Lahesta

Antti Holma räppäsi Lahden yössä - "En oikein tajua, miten se sai homman noin nopeasti haltuun"

Hakkapeliittapatsas myöhään keskiviikkoiltana. Näyttelijä Antti Holma kapuaa lavalle, tarttuu mikkiin ja räppää patsaan edustalle levittäytyneelle yleisölle hämmästyttävän luontevasti.

Paluu 2000-luvun alun Lahteen on mietitty jokaista yksityiskohtaa myöten. Yleisöä esittävät avustajat ovat hieman aiemmin saaneet apulaisohjaajilta tarkat ohjeet siitä, miten heidän halutaan käyttäytyvän kameran edessä. Ei mitään yli-innokasta reaktiota, kun esiintyjä nimeltä Cheek kuulutetaan lavalle. Osa yleisöstä voi jammailla musiikin mukana, mutta joidenkin toivotaan keskustelevan keskenään, kiinnittämättä huomiota esitykseen. Parin tytön toivotaan kävelevän pois päin lavalta.

Tuollaiseltahan se voisi näyttää, kun suurelle yleisölle tuntematon esiintyjä tekee ensimmäisen julkisen keikkansa open mic -tapahtumassa. Alkuperäisellä Cheekin debyyttikeikalla paikalla olleet tuskin osasivat aavistaa, että vajaat 20 vuotta myöhemmin tapahtuma päätyy miljoonaluokan budjetilla tehtävän elokuvan kohtaukseksi.

Hämmentävä kokemus se tuntuu olevan myös elokuvan päähahmon esikuvalle. Jare Tiihonen on seurannut Veljeni vartija -elokuvan kuvausten ensimmäisiä päiviä veljensä Jeren kanssa.

On ollut erikoista päästä kurkkaamaan omaa elämää taaksepäin skriinin läpi. Kuvauksia seurannut Jare Tiihonen.

- On ollut erikoista päästä kurkkaamaan omaa elämää taaksepäin skriinin läpi, Jare pohdiskeli haastattelussamme aiemmin keskiviikon kuvauspäivän aikana.

Hän muistaa vielä hyvin alkuperäisen Hakkapeliittapatsaan esiintymisen tunnelmat.

- Jännäähän se oli, kun ensimmäistä kertaa mikkiin tarttui. Hirveästi mitään ei osannut, mutta halu oli kova.

Ensimmäisten kuvauspäivien perusteella Tiihonen on vakuuttunut näkemästään. Hän suitsuttaa tuotantotiimin ammattitaitoa ja uskoo lopputuloksen yllättävän monet katsojat.

- Tämä on enemmänkin elokuva kahdesta veljeksestä ja niiden isäsuhteesta kuin musasta. Tämä on sen takia paljon yleismaailmallisempi elokuva kuin mitä luullaan.

- Hauska ja koskettava ovat ne sanat, jotka minulle tulevat mieleen näiden ensimmäisten päivien perusteella.

Kyseessä on tositapahtumiin perustuva fiktiivinen elokuva, mikä jättää kuvalle ja juonelle liikkumavaraa. Tiihosen mukaan elokuvassa nähtävät asiat ovat kuitenkin tapahtuneet ainakin suunnilleen käsikirjoituksessa olevalla tavalla.

- Ei ole lähdetty oikomaan mitään valheellista tuohon. Se olisikin ollut tyhmää, onneksi ovat pysyneet totuudessa.

Elokuvan tuotantotiimi kuvasi aiemmin keskiviikkoillan aikana keikkakohtauksen Hämeenkatu 16:ssa, joka esitti 2000-luvun alun yökerhoa.

- Tämä on tärkeimpiä lokaatioita. Täällä tuli tosi paljon keikkailtua ja vietettyä aikaa. Tämä oli meidän kotikenttä ja puoliksi olohuone, Jare Tiihonen muistelee silloisen yökerhon, nykyisen Möysän musaklubin edustalla.

Yökerhossa kuvattu kohtaus oli Antti Holman ensimmäinen esiintyminen suuren yleisön edessä räppärinä. Rooliinsa valmistuessaan hän on saanut räppiopetusta alkuperäiseltä Cheekiltä, joka on hämmästynyt oppilaansa kyvyistä.

- En oikein tajua, miten se sai homman noin nopeasti haltuun.

Lahti on tulevassa elokuvassa näkyvästi esillä. Cheek itse on kuvaillut vuosien saatossa julkisuudessakin osittain ristiriitaista suhdetta vanhaan kotikaupunkiinsa ja täällä saamaansa vastaanottoon. Enää tällaisia ongelmia ei tunnu olevan.

- On ollut ylä- ja ala-aaltoa täällä. Nykyään on taas kiva olla kotikaupungissa, Jare Tiihonen kuittaa lyhyesti.

Myös ohjaaja JP Siili on luonnollisesti perehtynyt Lahteen ja lahtelaisuuteen käytyään elokuvan valmisteluun liittyviä keskusteluja mm. elokuvan esikuvien kanssa.

- Ehkä tässä tarinassa korostuu se, että on ollut aika kovaotteista elämää silloin täällä. Tokihan Lahdella on ollut sellainen maine vuosien saatossa, että täällä on miehiä, jotka haluavat ottaa miehestä mittaa. Sen perusteella, mitä on tutkittu ja ihmisiä jututettu, ei se ihan perätön maine ole ollut. Mikä nyt on tilanne, siitä en tiedä, toivottavasti vähän pehmeämpi, Siili pohdiskelee.

Elokuvan tuotantotiimi kuvasi tällä viikolla elokuvaa Lahdessa kaikkiaan neljä päivää. Alkuviikon aikana kuvattiin mm. lapsuuteen liittyvää onkimiskohtaus Vesijärvellä. Veljeni vartija elokuva saa ensi-iltansa helmikuussa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme