Lahesta

"Joutuisin sanomaan, että emme voita yhtään peliä" - Skinnarilta raju vertaus hyvinvointiyhtymän alkuvaiheen tilanteesta.

Kansanedustaja Ville Skinnari (sd) kuvailee värikkäin sanankääntein viime heinäkuun tilannetta, jolloin hän aloitti Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana toimittuaan sitä ennen yhtymän valtuuston puheenjohtajana. Epäselväksi ei jää, että Skinnari on tyytymätön yhtymän alkutaipaleeseen.

– Jos tulisin tuollaiseen ilmapiirin urheilussa, esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa pukukoppiin, joutuisin sanomaan, että emme voita yhtään peliä. On ollut surullista katsoa, mihin henkiseen tilaan organisaatio on ajettu. Kyse ei ole yhdestä ihmisestä, johtoryhmästä tai esimiehestä. Yhtymä tarvitsee uudenlaisen strategian, jotta se todella hitsautuu yhteen. Siellä on edelleen kolme eri pelipaitaa, Skinnari sanoo.

Kolmella eri pelipaidalla hän viittaa vanhoihin Lahden kaupungin, sote-yhtymän ja kuntayhtymä Oivan organisaatioihin. Skinnarin mielestä yhtymän ongelmat johtuvat siitä, että liian kovia taloustavoitteita on yritetty saavuttaa liian kovalla kiireellä. Nyt hän peräänkululuttaa yhtymän omistajakunnilta linjausta siitä, mitä yhtymältä halutaan seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Lähiviikkoina keskustelut pyörivät ensi vuoden talousarvion ympärillä, josta yhtymällä ja Lahdella on ollut alustavien tietojen perusteella noin 14 miljoonan euron suuruinen näkemysero. Skinnari väläyttää yhdeksi ratkaisuksi rahatilanteeseen mittavia omaisuusjärjestelyitä yhtymän kiinteistöihin. Hän muistuttaa, että yrityselämän puolela maailman isoimmatkin yritysket saattavat olla nykyään vuokralla pääkonttorissaan.

Skinnarin laaja haastattelu tänään ilmestyneessä Uudessa Lahdessa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme