Lahesta

Talkoilla istutetun juhlametsän kaataminen herättää kitkeryyttä

Vuonna 2005 Lahti täytti sata vuotta, joten Kärpäsen Kiekkopuistoon talkoilla istutettu alue nimettiin kaupungin juhlametsäksi. Tänä vuonna alueella on rakennettu uutta vesijohtolinjaa Kallio-Pietilänkadulle valmistuvalle pullottamolle, jonka tuotanto on tarkoitus viedä kansainvälisille markkinoille.

Kärpäsen Kiekkopuistossa oli reilut 10 vuotta sitten kansanjuhlan tunnelmaa, kun alueen asukkaat kokoontuivat istuttamaan taimia käytöstä poistetulle vanhalle katualueen pohjalle. Paikallisten asukkaiden ja kaupungin vihertoimen toteuttamassa hankkeessa istutettiin yhteensä 400 männyntainta ja 200 kuusentainta alueelle, joka nimettiin tuolloin Lahden 100-vuotisjuhlametsäksi.

Paikalla oli tuolloin myös paikallisen veteraanityön ja muistomerkkien puuhamiehenä tunnettu Mauno Uusitalo: ”Kolme eläköön-huutoa ensimmäiselle Kiekkopuiston juhlametsän männylle. Nimettäköön se Leevin männyksi. Olihan Leevi sitä istuttamassa ja Leevi ehtii nähdä sen vielä isona puuna”, Uusitalo nostatti tunnelmaa toukokuussa 2005.

Lopulta juhlametsän puut eivät saaneet kasvaa talkoolaisten toivomalla tavalla. Kiekkokadun ja Hennalankadun välissä sijaitseva istutettu väylä on raivattu uudelleen avonaiseksi uuteen vedenpullottamoon liittyvien putkitöiden vuoksi. Metsä-Pietilän teollisuusalueelle on tulossa monacolaisen sijoittajan Guy-Alain Mierczukin perustama tehdas, jonne johdetaan vettä nyt rakenteilla olevaa siirtovesijohtoa pitkin Kärpäsen vedenottamosta.

Vuoden 2005 talkoissa mukana ollut paikallinen asukas on tilanteesta pahoillaan. Hän pelkää, että ihmisiä voi olla jatkossa saada mukaan vastaaviin asuinympäristön viihtyisyyttä parantaviin tempauksiin, jos lopputulos on tällainen.

Lopulta juhlametsän puut eivät saaneet kasvaa talkoolaisten toivomalla tavalla.

Kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi viime vuoden lopulla kiinteistön myynnin pullottamolle 600 000 euron hinnalla. H2O4u Finland -yrityksen tavoitteena on toimittaa Lahden pullotettua pohjavettä vientimarkkinoille.

Kaupungin vesiyhtiö Lahti Aqua toimittaa tehtaan tuotantoon käsittelemätöntä pohjavettä enintään 1 000 kuutiometriä päivässä, jolloin kulutus olisi 365 miljoonaa litraa vuodessa. Määrä vastaa noin kahta prosenttia vedenottoluvista.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme