Lahesta

Vastine ”Lahti kiskoilta nähtynä” -reportaasiin (UL 5.7.)

Uusi Lahti julkaisi paperilehdessä ja nettisivulla ”Lahti kiskoilta nähtynä” -reportaasin.

Jutun tarkoitus ei ollut yllyttää kävelemään kiskoilla tai rata-alueella, mikä on laitonta.

Toimitus pahoittelee huonosti harkittua kirjoitusta ja julkaisee Liikenneviraston vastineen siihen:

_ _ _

Uusi Lahti -lehden reportaasi ”Lahti kiskoilta nähtynä” antaa valitettavan väärän kuvan siitä, mitä on luvallista tehdä liikennöidyllä rataverkolla. Rautatiealan toimijat Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto ja VR Oy sekä poliisi käyvät jatkuvaa kamppailua luvatonta radalla liikkumista vastaan. Tämänkaltaiset artikkelit tekevät tyhjäksi kaiken sen valistustyön, mitä asian tiimoilta on tehty. Varsinkin nuorisolle on turha antaa esimerkkejä luvattomasta toiminnasta. Edellä mainitut toimijat julkaisivat tämän vuoden alussa nuorisolle suunnatun kampanjan asian tiimoilta (200 tykkäystä, Vain yksi elämä - YouTube).

Rataverkolla tapahtuvat allejäännit ovat turhan yleisiä ja viimeksi eilen nuori nainen loukkaantui vakavasti jäätyään IC -junan töytäisemäksi Kirkkonummella, kun hän ylitti radan kohdasta, mistä sitä ei olisi saanut tehdä.

Siis radalla luvatta liikkuminen on yksiselitteisesti kielletty. Liikkuminen rautatiealueella, kuten esimerkiksi ratapihalla tai ratapenkalla, on aina luvanvaraista. Muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta radan ylittäminen on ehdottomasti kielletty. Asiaton oleskelu ratapiha-alueella, ratalinjalla, rautatiesillalla tai rautatietunnelissa, jotka eivät ole yleisön käytettävissä, on kielletty. Rautatielain (304/2011) 85 §:n mukaan rautatielainsäädännön rikkomisesta voidaan rangaista sakolla.

Rata-alue ei ole siis seikkailupaikka vaan sinne saa mennä vain ne henkilöt joihin siihen on työn puolesta tarvetta sekä koulutus ja luvat.

Jarmo Koistinen

Liikennevirasto, liikenne- ja työturvallisuusyksikkö

Suosittelemme