Lahesta

Aleksilla ajeli pyöräilijä numero 100 000

Kaupunki kiitti Aleksilla pyöräillyttä Anita Jääskeläistä viisaasta liikkumisvalinnasta.

Metsäkankaalta keskustaan pyöräilleestä Anita Jääskeläisestä tuli tiistaina sadas tuhannes pyöräilijä Aleksanterinkadulla tänä vuonna. Laskutoimituksen teki Sokoksen edustalla oleva sähköinen laskuri, joka näyttää pyöräilijöiden päivittäisen määrän ja yhteismäärän vuoden alusta. Lukema päivittyy näytölle 10 minuutin välein.

Lahden kaupungin Viisaan liikkumisen VILKE -ryhmän väki kukitti Jääskeläisen, sekä antoi hänelle diplomin, lahjakortin pyöräliikkeeseen ja polkupyörään kiinnitettävän ajotietokoneen.

- Aleksin pyörätie on aivan ihana! Ei keskustaan tulisi tultuakaan, ellei tällaista olisi. Maan mainio reitti, kuvaili Jääskeläinen Aleksanterinkadun baanaa.

Lahden liikennelinjauksisa kävelijät ja pyöräilijät koetaan tärkeinä elävän kaupunkikeskustan tekijöinä. Lahden pyöräilijöitä ja jalankulkijoita lasketaan Aleksanterinkadun lisäksi viidessä kohdassa eri puolilla kaupunkia.

Laskentatiedon mukaan huhtikuussa pyöräliikenne vilkastui ja pyöräilijöitä on ollut päivässä keskimäärin 1000-1500. Markkinapäivät näkyvät tilastossa huippulukuina, esimerkiksi kesäkuun markkinapäivänä pyöräilijöiden määrä kipusi yli 2 000.

Lahtelaiset tekevät keskimäärin päivässä 3,5 matkaa kodin ja työpaikan, harrastusten, kauppojen ym. välillä. Lahtelaiset käyttävät keskimäärin 70 minuuttia liikkumiseen. 74 % lahtelaisista asuu keskustasta 5 km säteellä, mikä on vielä hyvin pyöräiltävä matka.

Lahden kaupungin strategisena tavoitteena on kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön voimakas kasvu. Pyöräilyn olosuhteet paranevat merkittävästi lähivuosina, kun keskustaa kehitetään kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen ehdoilla. Aleksanterinkatu on Lahdessa ensimmäinen toteutettu baanatasoinen pyöräilyväylä.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme