Lahesta

Neppiautotapahtuma starttaa viikonloppuna

ISO Neppis-tapahtuma pidetään Lahden torilla tulevana viikonloppuna toista kertaa. Aiemmin Mukkulassa ja Karirannassakin järjestetty tapahtuma on suurentanut mittakaavaansa huomattavasti aiemmasta. Neppiautokisat venytettiin kaksipäiväiseksi järjestäjien ja osallistujien toiveesta, kertoo tapahtuman tuottaja Petteri Ursin.

- Neppistapahtumat saivat alkunsa ISO-lehden sivutapahtumina. Nyt lehteä ei enää tehdä, mutta tapahtumat jatkuvat, hän iloitsee.

Lauantaina neppiautoja pääsee koristelemaan mieleisekseen. Ursin paljastaa, että komeimmin tuunattu auto tullaan palkitsemaan.

- Autoja voi koristella melkein millä tahansa, esimerkiksi kynsilakalla, hän neuvoo.

Monet neppiautoharrastajat lisäävät autoonsa painoa sen vakauttamiseksi. Pieneen muoviautoon saa lisätä korkeintaan 15 grammaa lisäpainoa. Koska neppisauto voidaan purkaa moneen osaan, muokkausmahdollisuuksia on monia.

Lisäksi auton ulkonäköä voi muokata haluamallaan tavalla. Sääntöjä materiaalien suhteen ei ole. Tuunatussa autossa tulee kuitenkin olla vähintään 30 prosenttia sen alkuperäisestä rungosta.

Sunnuntaina pidettävissä joukkuekisoissa kisataan uusilla neppiautoilla. Ne avataan paketistaan vasta kilpailupäivänä.

Neppiautoilla kisataan tapahtumaa varten rakennetuilla hiekkaradoilla. Kisaan osallistutaan kahdesta viiden hengen joukkueissa. Jokainen joukkueen jäsen saa nepata eli napsauttaa autoa sormillaan eteenpäin kolme kertaa. Sen jälkeen on toisen jäsenen vuoro.

Se joukkue, jonka auto on ensimmäisenä maalissa, voittaa kilpailun. Voittajajoukkue saa kuvanveistäjä Kalle Mustosen tekemän kiertopokaalin sekä lahjakortteja tapahtuman yhteistyökumppaneilta.

Neppailun lisäksi tapahtuma tarjoaa muutakin tekemistä.

- Siellä on livenä K-System ja Konsta Hietanen, lisäksi DJ Academyn vastavalmistuneet DJ:t esiintyvät. Wallu Valpio juontaa tapahtuman ja Jarkko Repo toimii päätuomarina. Meille tulee ruokamyyntiäkin, siipimukeja. Lapsille tulee omia ratoja, joissa he voivat kisata ja paikan päälle tulee myös Pelle Neppari, joka kiertää ympäri Suomea neppaamassa lasten kanssa. Sunnuntaina on jatkot yökerho Wintissä, Ursin luettelee.

Paikallisten yhteistyöyritysten ansiosta neppaustapahtuma on ilmainen sekä katsojille että kisaan osallistujille. Neppauskisaan voi ilmoittautua etukäteen tai vaikka paikan päällä.

Ursinin mukaan neppistapahtuma sopii kaikille. Kisaajat ovat ainakin toistaiseksi olleet useammin poikia.

- Ensimmäisenä tulee mieleen isät ja pojat, mutta totta kai äidit ja tytötkin kutsutaan mukaan! Viime vuoden tapahtumassa oli poikia enemmän neppaamassa, mutta kiinnostuneet ja kyselijät olivat useammin naisia ja tyttöjä. Katsojissa oli aika tasapuolisesti molempia, hän pohtii.

Neppiautoilussa on ulottuvuuksia, jotka kiinnostavat sekä tyttöjä että poikia. Kyse ei ole pelkästään kisaamisesta.

- Esimerkiksi oma tyttäreni on enemmän kiinnostunut autojen koristelusta, kun taas poikani tykkää neppaamisesta, Ursin kertoo.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Suosittelemme