Lahesta

Joulukylään pääsee nyt illallakin

Joulukylässä on tuttuun tapaan luvassa elävää tulta ja musiikkia. Musiikista vastaavat muun muassa kanttori Aurora Ikävalko ja urkuri Miikka Kallio. Järjestelyissä ovat häärineet myös perheneuvonnan johtaja Jouko Vesala ja pastori Raimo Ylä-Soininmäki (oik.). Kuva: Marjaana Kontu

Tänään se vihdoin avautuu, Lahden torin perinteinen joulukylä, ja järjestäjien mukaan monella tapaa upeampana kuin aiemmin: käyttöön otetaan nimittäin uusi esiintymislava, uudet valot ja uusi hehkuviinin myyntipistekin.

- Meillä on Lahdessa oltu kunnianhimoisia, lava on taatusti Suomen joulukylien komein ja runsas ohjelmatarjonta poikkea kaikista muista. Lahti saa olla joulukylästä oikeasti ylpeä, hehkuttaa pastori Raimo Ylä-Soininmäki.

Viikon pituisen joulukylän aikana kävijöitä viihdyttävät muun muassa oman kaupungin tangokuninkaalliset, Aki Samuli ja Heidi Pakarinen, sekä laulajat Jore Marjaranta ja Mikael Saari.

Jouluisia herkkuja ja lahjatavaraa myy myyntikojuissa yli 30 toimijaa, joista pääosa tulee Lahdesta.

- - -

Kaupungin ja seurakunnan yhteinen joulukylä toteutetaan tänä vuonna vain viikon pituisena. Aikataulua myöhästyttivät markkinat, jotka päästiin itsenäisyyspäivän takia pitämään vasta 13.12. Vastapainoksi joulukylän ovet ovatkin sitten iltasella avoinna kaksi tuntia entistä pidempään, mitä ovat toivoneet erityisesti päivätyössä olevat.

- Nyt töittenkin jälkeen ehtii ihan rauhassa tulla joulukylään, kun illassa on pari tuntia lisää, iloitsee joulukylän emäntä, tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä.

- Ohjelma on tosi monipuolinen ja kaikilla myyjilläkin Lahti-yhteys. Joulupukkikin on paikalla joka päivä, lupaa Määttä.

Lavaohjelmaa on viikonloppuna pitkin päivää, viikolla ohjelma painottuu aamuun ja iltaan. Esiintyjiä on yli 300 ja lahtelaisuusaste on kova.

_ _ _

Joulukylä muodostuu torin joulukuusen ympärille. Kuusta ympäröimään tehdään tähden muotoinen valokatos, ja lavalle saadaan erityiset tunnelmavalot.

Toivottu hehkuviinipiste tulee lähes keskelle kylää omaan, lämpimään telttaansa.

- Eli enää ei tarvitse lähteä pois joulukylästä hehkuviinille. Lasi kädessä ei kuitenkaan voi torilla kuljeskella, valvonta on tiukkaa, Ylä-Soininmäki painottaa.

Avajaispäivänä ohjelmassa on muun muassa oikeilla mailoilla ja jonglöörauspallolla pelattava höntsälätkäturnaus, jossa mittaa toisistaan ottavat ainakin poliisien ja kaupungin virkamiesten joukkueet. Turnauksen avaa Jore Marjaranta Maamme-laululla ja sen selostaa Ili Varmavuo.

_ _ _

Lapsille joulukylässä riittää paljon puuhaa ja elämyksiä, ohjelmassa on muun muassa keppihevostelua, luistelukoulu, askartelua, tarinatuokioita ja peppumäki.

Viime vuonna joulukylässä vieraili joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 000 ihmistä, seurakunnan jakamaa ilmaista glögiä tarjoiltiin lähes 10 000 mukillista.

Savunmuodostus kiusasi vuosi sitten osaa kävijöistä, ja palaute on kuultu.

- Enää ei savusteta koko päivää, mutta tulielementistä ei ole luovuttu, koska 95 prosenttia palautteesta oli positiivista: ihmiset tykkäävät tulien luomasta tunnelmasta, etenkin illalla. Osan päivää makkaraa paistetaan kuitenkin hiilillä, Määttä lupaa.

Joulukylä

Avoinna 16.-22.12. päivittäin klo 10-20.

Viimeisenä päivänä eli perjantaina 22.12. portit suljetaan klo 19.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme