Lahesta

Kemikaalikäsittely voisi sopia Kymijärvelle

Rehevä Kymijärvi soveltuisi kemiallisen kunnostuksen kohteeksi, koska järveen kohdistuva ulkoinen kuormitus on kohtalaisen alhainen. Kuva: Vili Uuskallio

Myös Lahdessa on pohdittu järvien kemikaalikäsittelyä. Vesijärvisäätiön mukaan se voisi soveltua Kymijärvelle mutta tulisi kalliiksi.

Järven alumiinikloridikäsittely on Littoistenjärven saamaan mediajulkisuuden innoittamana herättänyt kiinnostusta Lahdessakin.

- Käsittely on kuitenkin kallis ja sen vaikutukset voivat jäädä lyhytaikaisiksi. Se saattaisi käytännössä soveltua Kymijärvelle, joskin kustannukset nousisivat todennäköisesti 2-2,5 miljoonaan euroon, toteaa ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöltä.

Rehevä Kymijärvi soveltuisi kemiallisen kunnostuksen kohteeksi, koska järveen kohdistuva ulkoinen kuormitus on kohtalaisen alhainen. Kemikaalisaostuksella saataisiin sidottua järvessä jo olevia ravinteita. Jos vaikutus kestäisi vuoden tai kaksi, reilun kahden miljoonan hintalappu olisi korkea.

- Tilanne voisi olla toisenlainen, jos järvi pysyisikin paremmassa kunnossa 10-15 vuotta, pohtii Mäkinen.

Alumiinikloridikäsittelyä kokeiltiin kesällä 2013 Hollolan Matjärvellä. Järven vesi pysyi kesäkuun puolivälissä tehdyn käsittelyn jälkeen kirkkaana heinäkuun loppuun. Järven käyttäjien mielestä käsittelystä oli kuitenkin selviä hyötyjä esimerkiksi kalastolle. Käsittelyn kustannukset olivat noin 50 000 euroa.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme