeni ovat jääneet Sibeliustalon konserttien ja kaupunginteatterin näytösten lisäksi erityisesti Lahti Block Party -korttelijuhla Taidelauantaina. Itsenäisyyspäivänä kävin konsertissa Teatteri Vanhassa Jukossa. Uudenvuodenaattona on nähtävä ilotulitus kaupungintalon puistossa, Saari mainitsee.

- - -

Kaupungin vuorovaikutussuunnittelijan työssään Henrik Saari on päässyt tutustumaan erilaisiin lahtelaisiin.

- Työni kaupunkisuunnittelun parissa on antoisaa. Suhtaudun työhöni nöyrästi: minulla on paljon opittavaa lahtelaisuuteen liittyen. Tiedostan sen, että juuri tietyllä alueella asuvilla ihmisillä on paras kokemus omasta asuinympäristöstään.

Saaren mukaan kaupunkisuunnittelu on erilaisten intressien yhteensovittamista.

- Päämääränämme on kehittää Lahden eri kaupunginosia entistä viihtyisämmiksi ja elinvoimaisemmiksi. Tärkeässä roolissa on vuorovaikutuksen näkökulma: se, miten lahtelaiset voivat osallistua omilla näkemyksillään kotikaupunkinsa suunnitteluun.

- Demokratian toteutumiseksi olemme järjestäneet erilaisia asukastilaisuuksia, joihin vuoden 2017 aikana osallistui kaikkiaan 2000 ihmistä. Ennen joulua olimme Tiirismaan ja Kannaksen lukiolaisten kanssa ideoimassa Paavolan alueen tulevaisuutta. Asukastilaisuudet jatkuvat ensi vuonnakin, Henrik Saari kertoo ja toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi tilaisuuksiin.

Uuslahtelaiset -juttusarja

Juttusarjassamme eri elämänalueilta tunnetut persoonat kertovat kokemuksistaan lahtelaisuudesta ja uudesta kotikaupungistaan.

Jarmo Mäkeläinen

Suosittelemme