Lahesta

Mäkihyppääjät saivat oman monumenttinsa

Keskiviikkona patsaan luona vierailleet lahtelaiset tuntuivat olevan yhtä mieltä onnistuneesta paikan valinnasta. Mielipiteitä jakoi ainoastaan hyppääjähahmon rosoinen ulkokuori. Kuva: Aatu Raninen

Lahden hiihtoseuran mäkihyppääjien saavuttamat 70 olympia- ja MM-mitalia, sekä 11 Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaisvoittoa velvoittavat perinteen vaalimiseen. Sitä perintöä kunnioittaa tiistaina Lahden urheilukeskuksessa mäkikatsomon reunalla paljastettu mäkihyppääjäpatsas.

Vesa Ekholmin suunnittelema mäkihyppääjä kohoaa jalustasta neljän metrin korkeuteen. Hahmo on anonyymi, se ei kuvaa ketään tiettyä urheilijaa. Materiaalina on ruostumaton teräs.

Patsas tervehtii katsojia arvokkaalla paikalla, jossa lähes kaikki mäkimontulla vierailevat ihmiset yleensä seisahtuvat katselemaan.

- Patsas on kunnianosoitus suomalaiselle mäkihyppyperinteelle, jota Lahden Hiihtoseuran mäkihyppääjät ovat vahvasti vaalineet Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden aikana. Uskomme, että patsaasta tulee Lahden kuvatuin turistikohde, LHS:n Punapaitojen Erkki Nieminen kirjoittaa toimikunnan näkemyksestä.

Hiihdon ja mäkihypyn MM-kilpailut on järjestetty Lahdessa seitsemän kertaa, ja mäkimiesten voi sanoa hypänneen Lahden maailmankartalle. Erään tutkimuksen mukaan Lahti oli maailmalla Suomen toiseksi tunnetuin kaupunki Helsingin jälkeen, patsastoimikunta perustelee.

”Lahden Hiihtoseuran mäkihyppääjät olisivat voittaneet muutama vuosikymmen sitten koko muun maailman jopa 20-miehisin joukkuein.”

Mäkihyppääjäpatsasta ehdittiin puuhata Lahteen viiden vuosikymmenen ajan, mutta yritykset ovat aina kariutuneet johonkin, ja jääneet kesken. Viimein maaliin asti selvinnyt hanke käynnistyi Punapaitojen aloitteesta.

- Viime vuoden lokakuussa pidettiin kaupungin edustajien kanssa katselmus ja tehtiin päätös patsaan paikasta. Maaliskuussa kaupunginhallitus hyväksyi paikan ja antoi luvan hankkeelle edellyttäen, ettei patsaaseen käytetä kaupungin varoja, mutta kaupunki ottaa patsaan hoitaakseen ja tekee perustustyöt, Nieminen kirjelmöi.

Punapaidat on Lahden Hiihtoseura ry:n piirissä toimiva rekisteröimätön yhdistys, jonka jäsenet ovat hypänneet yllään punaiset villapaidat, ja vaalivat nykyisin mäkihyppyperinnettä. Emoseura on hankkeessa mukana juridisena toimijana.

Patsastoimikunnan puheenjohtajana toimi Niilo Halonen ja jäseninä Punapaitojen puheenjohtaja Veikko Kankkonen, suunnittelija Vesa Ekholm ja sihteeri Erkki Nieminen.

Patsasta tukivat Lahden kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Lahti Energia Oy, Lahti Aqua Oy, Luhta, Fazer, Kemppi Oy, Marakon Oy, Stalatube Oy, Padasjoen Säästöpankkisäätiö ja Helmi Säästöpankki.

”Tukijat ovat tehneet tärkeän ja arvokkaan liikuntakulttuurin urotyön ja saavat nimensä patsaan jalustaan, jonka arvioitu kesto on yli 100 vuotta.”, patsastoimikunta toteaa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme