Lahesta

Luontokohteiden suosio nousussa

Lahden kaupunki ja luontoyhdistykset järjestävät tänä vuonna sata luontoretkeä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Retkiä erilaisiin kohteisiin on vuoden mittaan järjestetty viikoittain, ja ne ovat luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelän mukaan löytäneet yleisönsä.

- Retkillä on ollut hyvin osanottajia.

- Ihmisten kiinnostus retkeilyyn on lisääntynyt, hyvinvointi koetaan tärkeäksi - on ymmärretty, että luonnosta saa voimaa, erittelee Riihelä syitä luontokohteiden suosioon.

Ihmisten kiinnostus retkeilyyn on lisääntynyt, hyvinvointi koetaan tärkeäksi - on ymmärretty, että luonnosta saa voimaa. Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä

---

Esimerkiksi Linnaistensuolla kävijämäärät ovat selvästi nousseet tänä vuonna, ja myös Lapakisto on ollut retkeilijöiden suosiossa. Kuvia ja kokemuksia retkistä jaetaan myös hanakasti vaikkapa Facebookissa, mikä tuo kohteita muidenkin tietoisuuteen.

- Tiedonvälitys vaikuttaa, sosiaalisessa mediassa tiedot kohteista leviävät nopeasti, iloitsee Riihelä.

Lahden seudun kohteita kelpaakin hänestä esitellä, tarjonta on monipuolista ja kohteet helposti saavutettavissa. Lähialueiden kohteet myös tunnetaan hänestä Lahdessa kohtalaisen hyvin.

- Mutta esimerkiksi joku Nastolan Sylvöjärvi saattaa vielä olla monelle vieras.

---

Opastettujen retkien tavoitteena onkin tehdä ihmisille tutuksi uusiakin kohteita, joissa voi sitten myöhemmin omaan tahtiin käydä uudestaan.

- Tarkoitus on, että paikat tulisivat ihmisille tutuiksi. Suurin osa retkistä on maksuttomia, mutta joissain on pieni maksu.

Retket sopivat kaikenikäisille, tarjolla on myös erityisesti perheille suunnattuja, lyhyempiä retkiä

Retket eivät vaadi erityisvarusteita, riittää, kun pukeutuu sään mukaan ja varaa tarvittaessa omat eväät. Joissain kohteissa on mahdollisuus myös makkaranpaistoon.

Tänä vuona on kokeiltu myös luonnonhoitoretkiä jättipalsamin kitkemiseksi, nekin ovat Riihelän mukaan saaneet liikkeelle omain asuinalueen hoidosta kiinnostuneita.

---

Kaupunki on aiemminkin tehnyt yhteistyötä luontoyhdistysten kanssa kokoamalla yhteen retkitarjonnan ja huolehtimalla tiedottamisesta.

- Yhdistyksille ei ole koitunut kuluja, he ovat vain järjestäneet opastuksen.

Juhlavuoden kunniaksi tarjontaa on kuitenkin nyt puolta enemmän.

- Toimintaa täytyy ilman muuta jatkaa ensi vuonna. Parikin retkeä kuukaudessa riittäisi, visioi Riihelä.

Lahti on hänestä otollista luontoretkille, peittäähän luonto kaupungin pinta-alasta yli puolet. Kohteet ovat myös monimuotoisia ja niissä esiintyy suojeltujakin lajeja kuten metso, palokärki, saukko ja liito-orava.

​Tarkemmat tiedot retkistä löytyvät verkkosivulta www.lahdenseudunluonto.fi, loppuvuoden retket julkaistaan heinäkuun lopulla. Retkiesitettä saa myös painetussa muodossa esimerkiksi kirjaston Lahti-pisteestä ja markkinapäivinä Kaisla-autosta.

Asko Riihelän top-5 -kohteet

Kiikunlähde (Hollola)

Pirunpesä (Hollola)

Ritamäki (Lahti)

Sylvöjärvi (Lahti/Nastola)

Lapakisto (Lahti/ Nastola)

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme