Lahesta

Viipurin Reippaat Ainopuiston teatteriin vuonna 2018

Ainopuiston teatterin kesän 2018 kantaesitys vie katsojat välirauhan vuosiin 1940 ja -41, jolloin Lahdessa elettiin sen historian merkittävimpiä ajanjaksoja: kaupunkiin saapui pakkomuuton edessä tuhansia suomalaisia luovutetusta Karjalasta.

Näytelmä "Viipuriin Reippaat" kertoo viipurilaisesta naisvoimistelijajoukkueen jäsenistä, jotka yrittävät sopeutua uuteen kotikaupunkiinsa.

- Vaikka kerrotaan, että kaupunginjohtaja Uuno Takki kävi suoraan rautatieasemalta houkuttelemassa ohikulkevaa karjalaista siirtoväkeä kaupunkiin, tuhansien ihmisten sijoittuminen asuntopulan riivaamaan ja sota-ajan niukkuudessa elävään kaupunkiin ei ollut helppo asia”, kertoo näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo.

Jatkosodan sytyttyä monet karjalaiset palasivat takaisin kotiseudulleen uskoen sinne myös jäävänsä.

- Välirauhan aikana Lahteen saavuttuaan Viipurin Reippaan naisjaosto järjesti voimistelunäytöksen. Esiintyjiä oli tavallisuudesta poikkeavasti vain kuusi, sillä ainoastaan näin monta pukua oli saatu Viipurista pelastetuksi.

- Nämä voimistelijat esittivät Etelä-Suomen Sanomien mukaan ´jotakin erinomaisen kaunista, ihailtavaa ja naisellisen viehkeätä´. Se oli ´elämää suurempi näytös´; kaupunkiin muuttajat tanssivat itsensä yhteisön jäseniksi”, Taulo kertoo.

Nuori kaupunki Lahti sai jatkosodan jälkeen siirtoväestä valtavan elinvoimaruiskeen. Karjalaiset yritykset, kulttuurijärjestöt, koulut, ihmiset toivat kaupunkiin uuden ilmeen ja kasvusysäyksen. Välirauhan aikana Lahteen sijoittui noin 6000 evakkoa. Siirtoväen ansiosta Lahdesta tuli karjalaisten kaupunki - se näkyy vielä tänäänkin.

Ainopuiston teatterin kantaesitys on lauantaina 21. heinäkuuta 2018 Lahden historiallisen museon Aino-puistossa.

Suosittelemme