Lahesta

Valtuusto päättää Malskin taidekeskuksen kohtalosta tammikuun puolivälissä

Malskin taidekeskuksen sisäänkäynti olisi Päijänteenkadulla. Näyttelytilat olisivat suurimmaksi osaksi uudisrakennuksessa, joka sijoittuisi vanhan panimorakennuksen taakse. Kuva: LAD

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 8.1. Lahden taide- ja muotoilukeskus LADin toteuttamista Malskille.

LAD-tarjouksessa kaupungille 20 vuodeksi vuokrattavat toimitilat (Päijänteenkatu 9-11) sijoittuvat pääosin uudisrakennettavaan osaan. Neljännes tiloista on perusparannettavassa osassa.

Taidekeskuksesta tehdyn tarjouksen mukaan kuukausivuokrataso on 55 500 euroa keskuksen 3 610 neliön tiloista. Tarjoaja on ilmoittanut tarjoamansa vuokrahinnan sitovaksi 10 prosentin tarkkuusmarginaalilla, mutta kaupunki voi suostua varsinaista tarjoushintaa korkeampaan vuokraan vain, mikäli ylitykselle on yksiselitteiset tilavolyymiin tai teknisiin ratkaisuihin perustuvat yhdessä todetut erityiset syyt. Vuokran lisäksi maksettavat käyttökulut, pääasiassa siivouskulut, ovat lisäksi noin 8 400 euroa kuukaudessa.

Tarjousta pidetään mahdollisten vuokrasopimusneuvottelujen pohjana. Bruttovuokra sisältää vuokrauskohteen pääoma- ja ylläpitokustannukset. Varovaisuusperiaatteella tehdyt laskelmat osoittavat, että taide- ja muotoilukeskuksen nettomenot kaupungille ylittäisivät vuositasolla 326 000 eurolla nykyisen taidemuseon nettokustannukset.

Kaupunginmuseon tarveselvityksen mukaan uusi keskus toimisi myös muotoilun ja mediateknologian näyttely- ja kokeilutilana sekä työpaja- ja opetustiloina. Lisäksi keskuksessa olisi esimerkiksi huolto- ja välivarastotilaa sekä henkilökunnan tiloja.

Tilankäyttö olisi joustavaa myös muiden kiinteistössä toimivien kanssa. Kokonaisuutta täydentävät Yritys- ja kulttuurikeskus Malskin luovan alan yritysten ja yhteisöjen tilat.

Kaupunginvaltuusto päättää taide- ja muotoilukeskus LADin toteuttamisesta seuraavassa kokouksessaan 15.1. Mikäli valtuusto hyväksyy päätösesityksen, kaupunki sitoutuu hankkeeseen edellyttäen, että kustannukset, toteutusaikataulu ja muut tiloille asetetut vaatimukset toteutuvat.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme