Lahesta

Aleksin nostalgiavalot loistavat nyt ledeinä

Aleksin jouluvalot syttyvät taas tänään ja palavat aina Salpausselän kisoihin asti.

Paljon puhutut Aleksin jouluvalot syttyvät tänään kello 17 ja entistä ehompina. Valokadun avajaisia vietetään kello 17 Mariankadulla, Hakkapeliittapatsaan luona.

Valokuvioiden kaikki 6 000 hehkulamppua on vaihdettu ledeihin tänä syksynä. Valojen tekninen uudistus on toteutettu yhteistyössä ne suunnitelleen professori Tapani Aartomaan (1934-2009) perikunnan kanssa.

Lamppujen uusiminen maksoi 31 200 euroa ja uusien led-lamppujen luvataan kestävän 15-20 vuotta.

Aleksin talvivalot ovat kuuluneet Lahden katukuvaan jo yli 30 vuotta. Ne kertovat tarinan talvisesta metsäretkestä, jossa seikkailevat jänikset, ketut ja lumiukot, retken päätepisteenä on mummon punainen mökki.

Suunnittelijan puolisolle, Ulla Aartomaalle, valot ovat muistorikkaat, sillä ne valmistettiin kodin naapurissa, kaupungin työpajalla.

- Kävimme koko perhe aamuisin ennen työpäivää jännittämässä työn edistymistä ja miten värit toimivat, hän muistelee.

Projekti oli hänen puolisolleen epätavallinen mutta mieluisa, olihan hän tottunut suunnittelemaan lähinnä pieniä, lyhytikäisiä painotuotteita.

- Nämä olivat isoja ja ovat jääneet näin pitkään elämään näkyvällä paikalla.

Metsäretki-aiheeseen suunnittelija päätyi, koska halusi tehdä erilaiset valot.

- Helsingin ja Tampereen valothan ovat koristeita, eli tavallaan eri maailmasta. Hän halusi talvisella tarinalla viedä ihmiset kadulta metsään. Ja mäkihyppääjä oli muistutus siitä, että ollaan urheilukaupungissa, kertoo Ulla Aartomaa.

Samalla sytytetään myös muut keskustan talvivalot. Rautatienkadun valopallot ja kadun eteläosan puurunkovalot sekä Mariankadun ja Vesijärvenkadun puiden koristevalot piristävät pimeää talvikautta perinteisesti Salpausselän kisoihin saakka.

Aleksin jouluvalot

Käytössä vuodesta 1983.

Valotarinassa on 11 kuviota: Talviaurinko, Kuusimetsä, Ketunhäntä, Puikkonen (hyppyrimäki ja lumiukko), Laturetki, Puputyttö, Yömyssy (kuu, tähti ja kuusi), Ketunpolku, Riekko, Lumipensas sekä Talvi-ilta (mökki ja kaksi kuusta).

Led-lamput säästävä energiaa 87 prosenttia vanhoihin verrattuna. Uudet lamput ovat samankokoiset kuin vanhat.

Valokuvioiden kehikot uusitaan ensi vuonna.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme