Lahesta

Kaupungin äänissä tuttuja naamoja ja uusia kykyjä

Lahtelaiskokoonpano M esiintyy Kaupungin Äänissä lauantaina.

Viikonloppuna Kaupungin Äänet tuovat jälleen laajan kattauksen paikallisia ja muualta tulleita artisteja Torven ja Tirran tiloihin. Aikaisemmilta festareilta tuttuja naamoja ovat muun muassa lahtelaiset Eraesmus ja Club De Lay, mutta luvassa on paljon uusiakin nimiä.

- Yritetään pitää kattaus sellaisena, että ei olisi samoja artisteja kuin aikaisempina vuosina. Pääpaino meillä on ollut uudella musiikilla, valottaa tapahtuman järjestäjä Samppa Rinne.

Festivaalilla esiintyy ensimmäistä kertaa ulkomaisiakin artisteja. Ruotsin parhaaksi livebändiksi tituleerattu tukholmalaisbändi Viagra Boys esiintyy perjantaina ja lauantaina lavalle nousee englantilainen Roll Deep -grimeryhmän perustajajäsen Flowdan.

Asemaansa lahtelaisessa katukulttuurissa varmistava Kaupungin Äänet on myyty loppuun kahtena viime vuonna. Festivaalista tulee tunnetumpi joka vuosi, ja tämä näkyy myös lipunmyynnissä.

- Lippuja on mennyt nyt enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, niin kuin pitäisikin. Mitä lähemmäs festaria mennään, sitä enemmän niitä tuntuu menevän, Rinne pohtii.

Samaan aikaan torilla pidettävä IskelmäKesä-festivaali ei Rinteen mukaan vaikuta Kaupungin äänten järjestämiseen millään tavalla. Majoituspaikat saattavat kuitenkin olla tiukassa päällekkäisten tapahtumien vuoksi.

---

Tapahtumassa nähdään jälleen liuta lahtelaisia ja päijäthämäläisiä esiintyjiä. Osa on jo niittänyt mainetta Lahdessa ja muualla. Osa artisteista on puolestaan nousevia tähtiä.

Uutta artistisukupolvea edustaa mystinen M, lahtelaistunut muusikko ja näyttelijä. Taiteilijanimen takana häärää Minja Koski.

- Olen Kuhmosta kotoisin, se maailma on varmasti seurannut minua. Vaikka olen Lahdessa asunut yli kymmenen vuotta niin se paikka, missä olen elänyt nuoruuteni, kulkee mukana tiiviisti. Musiikissani on aistittavissa pikkukaupunkiromantiikkaa, jossa yhdistyy metsä ja disco. Erään toimittajan mukaan se on yhdistelmä elektronista poppia, kaihoiskelmää ja suomalaista kansanmusiikkia, hän kuvailee.

M-kokoonpanoon kuuluu Kosken lisäksi tuottaja ja muusikko Miikka Ahlman sekä muusikot Jussi-Pekka Parviainen, Simo Saukkola ja Aleksi Kaufman. Lahti on porukalle tuttu monella tapaa: lähes kaikki kokoonpanon jäsenet ovat asuneet Lahdessa ja ensimmäinen keikkakin järjestettiin viime vuonna Lahti Block Partyssa.

Koski tutustui Kaupungin Ääniin viime vuonna.

- Olin viime vuonna siellä molempina päivinä katsomassa ja kuuntelemassa bändejä, ja tykkäsin tosi paljon. Tuli sellainen olo, että pitäis päästä tuonne ensi vuonna esiintymään, on ihanaa että tämä onnistui. Minulla on tosi kivat odotukset keikan suhteen, uskon että festareista tulee vähintään yhtä kivat kuin viime vuonna, ensimmäisen albuminsa syksyllä julkaiseva artisti hehkuttaa.

---

Kuhmo vaikuttaa Kosken musiikkiin edelleen vahvasti. Hän uskoo kuitenkin, että myös Lahti hiipii mukaan säveliin ja sanoituksiin.

- Kyllä kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja kun teatteria tekee niin ne aiheet, mitä sieltä töiden kautta tulee käsiteltyä, imeytyvät väkisinkin musaan, hän pohtii.

Lahteen liittyy paljon rakkaita musiikkimuistoja. Kaupungin Äänien tapahtumapaikkaa Torvea Koski muistelee lämmöllä.

- Olen nähnyt todella paljon hyviä keikkoja Torvessa, varsinkin 2000-luvun puolivälissä tuli katsottua todella paljon keikkoja ja sieltä on varmasti ammennettu musiikkiin vaikutteita. Torvi on kyllä tosi rakas paikka minulle, se on ollut sellainen olohuone jossain vaiheessa. Torvella on suuri paikka sydämessä musaklubina ja siellä on aina ollut hyvä henki, hän kertoo.

---

Lauantaina festivaalialueen sisäpihalla järjestetään uusi Putiikit pihalla -tapahtuma. Pihalle kokoontuu lahtelaisia yrityksiä myymään tuotteitaan ja pitämään erilaisia pajoja osallistujille.

- Siellä on kaikkea laidasta laitaan. Monen myymälässä myydään monia eri merkkejä, eli heidän myymälöistään tulee parhaimmistovalikoimaa. Joiltakin yrittäjiltä on jopa spesiaalieriä tulossa, ja uusia tuotelanseerauksia, kertoo tapahtuman järjestäjä, Marakattimarssin omistaja Henna Lindroos.

Yrittäjät järjestävät myyntipöytien lisäksi aktiviteetteja, joihin kaikki voivat osallistua. Osallistujat pääsevät halutessaan tekemään esimerkiksi koruja, ompelemaan tai harjoittelemaan letitystä. Myyntikojuista ja pajoista löytyy Lindroosin mukaan jokaiselle jotakin.

Lindroos on nauttinut tapahtuman järjestämisestä yhdessä muiden lahtelaisten yrittäjien kanssa.

- Kaikenlaista olen järjestänyt yrittäjäurani aikana. Nämä on yleensä parhaita, missä yrittäjät yhdessä tekevät jotakin. Emme peri maksuja keneltäkään, vaan omalla työpanoksella ja yhteistyöllä tehdään lahtelaisille kiva tapahtuma. Näytetään, että meilläkin tehdään ja osataan. Tämä on rakkaudesta Lahteen -tyyppinen projekti, hän selittää.

Kaupungin Äänet perjantaina ja lauantaina Torven ja Tirran tiloissa sekä Rautatienkatu 3:n sisäpihalla kello 18 alkaen. Putiikit pihalla -tapahtuma Rautatienkatu 3:ssa lauantaina kello 12-17.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Suosittelemme