Lahesta

Turkulainen Eemeli Salomäki lahtelaistui nopeasti

Aktiiviurallaan Eemeli Salomäki pääsi näyttämään hyppytaitojaan myös hänelle mieluisassa Lahden satamassa. Nykyisin hän välittää lajitietämystään nuorille lahjakkuuksille ohjaamalla seiväskoulua. Kuva: Elias Lahtinen

Kymmenkertainen seiväshypyn Suomen mestari Eemeli Salomäki kertoo kotiutuneensa Lahteen erinomaisesti. Työpaikka urheiluelämän parissa edesauttoi uuteen ympäristöön sopeutumista.

- On ollut sykähdyttävää kokea, että minut on otettu kaikkialla avosylin vastaan, kesästä 2013 Lahdessa viihtynyt uuslahtelainen mainitsee.

Turussa vuonna 1987 syntynyt Eemeli Salomäki vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Aurajoen rannoilla. Monipuolisesti urheilua pienestä pitäen harrastaneella Salomäellä riitti virtaa myös opiskeluun. Synnyinseutunsa mukaan ”Puolalanmäen Eemeliksi” kutsuttu yleisurheilun monilahjakkuus opiskeli Turun-vuosinaan itselleen kaksi tutkintoa: ravintolakokin opintojen jälkeen hän valmistui liiketalouden tradenomiksi vuonna 2013.

Seiväshyppyyn Salomäki alkoi panostaa 16-vuotiaana. Hän kertoo inhonsa häviämiseen ja intohimonsa treenaamiseen siivittäneen hänen tietään huippu-urheilijaksi. Ensimmäisen aikuisten SM-kullan hän voitti vuonna 2008.

Lahdessa on paljon hyviä asioita! Vahvempaa yhteisöllisyyttä tarvitaan kuitenkin lisää.

- Aktiiviurani jatkui kesään 2016 asti, jolloin osallistuin vielä Suomi-Ruotsi-maaotteluun. Lopetin yleisurheilun tämän kesän Kalevan kisoihin: jäähyväiskisoissani suoritin 10-ottelun, seiväshypyn, pituushypyn ja 110 metrin aitajuoksun. Eihän kipinä urheiluun koskaan sammu - katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

- - -

Urheiluharrastuksen kautta Eemeli Salomäki löysi myös tulevan elämänkumppaninsa, entisen huippuseiväshyppääjän Reetta Hämäläisen, vuonna 2009.

- Reetta asusteli kanssani Turussa pari vuotta, mutta hämäläisenä hän ei oikein sopeutunut varsinaissuomalaiseen elämänmenoon. Kun hän sai opiskelupaikan Lahdesta vuonna 2013, päätimme muuttaa yhdessä hänen kotikonnuilleen, Salomäki muistelee.

Muutto mastokaupunkiin oli melkoinen hyppy tuntemattomaan.

- Olin ehtinyt rakentaa oman elämäni Turkuun, jossa asuivat kaikki läheiseni. Olen kuitenkin kiitollinen Lahteen muutosta, koska se on ajanut minut siihen, missä nyt olen.

- - -

Vilkkaana ja helposti lähestyttävänä ihmisenä Salomäki alkoi ripeästi luoda monipuolista elämänpiiriään uudessa kotikaupungissaan.

- Päijät-Hämeen Urheiluakatemia auttoi urheilupuolen suhteiden luomisessa. Tätä kautta verkostoituminen alkoi kuin itsestään. Yhtäkkiä tuli tunne, että kaikki minulle tärkeät asiat toimivat yhtä hyvin täällä kuin Turussa, Salomäki iloitsee.

Päästyään palkkatuella töihin Lahden Kortteliliigaan entisen turkulaisen lahtelaistuminen sai siivet selkäänsä.

- Kortteliliigayhteisö tarjosi hyvän ponnahduslaudan juurtumiselleni Lahteen, nyttemmin yhdistyksen johtokuntaan valittu urheilupersoona toteaa.

- - -

Vesijärven rantakaupungin luonnonkauniit maisemat ja elinolosuhteet ovat tehneet suuren vaikutuksen uuslahtelaiseen. Kesäisin Salomäki tykkää huristella pappatunturillaan pitkin Lahtea ja ihastella maisemia.

- Satama-alue kokonaisuudessaan on mahtava paikka viettää kesäpäivää. Sekin on hyvä puoli, että täällä on kaikkialle lyhyet välimatkat.

- Lahti on kehittyvä kasvukeskus, jonka infrastruktuuria laitetaan parhaillaan entistä parempaan kuntoon. Lahdessa on paljon hyviä asioita! Vahvempaa yhteisöllisyyttä tarvitaan kuitenkin lisää.

Aktiivisena persoonana Salomäki haluaa olla vaikuttamassa kotikaupunkinsa kehityskulkuun eri yhteisöissä.

- Minua kiinnostavat ennen kaikkea ihmisten hyvinvointi ja terveys. Eri-ikäisillä ihmisillä pitää olla mahdollisimman monipuoliset olosuhteet harrastaa liikuntaa, Salomäki linjaa.

Nykyisessä työssään Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:ssä Salomäki on omalta osaltaan edistämässä paikallista urheiluseuratyötä.

- Liikunnalla tukea työelämään -työllisyyshankkeessa autamme työttömiä löytämään itselleen oman urapolun. Samalla yhdistykset saavat lisävoimavaroja seuratyöhönsä, yksilövalmentaja Salomäki sanoo.

Uuslahtelaiset

Juttusarjassamme eri elämänalueilta tunnetut persoonat kertovat kokemuksistaan lahtelaisuudesta ja uudesta kotikaupungistaan.

Suosittelemme