Lahesta

Arviointikertomus kyseenalaistaa MM-hiihtojen taustayhtiö Lahti Eventsin

Kuva: Katja Luoma

Tänään julkistetussa kaupungin arviointikertomuksessa on kriittistä tekstiä MM-hiihtojen järjestäjänä toimineesta Lahti Events Oy:stä. Tarkastuslautakunnan arvion mukaan talvilajien MM-kisat 2017 onnistuivat Lahdessa sekä urheilullisesti että kisajärjestelyiden osalta erinomaisesti. Sen sijaan tapahtuman taustalla olleet yhtiöjärjestelyt ja rahavirrat herättävät kysymyksiä.

Lahti Events Oy perustettiin loppuvuodesta 2014 ja sen tehtäväksi tuli kisojen operatiivinen järjestäminen sekä siihen liittyvät talousasiat. Jo edellisenä vuonna oli sovittu, että oli päävastuu Urheilukeskuksen ja suorituspaikkoihin liittyvän kiinteän infrastruktuurin järjestämisessä kisaorganisaation käyttöön. Uuden tapahtumayhtiön osakkaina ovat Lahden kaupungin tytäryhtiö Lahti Region Oy ja Suomen Hiihtoliitto.

"Kaupungin liikuntapalveluilla oli alusta lähtien vastuu MM-kisojen suorituspaikkoista. Se ei kuitenkaan ollut mitenkään mukana Lahti Events Oy:tä perustettaessa. Tehtävät ja vastuut ovat olleet epäselviä etenkin yhtiön toiminnan alkuvaiheessa. Yhtiön perustaminen sekä hajanainen kisaorganisaatio sekä oikeuksien ja vastuiden epäselvyys ovat vaikeuttaneet käytännön toimintaa. Lahti Events Oy ei ole ollut tietoinen eikä huomioinut toiminnassaan kaikkia kisojen järjestämiseen liittyviä kuluja (esim. suurhallin vuokrakulut ovat tulleet Liikuntapalveluille ja tulot yhtiölle)", arvointikertomuksessa todetaan.

Arviointikertomuksen mukaan Lahti Events Oy:llä oli tiettävästi henkilöstöä enimmillään noin 60. Yhtiön keskeisinä operatiivisina tehtävinä olivat kisojen markkinointi, lipun myynti ja oheistoiminnot. Raportissa muistutetaan, kuinka lipunmyynti jäi tingitystä minimitavoitteestakin. "Suomalaiset menestyivät hyvin ensimmäisistä kisapäivistä lähtien ja ilman sitä yleisömäärä olisi jääny vielä pienemmäksi", arviointikertomuksessa huomautetaan.

Lahti Events Oy:n tuottama lisäarvo Lahden MM 2017 kisojen järjestämisessä on ollut epäselvä yhtiön perustamisesta alkaen eikä se ole selvinnyt vieläkään

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota myös kisojen alla puhuttaneeseen purkkivesijupakkaan.

"Puhtaasta pohjavedestä ja ympäristökaupunkina profiloituneelle Lahden kaupungille tytäryhtiö Lahti Events Oy:n toiminta asiassa oli noloa ja häpeällistä".

Kertomuksessa on kiinnitetty myös Hiihtoliiton, hiihtoseuran ja Lahden kaupungin sopimusjärjestelyihin, joiden ympärillä on riittänyt puhetta vielä kisojen jälkeenkin.

"Lahden kaupunki ja Lahden Hiihtoseura ovat toimineet kaikissa vaiheissa sopimusten mukaisesti ja tässä mielessä Suomen Hiihtoliiton MM-kisojen jälkeisiä toimia ja lausumia on vaikea ymmärtää".

Tarkastuslautakunta toteaakin yhteenvedossaan, että "Lahti Events Oy:n tuottama lisäarvo Lahden MM 2017 kisojen järjestämisessä on ollut epäselvä yhtiön perustamisesta alkaen eikä se ole selvinnyt vieläkään".

Tarkastuslautakunta antaakin asiasta toimenpidesuosituksen "Selvitetään perusteellisesti Lahti Events Oy:n tuottama lisäarvo Lahden MM 2017 kisoille, yhtiön kokonaiskustannukset perustamisesta lähtien sekä kustannusvastuun jakautuminen yhtiön omistajien välillä. Samassa yhteydessä on selvitettävä, onko yhtiön toimintaa ylipäätään mielekästä jatkaa".

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme