Lahesta

Vielä ehtii itsenäisyyspäivän kunniavartioon - Ristinkirkolla reilut sata paikkaa jäljellä

Kunniavartion yhteydessä jokaiselle sankarihaudalle lasketaan seppeleet, joita Lahdessa on tehty talkootyönä. Lasse Lyttinen ja Anitta Ilmoniemi työn touhussa marraskuun alkupuolella. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden sankarihaudoilla järjestettävät itsenäisyyspäivän kunniavartiot ovat täyttymässä hyvää vauhtia. Alkuperäinen ajatus oli, että jokaisella haudalla on samaa sukupuolta oleva ja samanikäinen henkilö kuin vainaja oli kuollessaan. Tiistaina näytti siltä, että tavoite on toteutumassa, vartioihin oli ilmoittautunut jo yli 500 henkilöä. Ristinkirkon sankarihautausmaan kunniavartioihin oli vielä reilut sata paikkaa jäljellä. Eniten on jäljellä noin 20-vuotiaiden miesten paikkoja, mutta muunkin ikäisiä mahtuu edelleen mukaan.

- Koko ajan tulee ilmoittautumisia lisää. Viimeiset pari päivää ovat olleet tosi aktiivisia. Ihmiset pystyvät tässä vaiheessa ehkä helpommin sitoutumaan asiaan ja toisaalta on huomattu, että itsenäisyyspäivä onkin jo noin lähellä, tapahtuma- ja tuotantoassistentti Henna Keihäs Lahden kaupungilta.

Nastolan hautausmaalle järjestettävä kunniavartio saatiin täyteen jo maanantaina. Levon ja Mustankallion hautausmaiden vartiot olivat täyttyneet jo aiemmin. Tapahtuman järjestäjät ovat pyrkineet saamaan mahdollisimman hyvin sankarivainajien ja vartiossa olevien henkilöiden iät täsmäämään. Asian suhteen ei olla kuitenkaan aivan pilkuntarkkoja.

- Vuosi sinne tai tänne ei ratkaise, mutta siitä on pyritty pitämään kiinni, että henkilöt olisivat suunnilleen samaan ikäluokan edustajia.

Sukulaisen sankarihaudalle on mahdollista myös tulla, vaikka ikä ja sukupuoli ei täsmäisikään, kunhan tämän kertoo ilmoittautumisen yhteydessä.

Kunniavartioon osallistuminen vaatii osallistujiltaan noin pari tuntia. Tapahtumaan järjestäytyminen alkaa kello 9.30 alkaen yhteiskoulun juhlasalissa ja varsinainen kunniavartio alkaa viereisellä Ristinkirkon pihalla klo 11.00. Kunniavartio kestää puoli tuntia. Tarkemmat ohjeet lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

- Vielä voi ilmoittautua. Ilmoittautuminen on auki 5.12. asti, Keihäs sanoo

Ilmoittautuminen tapahtuu netissä osoitteessa www.lyyti.in/Kunniavartiot

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme