Lahesta

Musiikki tekee ihmeitä muistisairaalle

Muistilangat-kuorossa on 21 laulajaa. Harjoitukset aloitetaan aina alkulämmittelyllä, mallia näyttää kuoron johtaja, musiikkipedagogi Minna Lamppu.

Lahdessa on kehitetty muistisairaiden aktivoimiseen toimintamalli, jollaista ei ole muualla. Mastokaupungissa toimii nimittäin Suomen ainoa muistisairaista ja heidän läheisistään koostuva lauluryhmä, Muistilangat.

Eikä tämä tekemisen iloa uhkuva porukka pelkästään laula, he tekevät myös taikatemppuja. Ja improvisoivat. Ja keikkailevat. Ja ovat pitäneet jo kaksi konserttia loppuunmyydyille saleille.

- Tämä on täyttä terapiaa ja täyttä elämää meille, summaa yksi kuorolaista, Jouko Alho.

- -

Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen siipien suojissa toimiva ryhmä haastaa käsitykset siitä, mitä muistisairaat voivat tehdä. Yhdistys tarttui ideaan, kun säveltäjä Tapio Tuomela ja musiikkipedagogi Minna Lamppu sen kolme vuotta sitten heittivät.

- Innokkaita laulajia löytyi, kun unohdettiin kriteereistä laulutaito ja musikaalisuus, myhäilee Muistiluotsi-ohjaaja Nina Reimari.

Ryhmästä alkoi myös löytyä erityisosaamista: yksi osasi taikoa, toinen soittaa bassoa. Reimari innostui sorvaamaan lauluihin tekstit, jotka pohjautuvat muistisairaiden ja heidän läheistensä kokemuksiin.

Nopeasti kunnianhimoiseksi tavoitteeksi otettiin konsertti isossa salissa. Ajatukselle lämpenivät myös Sinfonia Lahti, Concis ja Musiikkiopisto, joista on saatu apuvoimia esiintymisiin.

- Yhtäkkiä palikat alkoivat järjestyä, kertoo kuoroa johtava Lamppu.

- - -

Kuorossa on 21 laulajaa, enemmistö on muistisairaita, loput heidän läheisiään.

Taikuri Jouko Alho on kuoron kantavia voimia. Nuokun Sirkuksen perustaja on sairastanut Alzheimerin tautia jo kymmenen vuotta. Hänelle lauluryhmä oli pelastus.

- Oman sairauteni eteneminen on pysähtynyt, ja se johtuu tästä toiminnasta.

Vaikkei hän ole laulumiehiä, oli hän heti valmis mukaan.

- Se laulu ei ole tässä pääasia, vaan yhteisöllisyys. Ja kun ammattilainen ohjaa, on laulu ja musiikki alkanut itsellekin avautua toisella tavalla.

Ryhmässä jokaisen vahvuudet otetaan käyttöön. Alhokin on opettanut muille taikatemppuja, jotka ovat nyt osa esitystä. Niiden harjoittelu on aivojumppaa eikä haittaa, jos ei aina onnistu.

- Vaatimuksia ei ole, mikä on vapauttavaa. Mukana on sellaisiakin, jotka eivät enää puhu eivätkä laula. Into on valtava! Alho kertoo.

Myös läheiset saavat toiminnasta paljon.

- Tämä on koko perheen sairaus, joten tämä voi olla koko perheen terapiamuoto, Alho miettii.

- - -

Jouko Alhosta musiikki peittoaa mennen tullen perinteiset terapiamuodot.

- Voi kun päättäjät ymmärtäisivät käyttää tällaisia yksinkertaisia keinoja! Tämä on loputtoman mahtava kenttä terapiamielessä.

Musiikin voimaan uskoo myös Lamppu, joka on perehtynyt musiikin käyttöön muistisairauksissa.

- Aivotutkimusten mukaan musiikki voi jopa pysäyttää aivosolujen rappeutumisen.

- Musiikki herättää tunteita ja muistoja ja aktivoi sitä kautta aivoja, Reimari säestää.

Puhumattakaan ilosta, jota toiminta tuottaa. Alho tietää kokemuksesta, miten musertavaa on saada diagnoosi. Hän masentui vuodeksi.

- Olin varma, etten enää tee tempun temppua. Onneksi osuin muistiyhdistykseen.

Muistisairauteen liittyy paljon häpeää, ja juuri asenteisiin Muistilangat haluaa vaikuttaa.

- Sairaus ei ole maailmanloppu, sen kanssa pystyy elämään ja jopa katsomaan sitä positiivisesti, sanoo Reimari.

- Me haluamme puhua sairaudestamme. Kun tullaan mörön takaa pois, se auttaa omaa toipumista, Alho tietää.

Muistilangat on käynyt esiintymässä Helsinkiä ja Kotkaa myöten, ja toimintamalli on herättänyt kiinnostusta muissakin muistiyhdistyksissä.

Lauantain konsertti on enemmän kuin konsertti, se on tarina muistisairaudesta. Käsikirjoituksesta vastaa Outi Keskevaari ja ohjauksesta Eppu Gustafsson.

Konsertti

Muistilangat laulaa -konsertti lauantaina 23.9. kello 13 Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa (Sibeliuksenkatu 8). Tapahtuma on valtakunnallisen Aivoviikon päätapahtuma Päijät-Hämeessä.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme