Lahesta

Luciano on nyt Suomen kansalainen - "Sinä teet sen maan jossa asut"

Luciano Martins ei tahtonut aluksi löytää Lahdesta kunnon italialaista ruokaa, mihin tarpeeseen Mamma Maria perustettiin. Suomen kansalaisuus sen sijaan maistuu hyvältä. – Lahti on pysyvästi kotini. Tyttärenikin täytti jo 18 vuotta, ja hän on kasvanut täysin suomalaiseksi. Kuva: Aatu Raninen

Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ravintoloitsija Luciano Martins esiintyi vielä jokin aika sitten Uuden Lahden urheilusivuilla FC Lahden kaikkien aikojen parhaiden ulkomaalaispelaajien listalla. Suomen jalkapallosarjojen ensimmäinen brasilialainen on kuitenkin jo muutaman kuukauden ajan omistanut Suomen passin.

Hakemuksen hän laittoi vireille huhtikuussa, ja sai lisäselvityksen tehtäväkseen muutaman viikon kuluttua. Sitten myöntävä sähköposti onnitteluineen saapui.

- Minulle se oli aika helppoa, koska olen asunut täällä niin pitkään, osaan kielen ja olen yrittäjä. Menin vain nettiin ja lähetin. Jollekin toiselle se olisi varmaan vaikeampaa, Martins sanoo.

Hän on käynyt kielikursseja, jotka hyväksiluettiin hakemuksessa. 54-vuotias Martins on nyt asunut Suomessa puolet elämästään.

Sinä teet sen maan jossa asut.

- Ajattelin, että on sopiva hetki, kun Suomi täyttää sata vuotta.

Vanhempien puolelta Martinsin juuret ovat Italiassa ja Portugalissa, joten perheellä on varsin monikulttuurinen tausta. Suomen kansalaisuuden hankkiminen oli hänelle osittain käytännöllinenkin asia.

- Suomella on hyvä maine ja vahva passi, se helpottaa esimerkiksi matkustamista.

Martins vakuuttaa kuitenkin myös aidosti rakastavansa Suomea, ja puolentoista miljoonaan asukkaan Porto Alegreen verrattuna Lahti on sopivan kokoinen yhteisö.

- Täällä on turvallista ja rauhaa. Nämä ovat kotikulmani, mä olen ”Lahest”! Kun kuljen kadulla, saan morjestaa monta kertaa, Martins hymyilee.

- Välillä kuulee, että joitakin harmittaa olla Suomessa, mutta olisi hyvä muistaa Suomen vahvoja puolia. Ennen kaikkea täällä annetaan kaikille tasavertainen mahdollisuus pärjätä elämässä.

Itsenäisyyspäivänä Martinsin tapana on katsella Tasavallan Presidentin vastaanottoa.

- Se on mahtava juttu. Sinne kutsutut ovat tehneet hyvää maan puolesta, ja koko suku saa olla ylpeä. Presidenttiparin kätteleminen herättää varmasti syvän tunteen.

Suomalaistumisen Martins huomaa erityisen vahvana Brasiliassa vieraillessaan. Pienen ja ison maan ero näkyy yleisessä ilmapiirissä.

- Brasiliassa moni syyttää vain poliitikoita korruptiosta ja muista ongelmista, mutta helpointa on aina syyttää toisia. Päätöksiä tekevät ne joita on äänestetty.

- Jokaisella kansalaisella on yhteinen vastuu, sinä teet sen maan jossa asut.

Lucianon haastattelu kokonaisuudessaan tänään ilmestyvässä Uudessa Lahdessa.

Kuka?

Luciano Luis Turconi Martins

Syntynyt Brasiliassa Porto Alegressa 3.3.1963.

Sai tänä vuonna Suomen kansalaisuuden.

Entinen jalkapalloilija Reippaassa, Kuusysissä ja FC Lahdessa.

Mamma Maria -ravintolan omistaja.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme