Lahesta

”Kahden tunnin maksuton pysäköinti keskustaan” - kiinteistöalan asiantuntija neuvoo Lahtea ottamaan mallia Kouvolasta

Keskustapysäköintiin on tehty viime aikoina tiukennuksia Lahdessa. Paikallinen kiinteistöalan arviointiasiantuntija Mikko Helenius on sitä mieltä, että täälläkin pitäisi ottaa Kouvolan tavoin käyttöön kahden tunnin maksuton pysäköinti ennen kuin on myöhäistä keskustan elpymisen kannalta.

Paikallinen kiinteistöalan asiantuntijayritys Arviointitoimisto Oy esittää tuoreessa toimitilakatsauksessaan tilanteen korjaamiseksi suoraviivaista ratkaisua.

”Jos Lahden keskusta halutaan pitää edes auttavasti vireänä, ensi ratkaisu on hyvin yksinkertainen: kahden tunnin maksuton pysäköinti niin pysäköintilaitoksissa kuin kadunvarressakin”, kirjoittaa arviointiasiantuntija Mikko Helenius.

Eri kaupunkien keskustoja vertailtuaan Arviointitoimiston asiantuntijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että Lahden keskustan tilanne ei ole kiinni pysäköintipaikkojen määrästä. Yrityksen tekemän selvityksen mukaan Lahden kaupallisessa keskustassa pysäköintipaikkojen määrä on yhteensä 5 229, kun Jyväskylässä vastaava luku on 4 032. Tämä tarkoittaa sitä, että asukasta kohdenkin laskettuna täällä on hyvin paikkoja. Vertailussa on otettu huomioon kaikki asiakaskäytössä olevat paikat, sijaitsevat ne sitten kadun varrella, kaupungin pysäköintilaitoksessa tai yksityisen omistamassa pysäköintihallissa. Lahden osalta luvussa on mukana on kaupalliseen keskustan laskettavan Paavolan alueen pysäköintipaikat.

Arviointitoimisto nostaa katsauksessaan Lahdelle esimerkiksi Kouvolan, joka otti viime vuonna käyttöön maksuttoman pysäköinnin keskustassa.

”Kouvolan ratkaisu oli kaukaa viisas. Vireyttä kannattaa elvyttää ennen kuin tilanne muodostuu krooniseksi, josta on todella vaikea nousta”, Helenius toteaa.

Arviointitoimisto on selvittänyt eri kaupunkien keskustojen tilannetta pintaa syvemmältä.Yritys kartoitti Lahden, Tampereen, Jyväskylän, Lappeenrannan ja Helsingin kaupallisilla keskusta-alueilla toimivat yritykset ja jaoteli ne toimialoittain. Selvityksen havainnot ja johtopäätökset antavat lahtelaisittain ajattelemisen aihetta.

Lahden keskustassa on suhteellisen vähän sellaisia yrityksiä, jotka houkuttelevat säännöllisiä asiakasvirtoja. Esimerkiksi vaatekauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden osuus kaikista keskustan yrityksistä on täällä pienempi kuin suunnilleen samaa kokoluokkaa edustavassa Jyväskylässä. Tampereen verrattuna ero repeäisi vielä suuremmaksi.

Sen sijaan Lahdessa on keskustassa suhteellisen paljon sellaisia yrityksiä, joissa asioidaan harvakseltaan. Esimerkiksi kauneudenhoitoalan yritysten ja toimistojen osuus Lahden keskustan liiketiloista on iso.

Tilanne johtaa kierteeseen, jossa liikkeiden ohi menevät kävijämäärät pienenevät, mikä näkyy lopulta myös tyhjien liiketilojen määrässä. Arviointitoimiston tuoreimman katsauksen mukaan Lahden keskustassa tyhjien tilojen osuus on noin 9,4 prosenttia tilakannasta, mikä on ns. terveeseen tilanteeseen verrattuna lähes kaksinkertainen määrä.

”Kroonisen liiketilojen vajaakäytön vaikutukset ovat muitakin kuin tyhjiä, tasaisesti harmaantuvia ikkunoita. Keskusta-alueen liiketilojen vuokrataso on pudonnut kymmenillä prosenteilla. Keskusta-alueen reuna-alueen vuokrataso on pudonnut alle toimistotilojen vuokratason. Toisen kerroksen tilojen vuokraaminen keskustassa on likimain mahdotonta, puhumattakaan niiden myymisestä”, katsauksessa todetaan.

Tilanteen taustat ovat yleisessä tiedossa, kaupungin reuna-alueille on tullut uusia kauppakeskuksia ja marketteja, mutta alueen väestömäärä ei ole vastaavasti noussut.

”Sadantuhannen liiketilaneliömetrin lisäys vaatisi noin 15 000 asukkaan lisäyksen asukasmäärään”, katsauksessa muistutetaan.

Tarkemmin selvitysken tuloksista kerrottiin 30.8. ilmestyvässä Uudessa Lahdessa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme