Lahesta

Uuslahtelaiset: Kaarle Viikate vaihtoi Kouvolan Lahteen

– Kun katselen kaupungin keskustassa ympärilleni, näyttää siltä, että täällä asiat kehittyvät koko ajan lahtelaisten hyväksi. On hienoa, että Lah(d)en tori on elävä kokonaisuus, Kaarle Viikate julkituo näkemyksensä.

Metalliyhtye Viikatteen perustaja Kaarle Viikate on viihtynyt Lahdessa puolet elämästään. Katu-uskottava musiikin monitoimimies pitää asuinympäristöään kaupungin keskustassa todella viihtyisänä.

- Lahdessa minut on otettu alusta asti tosi hyvin vastaan. Täällä olen kokenut sen vanhan viisauden todeksi: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, Kaarle Viikate (ristimänimeltään Kalle Virtanen) kertoo.

Kun Kouvolassa vuonna 1975 syntynyt nuori mies päätti aikoinaan lähteä opiskelemaan ravintola-alaa Lahteen, hänen tarkoituksenaan oli muuttaa Lahdesta pois saman tien, kun saisi opiskelunsa päätökseen. Toisin kuitenkin kävi: kouvolalainen juurtui mastokaupunkiin kenties pysyvästi.

- Lahdessa on paljon samaa kuin Kouvolassa: keskeisen sijainnin ja erinomaisten kulkuyhteyksien ansiosta täältä on vaivatonta matkustaa minne vain. Tästä helppokulkuisuudesta on hyötyä muusikon ammatissa ja muutenkin, Kaarle Viikate toteaa.

Helppokulkuisuudesta on hyötyä muusikon ammatissa ja muutenkin.

- - -

Uuslahtelainen muistelee lämmöllä 1990-luvun lopun vuosia, jolloin hän pääsi valmistumisensa jälkeen töihin Tolvasen pitopalvelun riveihin.

- Se oli todellinen onnenpotku. Ympäri maakuntaa suuntautuneiden työkeikkojen kautta opin tuntemaan eri kohteita ja uusia ihmisiä tältä seudulta. Näkökulmani lahtelaisuuteen avartui toden teolla.

Kaarle Viikate kertoo aina tykänneensä käydä kirjastoissa; Lahden pääkirjaston monipuolinen valikoima teki häneen vaikutuksen jo ravintolakouluvuosinaan.

- Nyt, kun jälkikasvuakin on kertynyt, olen ilokseni huomannut, että kirjastopalvelut viehättävät kaikenikäisiä kaupunkilaisia.

Vuodesta 2004 kaupungin keskustassa asunut ammattimuusikko pitää Lahtea ihmisläheisenä asuinpaikkana.

- Ydinkeskusta on kehittynyt viime vuosina entistä viihtyisämmäksi. Lahti on tehnyt vaikutuksen monipuolisuudellaan: luonto on lähellä ja veden äärelle on helppoa päästä. Täältä löytyy myös esimerkiksi idyllisiä puutaloja, Viikate mainitsee.

Kiireisen yrittäjän mielestä silloin olet lahtelaisuuden ytimessä, kun koet tarvetta alleviivata sitä, että d-äänne ei saa kuulua puheessasi.

- Omaleimaista kotiseuturakkautta on se, että todetaan kuuluvasti: ”Mä olen Lahesta!” Myös lahtelaisen perinneruoan lihamukin mainostaminen kuuluu asiaan, Kaarle Viikate naurahtaa.

- - -

Viikatteen Katkerimmat-kokoelmalevy ilmestyi tänä syksynä, ja sen myötä metalliyhtyeen live-esiintymisiä on tarjolla ympäri Suomen.

- Olen todella innoissani uudesta levystä ja kiertueesta. Yleisön edessä soittaminen on aina mukavaa, 21 vuotta Viikate-yhtyeensä kanssa esiintynyt lahtelainen iloitsee.

Rockabillymaisesta tyylistään tiukasti kiinni pitävä Viikate-lauluntekijä on tullut vuosien myötä tunnetuksi myös muista kokoonpanoista.

- Vuonna 2015 julkaisimme lahtelaisen Marko Haaviston kanssa Laulu tuohikorteista -yhteislevyn. Tarkoituksenamme on tehdä tulevaisuudessa toinenkin albumi, kunhan saamme meidän kaikkien aikataulut sopimaan yhteen.

Tänä syksynä Kaarle Viikatteen suunnitelmissa on keikkailun lomassa herätä arkiaamuisin varhain ja alkaa soitella kitarallaan uusia ralleja. Tiedä vaikka uusia kappaleita olisi piankin luvassa.

Uuslahtelaiset -juttusarja

Juttusarjassamme eri elämänalueilta tunnetut persoonat kertovat kokemuksistaan lahtelaisuudesta ja uudesta kotikaupungistaan.

Jarmo Mäkeläinen

Suosittelemme