Lahesta

Mikä ihmeen Spatium? - selvitimme Kisapuiston toteuttajaksi aiotun yhtiön taustoja (sis. oikaisun: paperilehteen jäi väärä tulostieto)

Vuonna 2006 valmistunut Lahti Halli oli aluksi ainoa nykyisen Spatiumin omistama kiinteistö. Tuon jälkeen yritys on laajentunut monessa vaiheessa mm. fuusioiden kautta ja urheilukeskuksen hallien sisäänkäynnillekin on ehtinyt laskeutua kuvassa näkyvä ufo. Kuva: Sami Kuusivirta

Tällä viikolla tehdyn päätöksen mukaan Kisapuiston stadionhankkeen toteuttajaksi on tulossa kaupungin tytäryhtiö Spatium Toimitilat Oy. Järjestely on ehtinyt herättää myös kritiikkiä. Yhtiön hallituksessa istuva valtuutettu Lasse Koskinen (ps) katsoo, että yhtiön talous ei kestä hankkeen toteuttamista. Kisapuiston stadionhankkeesta aiemminkin kriittisiä kommentteja esittänyt Koskinen on tällä viikolla julkistamassaan kannanotossa sitä mieltä, että suurin osa hankkeesta ”kaatuu velkana Spatiumin heikosti omavaraiseen taseeseen, otettiin lainoitus sitten kaupungin konsernipankista tai vapailta markkinoilta.

Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo ei allekirjoita Koskisen näkemystä.

- Meillä on hyvä tilanne. Teemme pientä voittoa ja kaupunki tai konserni ei ole tukenut meitä mitenkään muutamaan vuoteen, Kanervo sanoo.

Molempien näkemyksille löytyy tukea Spatiumin tilinpäätöstiedoista. Yhtiö teki viime vuonna tulosta 387 000 euroa, mutta sen omavaraisuusaste on vain alle kuusi prosenttia. Kanervon mukaan yhtiö pystyy kuitenkin hoitamaan hyvin lainansa nykyisellä käyttö- ja myyntikatteellaan. Hän toteaa, että yhtiön kiinteistöjen vuokrausaste on 94 prosenttia.

Tavoitteena on, että rahoituskuvio on selvillä ensi keväänä, jolloin päätös asiasta voitaisiin tehdä syksyllä 2018. Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo hahmottelee Kisapuisto-hankkeen aikataulua

Lauantain paperilehdessämme laajempi selvitys Spatiumin taustoista. Oikaistaan tässä samantien yksi kyseiseen juttuversioon jäänyt harmillinen virhe. Paperilehden jutussa yhtiön tuloksesta puuttui kolme nollaa. Yhtiön tulos oli viime vuonna siis 387 000 euroa, ei 387 euroa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme