Lahesta

Viileys nujersi sinilevän

Jos kylmä vesi ei haittaa, Mukkulan rannassakin voi vielä huoletta polskia, sillä sinilevää ei ole siellä havaittu lainkaan. Kuva: Janne Laakkonen

Viileä kesäsää on hillinnyt sinileväkukintoja.

Vesijärven valtakunnallisilla levähavaintopaikoilla Mukkulassa ja Vääksyssä ei Vesijärvisäätiön mukaan ole toistaiseksi havaittu ollenkaan sinilevää. Alasenjärvellä ja Kymijärvellä sinilevää on havaittu hieman, kuitenkin vain vähäisiä määriä.

Levähavaintopaikoilla myös PH-arvo, joka helposti hieman nousee sinileväkukinnan myötä, on nyt hiukan viimekesäistä alhaisemmalla tasolla.

Jos sää ja sen mukana veden lämpö pysyvät viileinä, ei aivan lähiaikoina ole näköpiirissä laajempaa sinileväongelmaa. Mutta jos aurinko sen sijaan alkaa helliä, voi Lahden seudun järvissäkin olla odotettavissa sinileväkukintaa.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina tai hiutaleina. Jos sinilevää on paljon, se muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron. Keppitestillä voi myös arvioida, onko kyse sinilevästä. Sinilevä ei jää keppiin roikkumaan, kuten isokokoisemmat rihmamaiset levät, vaan valuu veden mukana pois.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme